SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vårda hudbarriären

Huden är kroppens största organ och kroppens skyddsmantel från yttre angrepp. Yttre angrepp kan vara mikroorganismer, allergener, virus, onda bakterier, svamp, föroreningar för att bara nämna några. Det är därför väldigt viktigt att hudens yttre lager, hudbarriären, hålls intakt så att små inkräktare inte tar sig in och skapar oreda i hud och kropp. I denna artikel förklarar vi hur hudbarriären fungerar, hur man märker att den är skadad och hur man på bästa möjliga sätt reparerar den.

Hur huden är uppbyggd

Huden består av tre lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och längst ned underhuden (hypodermis). Överhuden i sin tur består av fem olika skikt. Hornlagret, det ljusa skiktet, kornskiktet, taggcellsskiktet och längst ned tillväxtlagret.

Det allra översta lagret, hornlagret (stratum corneum) består av många, små och tunna lager döda hudceller. Dessa ligger packade som tegelstenar och det är detta som utgör hudens barriär tillsammans med olika typer av fetter som, likt murbruk, håller ihop tegelstenarna.

Täta kopplingar i kornskiktet

En annan viktig del av hudens barriärfunktion är så kallade T-kopplingar som finns i kornskiktet, alltså tre skikt ner i epidermis. Dessa kopplingar sitter mellan cellerna och gör det svårare för fukt att tränga ut. Dessutom skyddar de även mot yttre påfrestningar och gör det svårare för allergener, virus etcetera att komma in.


På bilden ser du goda bakterier (Lactbacillus) som ligger ovanpå cellerna, och stöter bort de onda bakterierna. Dessutom ser du de så kallade T- kopplingarna mellan cellerna. Bildkälla: esseskincare.com

Hur märker man av en skadad hudbarriär?

Det första kännetecknet är en torr och stram hud som är oelastisk. När hudbarriären är skadad reagerar den också lättare på produkter som den kanske innan har tålt.

Hur skadar man hudbarriären?

Hudbarriären är enbart en hundradels millimeter tjock och därför krävs det inte mycket för att rubba den. Följande kan skada hudens barriär:

  • Överdriven peeling: Ja, att skrubba och exfoliera huden för mycket är inte bra. Använd alltid en peeling anpassad för din hudtyp och använd den enligt din hudterapeuts ordination.
  • Aggressiva produkter: Starka rengöringar och för aktiva specialprodukter som inte passar din hudtyp eller hudtillstånd. Byt gärna till en mild rengöring och låt alla aktiva produkter vila ett tag.
  • Luftföroreningar: Avgaser, rök och smog påverkar barriären negativt. Skydda huden med antioxidanter och leta efter produkter med ”anti pollution”.
  • För mycket UV-strålning: Var noga med UV-skydd vid solexponering.
  • Hårt väder och väderväxlingar: Kyla och värme om vartannat, ihop med riktigt kallt uteväder och torr inomhusluft.

Hur bygger man upp hudbarriären?

Som tur är finns det enkla sätt att skydda och bygga upp hudbarriären igen. Följ gärna tipsen ovan och lägg gärna till en eller flera av följande delar i din hudvårdsrutin:

  • Probiotika och prebiotika: Probiotika är goda bakterier och de skyddar hudbarriären genom att hålla borta de onda bakterierna. Detta sker genom så kallad undanträngning, vilket betyder att ju större plats de goda bakterierna tar desto mindre plats får de skadliga bakterierna att föröka sig på. Först till kvarn gäller helt enkelt! Prebiotika fungerar som mat till probiotika och är därför också väldigt bra för hudbarriären.
  • Ceramider: Rika cremer som innehåller exempelvis ceramider är mumma för hudens barriär. Ceramider finns med i murbruket mellan tegelstenarna i hornlagret, vilket gör det till ett ypperligt ämne att tillsätta även via hudvården.
  • Antioxidanter: Så kallade anti pollution- produkter innehåller en stor mängd antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, avgaser, rök och andra föroreningar.

Välj rätt produkter

Bevara eller bygg upp en fin, frisk och välfungerande hud med rätt produkter. Här hittar du produkter som är extra bra för hudbarriären.

Produkter med ceramider

COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream
399 kr
c808
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
M Picaut Ruby Passion Probiotic Lifting Serum
899 kr
rubypassion
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Comfort Zone Remedy Soothing Fortifying Serum
735 kr
CZ4148
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Babor Skinovage Moisturizing Cream
785 kr
440300
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Produkter med antioxidanter

Årets kundfavorit
SkinCeuticals C E Ferulic
2050 kr
VDK10662
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Dermaceutic C25 Cream
695 kr
DSC25
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
M Picaut Hydrating Water
399 kr
MP-02
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Klairs Fundamental Ampule Mist
389 kr
K129
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Produkter med pro- och prebiotika

Esse Plus Probiotic Serum
1449 kr
406
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Esse Sensitive Nourish Moisturiser
799 kr
602
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Elemis Clarifying Serum
929 kr
2250278
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Comfort Zone Remedy Defense Soothing Nourishing Cream
735 kr
CZ4147
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Ta hjälp av Hudotekets hudterapeuter

Är du osäker på status på din hudbarriär och vill ha tips och råd för just din hud? Vi hjälper dig gärna! Kom till Hudotekt Salong, kontakta Hudoteket Kundservice eller få Hudoteket Hudanalys. Då får du produkttips och råd om din hud i mailboxen inom några dagar.

Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Vårda hudbarriären
Comfort Zone Remedy Defense Soothing Nourishing Cream
735 kr
CZ4147
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Transderma M
1349 kr
1281003
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Esse Sensitive Hydro Moisturiser
729 kr
601
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Bioline DE-SENSE Instant Relief SOS  Serum Tetrapeptide
1095 kr
6106
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Nannic Coup d´Excellence DNA Elixir
955 kr
4963
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Mesoestetic Hydra Vital Faktor K
895 kr
510038
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
20
Dermalogica Intensive Moisture Balance 2.0
fr. 492 kr
fr. 615 kr
r111327
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Skin Regimen Urban Shield Spf 30
495 kr
4527
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen
De tio hudorden

Ens hudvårdsritual är något heligt och något du ska vara stolt över. Du investerar i dig själv och din huds välmående. Men gör du allt du bör? Med glimten i ögat bjuder vi in till Hudotekets Tio Hudord. Se listan som ett sätt att få lite tips på vad du inte bör glömma för att få din hud att må så bra som möjligt - eller se till att slaviskt följa samtliga tio hudord, så blir "hudguden" riktigt glad.

Ingrediensbästisar

Det finns massor med fantastiska, effektiva och bra ingredienser som du säkert vet och kan mycket om. Men, hur bra koll har du på vilka ingredienser som bör användas ihop för att få ut bästa effekt av produkterna? Att använda rätt kombination av ingredienser i din hudvårdsrutin kan göra en stor skillnad för din hud. Vissa ingredienser fungerar bäst tillsammans för att ge maximala fördelar. Låt oss gå igenom några av ingredienserna som är bästisar!

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: zujv2n (motverkar spam)