SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Guider

Så undersöker du brösten

Oktober är en månad som fått associationer till rosa färger och bröst, vi kallar det "Breast Cancer Awareness Month" och pratar om hur viktigt det är att klämma och känna på sina bröst. Inte bara i oktober, utan lite då och då. Här får du en enkel guide och tips på hur du enklast kan upptäcka eventuella förändringar i dina bröst.



Att undersöka sina bröst med jämna mellanrum är en viktig förebyggande åtgärd, ju tidigare du upptäcker eventuella förändringar i bröstet desto snabbare kan du få den hjälp du behöver.

Dock visar en Sifo-undersökning från 2020 att mindre än hälften av alla svenskar gör det, på grund av att man glömmer eller saknar kunskap om hur man ska göra. Hudoteket kommer till undsättning!

 



Så undersöker du brösten

Stå framför en spegel och lyft armarna över huvudet. Placera sedan armarna bakom nacken och granska formen. Ser brösten ut som de brukar? Samma färg, samma form?


Använd vänster hand till höger bröst och tvärtom. Känn igenom brösten efter knölar eller andra förhårdnader och om bröstet har oförändrad fasthet. Använd raka fingrar och känn igenom bröstet med små cirkelrörelser, avsluta i armhålan.

Kläm på bröstvårtan för att inspektera om det kommer ut vätska.

Undersök även brösten i liggande ställning med ena handen under huvudet.


Tips! Lär känna din kropp i duschen! Få in en rutin när kläderna ändå inte är på kroppen. Många upplever dessutom att det är enklare och lättare att utföra undersökningen just där. När brösten är intvålade kan det vara lättare att upptäcka eventuella ojämnheter och förändringar.

 

För mer information besök bröstcancer förbundet.

Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Så undersöker du brösten
Hur blir jag av med pigmenteringar?

Pigmentfläckar kan beror på fler olika saker. Det ena är solskador, och dessa kallas även åldersfläckar då solskador oftast framträder mer med åldern. Den andra typen är hormonell pigmentering (melasma/kloasma) och dessa fläckar framkommer vid hormonella förändringar i kroppen. En tredje variant är post inflammatorisk hyperpigmentering (PIH) som är mörka märken efter exempelvis finnar eller sår. Alla dessa typer av pigmenteringar blir mer tydliga vid solexponering. I denna guiden hjälper vi dig hur du kan försöka motverka men också reducera pigmenteringar.

Ge dig själv en fuktboost!

Efter en sommar med sol och bad skriker huden efter en riktig fuktboost. Även håret kan behöva sig en omgång efter saltvatten och klor. Sol och bad sliter hårt på såväl huden som håret och det kan lätt bli uttorkat och fuktfattigt. Här är våra bästa tips för att din hud och och ditt hår ska återfå sin forna glans.

5 tips - ta hand om håret i kylan

Torrt, sprött och elektriskt hår under vintern? Är du en av dem som slaviskt skyddar hud och hår under de soliga årstiderna, från till exempel saltvatten, UV-strålning och klor? Men missar vinterns årstid? Den här är tiden är det vanligt att uppleva torra längder, torrare hårbotten, statiskt hår - ja, mer eller mindre en bad hair day var och varannan dag! Detta är för att luften är väldigt torr under vintern vilket gör att det kan balla ur likväl för håret som huden. Här listar vi fem enkla tips om hur du tar hand om ditt hår i vinter!

Solskydd - Hur väljer man rätt skydd för sin hudtyp?

Att välja solskyddsprodukt utifrån sin hudtyp kan vara lika svårt som att hitta rätt hudvård. Men på samma sätt som du kan välja en rengöring eller ansiktskräm efter din hudtyp, kan du även skräddarsy ditt val av solskydd. Här kommer vi att guida dig kring skillnader på olika solskydd och hur du väljer rätt utifrån din hudtyp. Häng med!

Perfekta guiden inför alla hjärtans dag

Den 14e februari infaller Valentindagen och sedan 1985 har denna dag varit en högtid i den svenska kalendern. Den här dagen vill många ge sina nära och kära en present eller hitta på en mysig aktivitet för att visa extra uppskattning. Vi har samlat våra bästa tips för att göra dagen till en kärleksfull dag - här hittar du de bästa presenttipsen och upplevelserna som du kan göra med personen du tycker extra mycket om, eller varför inte med dig själv?

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: FCDpCX (motverkar spam)