SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Akne, finnar, blemmor - så får du bukt på dem

Akne, som ofta kallas finnar, är utslag som beror på inflammerade talgkörtlar. Akne är vanligt och helt ofarligt. Ofta får man akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen, där du har flest talgkörtlar. Anledningarna till att man får akneutbrott är många, och det är svårt att sätta fingret på varför just du fått det. Vi har listat de vanligaste orsakerna och produkttips för att göra utbrotten mildare.


Varför får man akne?

Bakterier, miljöpåverkan, vind och väder kan ha negativt inflytande på huden (externa faktorer), men också läkemedel, hormonsvängningar eller sjukdomar (interna faktorer) kan vara orsaken till oren hud.


Tonårshud kan ge akne


Under puberteten sker det mycket i kroppen och hormonbalansen förändras kraftigt. Hormonerna gör att talgkörtlarna börjar bilda mer talg. Talget är som ett slags fett som tillsammans med hudceller som ligger på hudytan gör att talgkörtelns öppning täpps igen och du får en pormask. Kommer bakterier i kontakt med pormasken skapas en inflammation i huden och du får akne.

Under puberteten ökar nivån av testosteron hos både tjejer och killar. Testosteron kan även orsaka akne, vilket är därför det är så vanligt förekommande under tonåren. Upp till 70 procent av alla ungdomar råkar ut för hudproblem på grund av akne under puberteten. Förvånande nog är 75–85 procent av dessa kvinnor.


Vi rekommenderar: Sans Soucis Aqua Clear Skin är serien som inriktar sig på de faktorerna som gör att orenheter uppstår, bekämpar dess orsaker och återställer hudens balans. Den hjälper till att oskadliggöra bakterierna som lätt uppstår hos en oren hud och normaliserar talgproduktionen utan att torka ut huden. Dessutom får huden tillräckligt med fukt på samma gång. Hudens försämrade skydd mot syra byggs upp och stärks med produkterna och känsligheten mot yttre irritationer blir därigenom mindre.



Sans Soucis Aqua Clear Skin Clarifying Mask 

Sans Soucis Aqua Clear Skin Spot Off Anti-Blemish Stick

En rengörande mask som absorberar överflödigt sebum och förfinar porerna.Storsäljande SOS-behandling som man duttar på orenheter så fort de dyker upp.


Hormoner inte bara vid pubertet


I de flesta fall förbättras aknen betydligt efter puberteten, men för många kan också akneutbrotten bli ett återkommande inslag, särskilt i samband med mens. Det beror på att menscykeln får hormonnivåerna att öka och sjunka. Särskilt mellan 20 och 40 års ålder och sedan under menopausen är kvinnor särskilt benägna att få hormonell akne.

Vi rekommenderar: Bioline Primaluce
Akne är ett komplicerat och kroniskt hudproblem som drabbar alla åldersgrupper, även vuxna. Svårigheten ligger i att behandla vuxenakne utan att torka ut huden, då detta kan bidra till hudens åldrande. Det kräver en balanserad och skonsam behandling för att lyckas med detta. Produkterna i Primaluce-serien passar extra bra för dig med akne, rynkor, ärr eller pigmentfläckar. Produkterna innehåller AHA- och PHA-syror som exfolierar huden effektivt, ger en fastare hud och mindre synliga rynkor.

Graviditet


En graviditet gör också att hormonerna rusar i kroppen och kvinnor upplever högre nivåer av androgener (manliga hormoner) som kan utlösa akne.
Mer än hälften av alla gravida lider av akneproblem under graviditeten, åtminstone då och då.

Vi rekommenderar: Biodroga MD Clear + är en serie med fokus på orenheter.
Formulan rensar porerna och talgkörtlarna från torra hudflagor och andra tilltäpptheter, vilket ger en renare och klarare hud. Den ger en mild antioxidanteffekt och lugnar irritationer.

En sönderstressad hud


Oavsett ålder så upplever många att de får problem med huden när de är stressade. En undersökning visade att stress är den främsta orsaken bakom vuxenakne. En del människor är känsligare för de hormoner som utsöndras vid stress – och detta kan visa sig på huden i form av ökat antal pormaskar, småkvisslor och större blemmor.

Vi rekommenderar: Dermalogica MediBac Clearing Sebum Clearing Masque, en svalkande lermask som hjälper till att rengöra oren hud samtidigt som den förebygger uppkomsten av blemmor och finnar. Talgabsorberande lera hjälper till att avgifta huden medan salicylsyra stimulerar hudens naturliga exfoliering, vilket rensar tilltäppta porer.


Var noggrann med hygien


Även om du använder bra hudvårdsprodukter för din akne är det också viktigt att vara noggrann med din rengöringsrutin. Tvätta ansiktet en till två gånger om dagen för att hålla hudytan ren från bakterier.


Rådfråga oss


Om du upplever att du ofta har problem med akne bör du kontakta oss så att vi kan hjälpa dig rätt, det finns många produkter hos oss som kan göra underverk för din hud.


Här kan du läsa mer om stora porer
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Akne, finnar, blemmor - så får du bukt på dem
Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen infaller den åttonde mars och får oss att minnas kvinnans kamp för en självklar plats i samhället. Det är också en påminnelse om att fortsätta eftersträva jämställdhet. Idag berättar vi om elva starka kvinnor som sannerligen har inspirerat oss med sin drivkraft och sina varumärken.

Beautytrender 2024

Slugging, glossig makeup och haircycling är bara några av 2024 års skönhetstrender. Vi berättar allt du behöver veta om årets viktigaste skönhetsmåsten!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: HtEqNc (motverkar spam)