SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Milier - så förebygger du och får bukt på dem

Tampas du med små knottror på huden runt ögonen? Då är det förmodligen milier. Det kan verka svårt att bli av med men det finns hjälp och behandling. Här nedan har vi samlat allt du behöver veta för att förebygga uppkomsten av milier och våra hudterapeuter ger sina bästa tips på hur du får bukt med dem om de redan uppstått.


Vad är milier?


Milier ses ofta i form av små knoppar eller knottror. De är små inkapslade talgknutor, små vita cystor som uppkommer i det yttersta hudlagret eftersom hudcellerna där är inkapslade i bindväven, det vill säga deras poröppning är täckt av tunn hud. 


Det är viktigt att komma ihåg att milier, trots att de är cystor, inte är farliga. De kliar inte och i regel orsaker de heller ingen smärta. Givtevis kan åkomman upplevas olika besvärlig för olika personer beroende på vart de är placerade. Oftast upptäcks milier under ögonen, på ögonlocken eller på T-zonen som är områden som har en tendens att bli oljiga. 



Varför får man milier?


Milier är relativt vanligt och du kan tyvärr få dem närsomhelst - i alla olika åldrar. Anledningen till att milier uppkommer kan bero på flera anledningar. Egentligen skulle man kunna säga att handlar det om hudens egna försök till att reparera sig själv. Oftast uppkommer cystorna på grund av att huden är torr men det kan även handla om en hög talgproduktion hos den mer feta hudtypen. 

Talg produceras naturligt i kroppen, men av olika anledningar har vissa människor en högre produktion av just talg. Det här brukar visa sig genom att din hud blir fet och oljig. Ämnet har en superviktig funktion i kroppen och hjälper bland annat huden att behålla fukt, samt ha en vatteavvisande effekt. Dock är det denna överproduktion av talg som kan leda till just milier. Hudåkomman är särskilt vanligt bland tonåringar, då talgproduktionen har en direkt koppling till kroppens hormoner, så vi alla vet ökar under puberteten. 

En av de främsta anledningar till att man får milier handlar om att du använder fel produkter för din hudtyp eller överbehandlar huden. 


Hur kan jag förebygga uppkomsten av milier?

Din hudvårdsrutin är en avgörande faktor för att kunna förebygga uppkomsten av milier, så passa på att se över de produkter du använder. Här kommer tre olika råd som du kan tänka på för att förebygga uppkomsten av dessa små, vita knottror.

1. Se över din ögoncreme

 
Är det så att du använder en väldigt fet creme under ögonen? Byt då till en ögoncreme som är anpassad till den känsliga huden istället. Här nedan ser du två tips på ögoncremer. 

Elixir Cosmeceuticals Niactil Anti- Age Eye Gel

Filorga Optim-Eyes 

Lätt ögoncreme med aktiva ingredienser som motverkar ålderstecken, svullnad och mörka ringar. Här har du en creme som verkar trippelverkande - agerar intenstivt mot mörka ringar, svullnade och linjer. 

2. Exfoliera!


Att exfoliera din hud regelbundet håller döda hudceller borta. En exfoliering bör göras 1-2 gånger i veckan. Här kommer ett tips på peeling som är bra att använda även under ögonen. Den är även supersmidigt att använda - du viker upp applikatorn och trär den över ditt pekfinger. Sedan applicerar du produkten på ren hud över hela ansiktet och halsen med lätta strykningar. 

Dermalogica Daily Resurfacer


Skonsam nog att använda varje dag och kan även applicerar kring ögonområdet. Hydroxisyror avlägsnar döda hudceller utan att orsaka irritaion eller rodnad. 


3. Använd eye patches


Om du vill jobba förebyggande är det en bra idé att börja använda eye patches. Inte nog med att det hjälper till att förebygga milier, de förbättrar också din huds elasticitet och ger dig en mjukare och lenare hud. Låter väl inte helt fel? 



Peter Thomas Roth Water Drench Eye Patches

Bioline Gentle Daily Ritual Eye Patch

Revitaliserande ögon patches som omedelbart återfuktar den känsliga huden runt ögat. Stärk hudens vitalitet och fuktnivå med dessa godingar! Du får också en lugn och uppfräschade effekt. 


Viktigt är dock att poängtera att om du redan har fått de små vita knottrorna och stör dig på dem, så går det att bli kvitt dem, men det är inget man ska göra hemma. Här behöver du ta hjälp av hudterapeuter! 

Hudotekets hudterapeuter tipsar - Så blir du av med milier


Kläm inte själv!


Eftersom en milie inte har någon utförsgång ska du absolut inte klämma eller försöka ta bort dem själv. Klämmandet är helt onödigt och kan till och med inflammera samt skada huden.

Ta hjälp av ett proffs


Det går att få bort milier! Då du inte ska klämma den själv är vårt tips verkligen att gå till en hudterapeut för att få hjälp. Hos oss på Hudoteket erbjuder vi behandlingen borttagning av milier - där vi hjälper dig med just detta. Vi använder då en steril lancett för att sticka ett mikrohål precis på milien. På så sätt skapar vi också en utförsgång för att sedan pressa underifrån försiktigt. Det är först när milien är öppen som keratinpärlan kan tryckas ut. Vår rekommendation är att du regelbundet kommer på behandlingar hos oss. 

Produktråd för vidarebehandling


Efter din ansiktsbehandling hos oss kommer du givetvis också att få produkttips och råd för hur du kan förhindra uppkomsten av knottrarna. Rekommendationerna du får är just för din hud och hur du håller den i balans. 

Hoppas du fått hjälp med hur du ska gå tillväga för att få bukt med och förebygga dina knottror och tveka inte att höra av dig till vår kundtjänst för fler frågor. Lycka till!
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Milier - så förebygger du och får bukt på dem
De tio hudorden

Ens hudvårdsritual är något heligt och något du ska vara stolt över. Du investerar i dig själv och din huds välmående. Men gör du allt du bör? Med glimten i ögat bjuder vi in till Hudotekets Tio Hudord. Se listan som ett sätt att få lite tips på vad du inte bör glömma för att få din hud att må så bra som möjligt - eller se till att slaviskt följa samtliga tio hudord, så blir "hudguden" riktigt glad.

Ingrediensbästisar

Det finns massor med fantastiska, effektiva och bra ingredienser som du säkert vet och kan mycket om. Men, hur bra koll har du på vilka ingredienser som bör användas ihop för att få ut bästa effekt av produkterna? Att använda rätt kombination av ingredienser i din hudvårdsrutin kan göra en stor skillnad för din hud. Vissa ingredienser fungerar bäst tillsammans för att ge maximala fördelar. Låt oss gå igenom några av ingredienserna som är bästisar!

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 5Sct9A (motverkar spam)