SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vilken hudtyp har jag

Att det finns fantastiska hudvårdsprodukter på marknaden råder det inget tvivel om! Dock är de inte så fantastiska om de sitter på fel hud. Under de senaste decennierna har ingrediensteknologin tagit stora kliv framåt vilket medför nya och spännande produkter. Men hur kan man hitta rätt i denna djungel? Nedan guidar vi dig till de olika hudtyperna, så du därefter kan hitta produkter som passar för din hud.
Vilken hudtyp har jag
Normal hud

Du kan skatta dig lycklig om du har en normal hud! En normal hud har små porer och en fin lyster. Det är perfekt balans mellan fukt och fett vilket betyder att den normala huden varken känns överdrivet fet eller torr. Även om du inte upplever några problem med din hud är det viktigt att bibehålla en bra hudvårdsrutin för att bevara huden mjuk och smidig och förebygga linjer. Mycket fukt samt ett fullgott solskydd är A och O. Den normala huden kan välja produkter som passar alla hudtyper.

Blandad hud
En blandad hud har en obalans av talg vilket resulterar i att hudytan kan bli blank på vissa partier samtidigt som de kan finnas partier där huden är riktig torr eller känslig. Ofta är det i T-zonen (panna, näsa och haka) de kan förekomma lite större porer och talgproduktionen är lite ökad. Det är viktigt att man inte bara behandlar sin hud som fet när man har denna hudtyp för då är det lätt att torka ut huden som är mindre fet. Tilltäpptheter och pormaskar kan man behöva behandla lokalt. Produkter som innehåller syra är väldigt bra för en blandad hud, där får man både den rengörande effekten samt återfuktningen som den behöver.

Torr hud
Fnasig och torr? Stramar det – särskilt efter rengöring? Är du torr på kroppen? Ja, då har du förmodligen en torr hudtyp. En torr hud har låg fukthalt i hornlagret samtidigt som det är ett underskott av talg. Den torra huden utvecklar sällan akne, men däremot visar den tecken på fina linjer tidigt. En torr hud behöver extra TLC (tender, love and care). Använd gärna kraftigt fuktgivande och näringsrika produkter, en separat nattcreme, som återställer fuktbalansen och reparerar huden, gör underverk!

Fet/aknebenägen hud
En fet hud har en överproduktion av talg vilket resulterar i att hudytan blir blank. T-zonen (panna, näsa och haka) känns extra oljiga. Porerna är synliga och du har lätt att få pormaskar. Tilltäpptheter utvecklas under hudytan som gör att hudytan känns ojämn. Helt felaktigt används ofta uttorkande produkter. Talgkörtlarna producerar då mer fett och hudytan blir blank. Hydroxisyror i kombination med talgreglerande, bakteriehämmande och antiinflammatoriska ingredienser har visat sig ge bra resultat vid behandling av en fet/aknebenägen hud. En fet hud åldras långsammare och utvecklar mindre linjer än andra hudtyper. En fet/aknebenägen hud behöver effektiva produkter, utan att torka ut.

Känslig hud

En känslig hud är en tunn, reaktiv hud som reagerar lätt mot bland annat värme, kyla, klimatförändringar, starka hudvårdsprodukter och parfymerade ingredienser. Många människor föds med en känslig hud, medan andra utvecklar en känslighet senare. Detta kan vara på grund av felaktig hudvård, medicinering, stress eller andra utlösande faktorer. En känslig hud, oavsett om den är medfödd eller utvecklad senare i livet, behöver lugnas och skyddas. Undvik starka alkoholer och hydroxisyror samt parfymer som kan irritera en redan känslig hud.

Mogen hud
En mogen hud kallas även åldrad hud. Huden har förlorat fukt och fasthet. Linjer och pigmenteringar kan förekomma. Huden åldras i förtid om man utsätts för bland annat sol, rökning, stress samt olämplig kost. En mogen hud kan få tillbaks sin förlorade lyster samt minimera linjer genom att använda hudförnyande och hudföryngrande ingredienser.

Hudoteket Hudanalys - vilken hudtyp är jag



Hudotekets Hudanalays

Har du svårt att veta vilken hudtyp du har? Besök vår salong eller gör vår hudanalys så hjälper våra hudterapeuter dig. Ett tips är att utnyttja funktionen i analysen där du kan bifoga en bild på dig själv. Det gör att våra hudterapeuter verkligen kan få en ännu bättre koll på vilka produkter som hade passat dig bäst. 


Visa kommentarer
Produkterna till: Vilken hudtyp har jag
Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen infaller den åttonde mars och får oss att minnas kvinnans kamp för en självklar plats i samhället. Det är också en påminnelse om att fortsätta eftersträva jämställdhet. Idag berättar vi om elva starka kvinnor som sannerligen har inspirerat oss med sin drivkraft och sina varumärken.

Beautytrender 2024

Slugging, glossig makeup och haircycling är bara några av 2024 års skönhetstrender. Vi berättar allt du behöver veta om årets viktigaste skönhetsmåsten!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: gLjb5T (motverkar spam)