eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.

Hudotekets BEAUTYPEDIA

Här hittar du alla våra guider, tips, videos och tutorials. Vi har även en "Frågor och svar" sektion där vi ger svar på vanliga frågor som vi får. Feel free att fråga du med om du undrar något direkt under artikeln. En ingredienslista med massor av smaskig information finner du också här. Mycket nöje!
Kategorier
Fakta Visa allt inom Fakta
Därför ska du använda ögoncreme

Fina linjer, torrhet, mörka ringar och svullnad är alla anledningar till att man börjar använda ögoncreme. Grunden till att man får denna typ av problem är att huden runt ögonen är tunnare än huden i resten av ansiktet och därför beter den sig annorlunda. Därför bör den behandlas med extra kärlek och en ögoncreme som passar dina behov och önskemål.

Vad är K-Beauty?

K-beauty är så mycket mer än bara deras hudvårdsrutin på 10 steg och roliga sheet masks. Kärnan i Koreansk hudvård är inte vilka produkter du använder utan hur du tänker. Det är exempelvis helt okej att använda din favoritmask från ett svenskt varumärke i din 10-stegsrutin. Det viktigaste är att gå till botten med dina problem och ge din hud den bästa möjliga chansen till att nå ett så hälsosamt och vackert resultat som möjligt.

Vad är pigmenteringar?

Har du fått stora eller små mörka fläckar i ansiktet? Detta kallas pigmenteringar, och trust us när vi säger att du inte är ensam om dem! Men vad är det egentligen? Jo, i huden finns det något som heter melanocyter, det är de som tillverkar melanin (hudens färg) som i sig ger pigment. När en pigmentfläck uppstår har melanocyterna klumpat ihop sig och ger därför en mörk fläck på huden. Detta kallas hyperpigmentering. Nedan ser du två olika typer av detta.

Nya Medik8 - Beautiful Skin for Life

Som du kanske har sett har medik8 genomgått en märkesrefresh. Märket har fått ett nytt, fräscht utseende, många produkter har fått nya namn, vissa har uppdaterats till bättre formulas och nya stjärnprodukter tillkommer. I denna artikel benar vi ut allt nytt åt dig, så du hittar gamla favoriter bland de nya namnen och kanske hittar nya godbitar.

Podd - Probiotika & Ostbågar

Probiotisk hudvård är större nu än aldrig förr och därför tar vi ett snack med en riktig probiotisk expert. Denna hemliga gäst berättar om vad probiotika och prebiotika är, vad man ska tänka på om man är intresserad av att testa och vad man ska leta efter i ingrediensförteckningar. Kan alla använda probiotisk hudvård? Räcker det inte att bara äta mängder med surkål? Svaret får du i avsnitt nr 3.

Podd - Behandlingar & tips från experten

I avsnitt nr 2 pratar vi med en av Sveriges mest erfarna hudterapeuter, Lena Hallbäck- Olofsson. Hon är Hudotekets VD och ägare samt hudterapeut med tusentals behandlingar och 40 år i branschen i baggaget. Vi frågar ut henne om behandlingar, vad man bör tänka på, olika typer av behandlingar så som dermapen, kemiska peels och injektioner - hur ska man välja och vad är rätt? Vi avhandlar också besvärande hudfläckar, så kallade fibrom, samt hur man ska tänka om man har en tonåring med problem med sin hud.

Podd - Trender & snigelsekret

I detta avsnitt diskuterar Andrea och Pernilla några av förra årets mest intressanta produkter, samt blickar framåt mot kommande trender. Vi grottar också ned oss i vilka ingredienser som är på tapeten och vad som kanske blir en hit framöver. Detta blir vårt produkttätaste avsnitt, så det blir ett smorgåsboard av alla gottiga produkter som lanseras nu!

Vilken peeling ska jag ha?

Varje dag bildas det miljontals av nya hudceller på kroppen vilket då även resulterar i att det också trillar av gamla och döda hudceller som inte längre fyller någon funktion. Detta är en naturlig process som konstant pågår. Men beroende på hudtyp och ålder så kan detta gå olika fort och huden kan därför behöva lite extra hjälp. Därför bör du ha som minnesregel att alltid göra minst en peeling i veckan. Peelingen avlägsnar inte bara de döda hudcellerna utan gör även din hud slätare, renare, mjukare och mer förberedd och mottaglig på att suga åt sig efterföljande produkter.

Guider Visa alla Guider
Hur blir jag av med pigmenteringar?

Pigmentfläckar kan beror på fler olika saker. Det ena är solskador, och dessa kallas även åldersfläckar då solskador oftast framträder mer med åldern. Den andra typen är hormonell pigmentering (melasma/kloasma) och dessa fläckar framkommer vid hormonella förändringar i kroppen. En tredje variant är postinflammatorisk pigmentering (PHP) som är mörka märken efter exempelvis finnar eller sår. Alla dessa typer av pigmenteringar blir mer tydliga vid solexponering. I denna guiden hjälper vi dig hur du kan försöka motverka men också reducera pigmenteringar.

Hårguide - Blommig bröllopsuppsättning

Se hur vår frisör Josefin gör en vacker uppsättning med accessoarer som passar lika bra till bröllop som fest.

Ge huden en fuktboost

Ibland vill man ge sin hud en riktig fuktboost, speciellt när det är varmt ute. Sol och bad sliter hårt på huden och den kan lätt bli uttorkad och fuktfattig. Här är våra bästa tips för att huden ska återfå sin forna glans.

Hårguide - Snurrad fläta

Här visar vi hur du, med hjälp av en vän, kan få till en vacker bröllopsuppsättning med hjälp av hårnålar och två flätor.

Bli av med celluliter

Har du celluliter? Ja då är du inte ensam, men det finns sätt att reducera eller blir helt av med dem. Men först, vad är det som händer i kroppen egentligen? Jo, vi får celluliter av lite olika anledningar. Det kan bero på hormoner, gener, kostvanor och dålig blodcirkulation. Detta resulterar i att det bildas vätskeansamlingar, slaggprodukter samt ökade fettdepåer i olika delar av kroppen som gör att huden ser gropig och ojämn ut.

Brun utan sol: tre steg till ett lyckat resultat

Oavsett om det är mitt i sommaren eller om det är en grå vinterdag så är det skönt att kunna bättra på kroppens egen nyans med brun-utan-sol. Det är dessutom mycket bättre för din kropp än att pressa i solariet eller ute i den starka solen. Brun-utan-sol hjälper ditt att skapa en bra grundfärg utan farliga UV-strålar.

Före och efter: Minskade linjer med Elizabeth Arden PRO

Ibland kan det vara svårt att veta vart man ska börja med sin hudvårdsrutin. Här kommer en guide på vilka produkter från Elizabeth Arden PRO du kan använda för att minska linjer och torrhet i huden.

Hårguide - Grekisk Gudinna

Vår frisör Josefin är vårt eget tekniska proffs när det kommer till uppsättningar. Men det behöver inte alltid vara så svårt. Här delar hon med sig av ett av sina bästa bröllopstrick när det kommer till att få till en magiskt uppsättning hemma.

Ingredienser A-Ö Visa allt inom Ingredienser A-Ö
C-Vitamin

Räcker det att äta kosttillskott? Kan jag använda vilken C-vitamin som helst? Känner du dig också vilsen i C-vitamindjungeln? Lugn, vår hudterapeut Karin kommer här guida dig genom frågor och fakta som rör C-vitamin inom hudvård.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är en fuktbildande ingrediens och inte en syra så som många tänker syror i hudvård. Hyaluronsyran finns naturligt i människokroppen, det är ett så kallat kroppseget ämne. Det är en sockermolekyl som kallas glykosaminglukan, och den har förmågan att binda fukt upp till tusen gånger sin egen vikt. Hyaluronsyran passar alla hudtyper och nedan kan du läsa mer om denna stjärna i badrumsskåpet. 

Retinol - en supervitamin!

Retinol är en fettlöslig form av A-vitamin, som när den kommer i kontakt med huden omvandlas till retinsyra. Retinolet normaliserar cellförnyelsen, binder fukt i huden, hämmar talgproduktionen, reducerar orenheter och ökar kollagenproduktionen. Den minskar även resultatet av solskador, så kallade pigmenteringar.

Niacinamid- en form av vitamin B

Niacinamid är en fantastisk ingrediens för dig med mogen hud, pigmenteringar, oren hud eller förstorade porer. Niacinamid är en form av Vitamin B som bland annat har en uppljusande effekt på huden. Läs vidare för att lära dig om varför just denna ingrediens bör ta en plats i din necessär.

Frågor & svar Visa alla Frågor & svar
Problem med glesa och tunna ögonbryn

Mitt största problem är mina ögonbryn. Jag har tunna och glesa bryn och när jag målar dem med ögonbrynspenna så ser det så hårt ut. Vad ska jag göra? Tack på förhand.

Finns det någon creme som hjälper mot hudbristningar?

Den senaste tiden har jag fått tråkiga hudbristningar på rumpa och höfter. Finns det någon creme för detta?

Hjälp mot torra, kliande ögonlock?

Hej! Ett par gånger om året (under ett par veckor) brukar jag få problem med torra, irriterande, och kliande ögonlock. Har du någon aning om vad som skulle kunna orsaka detta? Jag undrar också om du har något tips på en ögonkräm för detta lilla problem? Eller kanske någon som kan passa bra när jag är extra torr? Tack på förhand!

Vad ska jag göra åt min hårväxt på ryggen?

Jag är en kille som har ett stort problem. Jag har riklig hårväxt på ryggen och jag tycker att det känns jobbigt, särskilt på sommaren när man går med bar överkropp. Finns det något att göra åt detta?

Vad ska jag göra åt min torra hud i sommarvärmen?

Trots att det är varmt ute och solen skiner är min hud supertorr, vad kan jag använda som verkligen återfuktar huden?

Vad ska jag göra med mina finnar som dyker upp olägligt?

Jag är trött på att alltid få blemmor och orenheter när jag ska iväg på något viktigt. Det blommar alltid upp en finne eller två när jag ska på fest, date eller kalas, finns det något att göra?

Får en inpackning bättre effekt om den sitter i länge, typ över natten?

Jag undrar om en hårinpackning får bättre effekt om den sitter i längre. Vissa säger att den är bra att sova med den, medan andra säger att den slutar verka efter ett tag. Vad gäller?

Hur får jag mer stuns i mina lockar?

Jag undrar om det finns någon produkt som kan göra mitt halvlånga, vågiga hår lite mer "stunsigt" och mindre frissigt? Håret är "bra" för övrigt, fina hårstrån; klipper/toppar mitt hår regelbundet, gör inpackning 2-3 gr/månad, använder toning, använder nästan aldrig värme (blåser håret ibland men låter det mest lufttorka). Läste om Davines More Inside Curl Building Serum, och undrade om den kan vara nåt...? Tror att jag är ganska bekväm och vill helst ha en klippning som gör att jag i princip kan wash&go....Men med tillägg med något som lyfter vågorna lite, stunsen  (inte blir raka lockar) och minskar frissighet. (vill helst inte att det tynger och ger ett oljigt intryck). Finns det någon sådan universalprodukt..? :-) Tacksam för hjälp!