SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Ingredienser A-Ö

Oxybenzone

Oxybenzone, även kallat bensofenon-3, är en av de vanligaste ingredienserna i kemiska solskyddsprodukter. Tillsammans med kompisar ur Bensofenon-familjen utgör de ett skydd mot UV-strålarna.

Vad är Oxybenzone?



Oxybenzone fungerar huvudsakligen som fotostabilisator och solskyddsfilter. Produkter som är fotostabila innehåller skydd som försvårar nedbrytningsprocessen i solfiltret, vilket är särskilt bra att ha under makeup då man svettas. Som ensam ingrediens hade Oxybenzone gett ett otillräckligt skydd då den är relativt svag, därför brukar solskydd innehålla en kombination av flera bensofenoner för att säkerställa ett så bra skydd mot UV-strålar som möjligt.

Hur fungerar det?



Kemiska solskyddsfilter innehåller organiska (kolbaserade) föreningar. Dessa skapar en kemisk reaktion i huden genom att absorbera UV-strålar och omvandla dem till värme som sedan lämnar huden. Denna kemiska reaktion gör UV-strålarna oskadliga för huden. 
Dessa solskydd tenderar att vara tunnare i konsistensen och är lätta att applicera, dock krävs det att man väntar cirka 20 minuter efter appliceringen innan skyddet börjar att verka. Ju längre du vistas utomhus, till exempel vid sol, bad och trädgårdsarbete, desto fortare förbrukas skyddet. Därför är det viktigt att återapplicera med jämna mellanrum.

Var finner man denna ingrediens?



Oxybenzone finner man i kemiska solskydd, men det förekommer även i nagellack, dofter, hårspray och makeup.

Så ser det ut på INCI-listan:

Benzophenone-3
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Oxybenzone
Oxybenzone

Oxybenzone, även kallat bensofenon-3, är en av de vanligaste ingredienserna i kemiska solskyddsprodukter. Tillsammans med kompisar ur Bensofenon-familjen utgör de ett skydd mot UV-strålarna.

Zinkoxid

Zinkoxid hör man ofta talas om när det kommer till solskydd. Ihop med kompisen titandioxid utgör de ett komplett skydd mot UV-strålarna som vi inte gärna vill utsätta oss för.

Titandioxid

Ett fysikaliskt solfilter utgör ett skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. För att detta solfiltret ska bli komplett behövs titandioxiden och zinkoxid. Här kan du ta del av information om titanoxid och varför det är så bra i just solskydd.

BHA–syra

Beta Hydroxy Acid, BHA, är en mycket populär syra i hudvårdsbranschen. Salicylsyra är en naturligt förekommande BHA-syra som kommer från pilbark, vilket är samma trä som även används för att producera värktabletten aspirin. Pilbarken bidrar med antiinflammatoriska egenskaper vilket gör denna syra något speciell. Tekniskt sett är salicylsyran den enda BHA-syran, men det finns besläktade ingredienser som har en liknande effekt på huden.

PHA-syra

Polyhydroxisyror, eller Poly Hydroxy Acid, är en hudvänlig syra med goda exfolierande egenskaper. De molekyler som utgör PHA-syran är större i storlek än sina följeslagare AHA och BHA, vilket innebär att den inte kan penetrera huden lika djupt. I stället arbetar den uteslutande på hudens yta, utan att störa de känsliga lagren som ligger under. Detta leder till en optimal hudförnyelse med minimal irritation.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: gwHhsA (motverkar spam)