eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Ingredienser A-Ö

C-Vitamin

Räcker det att äta kosttillskott? Kan jag använda vilken C-vitamin som helst? Känner du dig också vilsen i C-vitamindjungeln? Lugn, vår hudterapeut Karin kommer här guida dig genom frågor och fakta som rör C-vitamin inom hudvård.
Vad gör C-vitamin för huden?


Här är superingrediensen som du absolut inte får vara utan den soligare delen av halvåret. C-vitamin stärker huden, hjälper den att stå emot fria radikaler och stimulerar kollagenproduktionen. Det har också en fin effekt på hudtonen och strukturen, som blir jämnare och slätare. Elastinet i huden blir nämligen starkare och huden upplevs oftast mjukare och mer elastisk.

Hur påverkar solen?


När huden utsätts för UV-ljus minskar större delen av C-vitaminet i huden. Därför är C-vitamin extra viktigt att tillföra i sin hudvård under sommarhalvåret. Glöm inte att samtidigt använda ett UV-skydd för att bevara C-vitaminet i huden och för att skydda huden från skadlig UV-strålning samt tidigt åldrande. C-vitaminsprodukter är förslutna i mörka/solskyddade förpackningar för att bevara C-vitaminet så att det inte förstörs av solljuset.

 

Kan jag använda C-vitamin?


Självklart! Alla kan använda C-vitamin, även den allra känsligaste. För det är inte bara viktigt att få i sig vitaminen via maten utan det är även perfekt att inkludera i din hudvårdsrutin, speciellt under sommaren. C-vitamin får en trött och grå hud full av lyster och energi. Det viktiga är att välja rätt C-vitamin för just din hudtyp då det finns olika typer av C-vitamin.

Forskning har visat att så små doser som 0,6% ger antioxidantiska och anti-aging fördelar för huden. När det läggs till i din dagliga rutin erbjuder C-vitamin ett antal fördelar, skyddar huden mot förorening, förbättrar återfuktningen och bevarar huden.

Det kan hända att du upplever mild irritation när du använder C-vitamin. Om så är fallet, börja använda det tre gånger i veckan och bygga upp för daglig användning.


Känslig hud
Du bör leta efter ett C-vitaminsderivat, till exempel magnesium ascorbyl phosphate, sodium ascorbyl phosphate, ascorbyl palmitate eller tetrahexyldecyl ascorbate. De är generellt stabilare och mildare.
 
Normal och mogen hud
Du kan jobba med ett kraftigare C-vitamin och kan leta efter L-ascorbic (Askorbinsyra). Det är ett rent C-vitamin som går ner i huden och är mycket lätt för huden att ta upp.

Fördelar med att använda C-vitamin:


• Antioxidantegenskaperna hos C-vitamin hjälper till att bekämpa fria radikaler och skador som orsakas av UV-strålning
• C-vitaminen hjälper till att ljusa upp fläckar och ärr 
• Den hjälper också till att reparera skador i huden efter att man har vistats i solen
• Den förbättrar kollagenproduktionen.


Viktigt att tänka på


C-vitamin ersätter inte en solskyddsfaktor. Ska du vistas i solen bör du ha ett cityskydd eller liknande ovan på din produkt av c-vitamin.

En balanserad kost spelar också roll


Att få i sig C-vitamin i sin kost har även det flera fördelar.

C-vitamin fungerar som antioxidant och behövs bland annat för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn från maten.  Källa: Livsmedelsverket

Läs mer om:

Visa kommentarer
Oxybenzone

Oxybenzone, även kallat bensofenon-3, är en av de vanligaste ingredienserna i kemiska solskyddsprodukter. Tillsammans med kompisar ur Bensofenon-familjen utgör de ett skydd mot UV-strålarna.

Zinkoxid

Zinkoxid hör man ofta talas om när det kommer till solskydd. Ihop med kompisen titandioxid utgör de ett komplett skydd mot UV-strålarna som vi inte gärna vill utsätta oss för.

Titandioxid

Ett fysikaliskt solfilter utgör ett skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. För att detta solfiltret ska bli komplett behövs titandioxiden och zinkoxid. Här kan du ta del av information om titanoxid och varför det är så bra i just solskydd.

BHA–syra

Beta Hydroxy Acid, BHA, är en mycket populär syra i hudvårdsbranschen. Salicylsyra är en naturligt förekommande BHA-syra som kommer från pilbark, vilket är samma trä som även används för att producera värktabletten aspirin. Pilbarken bidrar med antiinflammatoriska egenskaper vilket gör denna syra något speciell. Tekniskt sett är salicylsyran den enda BHA-syran, men det finns besläktade ingredienser som har en liknande effekt på huden.

PHA-syra

Polyhydroxisyror, eller Poly Hydroxy Acid, är en hudvänlig syra med goda exfolierande egenskaper. De molekyler som utgör PHA-syran är större i storlek än sina följeslagare AHA och BHA, vilket innebär att den inte kan penetrera huden lika djupt. I stället arbetar den uteslutande på hudens yta, utan att störa de känsliga lagren som ligger under. Detta leder till en optimal hudförnyelse med minimal irritation.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: a8wNq8 (motverkar spam)