SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vårda hudbarriären

Huden är kroppens största organ och kroppens skyddsmantel från yttre angrepp. Yttre angrepp kan vara mikroorganismer, allergener, virus, onda bakterier, svamp, föroreningar för att bara nämna några. Det är därför väldigt viktigt att hudens yttre lager, hudbarriären, hålls intakt så att små inkräktare inte tar sig in och skapar oreda i hud och kropp. I denna artikel förklarar vi hur hudbarriären fungerar, hur man märker att den är skadad och hur man på bästa möjliga sätt reparerar den.

Hur huden är uppbyggd

Huden består av tre lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och längst ned underhuden (hypodermis). Överhuden i sin tur består av fem olika skikt. Hornlagret, det ljusa skiktet, kornskiktet, taggcellsskiktet och längst ned tillväxtlagret.

Det allra översta lagret, hornlagret (stratum corneum) består av många, små och tunna lager döda hudceller. Dessa ligger packade som tegelstenar och det är detta som utgör hudens barriär tillsammans med olika typer av fetter som, likt murbruk, håller ihop tegelstenarna.

Täta kopplingar i kornskiktet

En annan viktig del av hudens barriärfunktion är så kallade T-kopplingar som finns i kornskiktet, alltså tre skikt ner i epidermis. Dessa kopplingar sitter mellan cellerna och gör det svårare för fukt att tränga ut. Dessutom skyddar de även mot yttre påfrestningar och gör det svårare för allergener, virus etcetera att komma in.


På bilden ser du goda bakterier (Lactbacillus) som ligger ovanpå cellerna, och stöter bort de onda bakterierna. Dessutom ser du de så kallade T- kopplingarna mellan cellerna. Bildkälla: esseskincare.com

Hur märker man av en skadad hudbarriär?

Det första kännetecknet är en torr och stram hud som är oelastisk. När hudbarriären är skadad reagerar den också lättare på produkter som den kanske innan har tålt.

Hur skadar man hudbarriären?

Hudbarriären är enbart en hundradels millimeter tjock och därför krävs det inte mycket för att rubba den. Följande kan skada hudens barriär:

  • Överdriven peeling: Ja, att skrubba och exfoliera huden för mycket är inte bra. Använd alltid en peeling anpassad för din hudtyp och använd den enligt din hudterapeuts ordination.
  • Aggressiva produkter: Starka rengöringar och för aktiva specialprodukter som inte passar din hudtyp eller hudtillstånd. Byt gärna till en mild rengöring och låt alla aktiva produkter vila ett tag.
  • Luftföroreningar: Avgaser, rök och smog påverkar barriären negativt. Skydda huden med antioxidanter och leta efter produkter med ”anti pollution”.
  • För mycket UV-strålning: Var noga med UV-skydd vid solexponering.
  • Hårt väder och väderväxlingar: Kyla och värme om vartannat, ihop med riktigt kallt uteväder och torr inomhusluft.

Hur bygger man upp hudbarriären?

Som tur är finns det enkla sätt att skydda och bygga upp hudbarriären igen. Följ gärna tipsen ovan och lägg gärna till en eller flera av följande delar i din hudvårdsrutin:

  • Probiotika och prebiotika: Probiotika är goda bakterier och de skyddar hudbarriären genom att hålla borta de onda bakterierna. Detta sker genom så kallad undanträngning, vilket betyder att ju större plats de goda bakterierna tar desto mindre plats får de skadliga bakterierna att föröka sig på. Först till kvarn gäller helt enkelt! Prebiotika fungerar som mat till probiotika och är därför också väldigt bra för hudbarriären.
  • Ceramider: Rika cremer som innehåller exempelvis ceramider är mumma för hudens barriär. Ceramider finns med i murbruket mellan tegelstenarna i hornlagret, vilket gör det till ett ypperligt ämne att tillsätta även via hudvården.
  • Antioxidanter: Så kallade anti pollution- produkter innehåller en stor mängd antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, avgaser, rök och andra föroreningar.

Välj rätt produkter

Bevara eller bygg upp en fin, frisk och välfungerande hud med rätt produkter. Här hittar du produkter som är extra bra för hudbarriären.

Produkter med ceramider

COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream
399 kr
c808
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
M Picaut Ruby Passion Probiotic Lifting Serum
999 kr
rubypassion
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Comfort Zone Remedy Soothing Fortifying Serum
695 kr
CZ4148
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Babor Skinovage Moisturizing Cream
729 kr
440300
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Produkter med antioxidanter

20
SkinCeuticals C E Ferulic
1536 kr
1920 kr
VDK10662
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
20
Dermaceutic C25 Cream
524 kr
655 kr
DSC25
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Årets ekologiska
M Picaut Hydrating Water
369 kr
MP-02
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Klairs Fundamental Ampule Mist
389 kr
K129
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Produkter med pro- och prebiotika

Esse Plus Probiotic Serum
1449 kr
406
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Esse Sensitive Nourish Moisturiser
799 kr
602
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Elemis Clarifying Serum
799 kr
2250278
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Comfort Zone Remedy Defense Soothing Nourishing Cream
695 kr
CZ4147
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Ta hjälp av Hudotekets hudterapeuter

Är du osäker på status på din hudbarriär och vill ha tips och råd för just din hud? Vi hjälper dig gärna! Kom till Hudotekt Salong, kontakta Hudoteket Kundservice eller få Hudoteket Hudanalys. Då får du produkttips och råd om din hud i mailboxen inom några dagar.

Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Vårda hudbarriären
Comfort Zone Remedy Defense Soothing Nourishing Cream
695 kr
CZ4147
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Transderma M
1349 kr
1281003
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Decléor Neroli Bigarade Cocoon Day Cream
599 kr
E2693590
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Esse Sensitive Hydro Moisturiser
729 kr
601
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Bioline DE-SENSE Instant Relief SOS  Serum Tetrapeptide
1075 kr
6106
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Nannic Coup d´Excellence DNA Elixir
955 kr
4963
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
20
Mesoestetic Hydra Vital Faktor K
716 kr
895 kr
510038
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Dermalogica Intensive Moisture Balance 2.0
fr. 585 kr
r111327
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Skin Regimen Urban Shield Spf 30
495 kr
4527
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen
I personalens badrumsskåp

Har du alltid funderat på vilken ansiktskräm Hudotekets inköpare använder? Hur logistikpersonalens hår kan se så glansigt ut? Eller vilken rengöring hudterapeuten använder själv, som behandlar sina kunder hela dagen? Då har du kommit rätt, vi välkomnar dig hem till våra badrum och ger dig första parkett till personalens favoriter - produkterna vi inte kan leva utan helt enkelt!

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen infaller den åttonde mars och får oss att minnas kvinnans kamp för en självklar plats i samhället. Det är också en påminnelse om att fortsätta eftersträva jämställdhet. Idag berättar vi om tolv starka kvinnor som sannerligen har inspirerat oss med sin drivkraft och sina varumärken.

I personalens badrumsskåp part 2

Trots att Hudotekets personal vistas i ett krämpalats varje dag, så är det några produkter som etsar sig fast och givet tar sin plats på badrumshyllan. Har du alltid funderat på vilken ansiktskräm Hudotekets inköpare använder? Eller vad massören använder som tar hand om andra varje dag? In och kika på personalens ride or dies, nyfunna och gamla favoriter som inte lämnar badrumsskåpet. Kanske kan du hitta en ny favorit?

Basprodukterna i din hudvårdsrutin

Precis som när man skapar en bra klädgarderob så börjar man med en stabil grund, även kallat basplagg. Likadant ska du tänka med din hudvård, för att säkerställa att du verkligen har det viktigaste i ditt badrumsskåp. Här kommer lite tips för hur du ska tänka när det kommer till basprodukter inom hudvård, vi går back to basic - helt enkelt. Här hittar du välgörande rengöringar som gör din hudvårdsrutin spot on, och massa andra grymma basprodukter.

Solskydd året om

På uteserveringens premiär, sommarens stranddag, på cykeln påväg till jobbet en höstmorgon och uppe i skidbacken, exponeras vi för solens UV-strålar. Även på midsommar när molnen är framme och regnet öser ner, strålarna tränger igenom både mulet väder och regn. Vill du försäkra dig om att din hud åldras i rätt tid och inte i förtid? Att pigmenteringsmustaschen håller sig borta? Eller det viktigaste av allt - att du får leva ett liv frisk från hudsjukdomar, så bör du använda solskydd året om. Det låter kanske otroligt, men när du förstår vad solens strålar gör med vår hud varje årstid, så är det du som alltid kommer ha SPF:en som ett givet steg i din hudvårdsrutin.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 5WfbWw (motverkar spam)