SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Att tänka på vid användning av syror

Syror för hemmabruk är något mildare än de som används på salong, men för den saken skull betyder det inte att syrorna inte ger resultat. Var noga med att välja den syra som passar dig och din hudtyp och vänj huden innan du går ”all in”.

användning av syror


Vänj huden vid syror


När man börjar använda syror i dina produkter är det viktigt att låta huden introduceras innan man använder dem fullt ut. För att säkerhetsställa att du kan använda syran utan att få en reaktion bör du göra ett mindre test någon dag innan. Stryk en liten mängd på handleden eller bakom örat, känner du ingenting kan du låta syran sitta kvar så länge som instruktionen säger. Avvakta sedan ett dygn och se sedan efter hur huden ser ut. Har du inga irritationer kan du nu börja applicera syran i ansikten. Börja dock lite försiktigt, halvera gärna verkningstiden så du kan se effekten. Gör så en till två veckor, beroende på hur huden har svarat. Känns allt bra så kan du nu använda produkten som rekommenderat.

Känner du ett svagt pirrande, lite stickande, känsla i huden är helt normalt när man börjar med syror, den avtar snabbt. Skulle känslan öka i styrka istället för att ebba ut så ska du skölja av syran direkt, då har huden inte vant sig eller också har du en känsligare hud typ som vill ha en mildare syra. En sådan syra är PHA, som är väldigt skonsam för huden.
 
Tänk på att aldrig använda syror längre tid än vad som står angivet, en längre verkningstid ger inte snabbare resultat – tvärt om. Använd heller inte produkten för ofta, står det max två gånger i veckan så är det två gånger i veckan som ska följas.
Är du osäker på dina produkter och hur invänjning ska gå till för dig, rådfråga alltid oss så hjälper vi dig!

UV-skydd


Vid användning av syra blir huden mer solkänslig, exfolieringen har ”skalat av” en skyddande barriär i form av döda hudceller så att nya kan bildas. Huden är med andra ord extra utsatt och behöver skyddas därefter. När huden är extra solkänslig så innebär det att man lättare kan bränna sig, få irritationer, rodnad och mörka fläckar om man vistas ute i solen.
För att undvika detta ska du alltid använda solskyddsfaktor med minst SPF 30 – helst ännu högre. Ha som vana att göra din syrabehandling på kvällen, då får huden några extra timmar att återhämta sig innan den utsätts för diverse exponering.

Blanda eller inte


Du ska inte blanda syror! Det kan medföra att produkterna tar ut varandra och effekt uteblir, men proportionerna i blandningen kan också orsaka skada på din hud. Att blanda sin egen mix av syror är alltså inte ett alternativ. Vill man ta del av olika syrors egenskaper får man applicera dem vid olika tillfällen.

Det finns däremot hudvårdsmärken som har tagit fram syrablandningar, noga fördelade och med tillhörande tillsatser så att du kan få ta del av flera syrors egenskaper i en och samma produkt. Syran är då av lägre koncentration men ger fina resultat!
Ett exempel på detta är Murad och deras rengöring som innehåller båda syrorna AHA och BHA. Om du testa denna och sedan vill lägga till fler produkter med syra så är rådet att använda samma varumärke, då vet man att produkterna fungerar ihop och inte kommer störa hudens normala balans.

För mer information om syror, besök gärna vår ”Frågor & Svar – Syror

Här kan du fördjupa dig om respektive syra
Läs mer om:

Syror AHA BHA PHA

Visa kommentarer
Produkterna till: Att tänka på vid användning av syror
De tio hudorden

Ens hudvårdsritual är något heligt och något du ska vara stolt över. Du investerar i dig själv och din huds välmående. Men gör du allt du bör? Med glimten i ögat bjuder vi in till Hudotekets Tio Hudord. Se listan som ett sätt att få lite tips på vad du inte bör glömma för att få din hud att må så bra som möjligt - eller se till att slaviskt följa samtliga tio hudord, så blir "hudguden" riktigt glad.

Ingrediensbästisar

Det finns massor med fantastiska, effektiva och bra ingredienser som du säkert vet och kan mycket om. Men, hur bra koll har du på vilka ingredienser som bör användas ihop för att få ut bästa effekt av produkterna? Att använda rätt kombination av ingredienser i din hudvårdsrutin kan göra en stor skillnad för din hud. Vissa ingredienser fungerar bäst tillsammans för att ge maximala fördelar. Låt oss gå igenom några av ingredienserna som är bästisar!

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

1 Kommentar
#1
Eda
Hejsan,jag använde blodmask men mitt ansikte blir mycket röd ,irriterad,och den går inte.Vad ska jag göra? Sista gången när jag använde den masken är 2 månader!
Den 02 augusti 2021
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: FWRWGh (motverkar spam)