eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.


Välkommen till Hudotekets solskola. Här lär vi dig allt du behöver vet. Hur mycket och hur ofta ska jag applicera solskydd? Vad är UVA och UVB? Det är inte alltid lätt att veta hur man skyddar sig bäst. Här har vi därför skapat intensivutbilning för att du snabbt och enkelt ska bli solsmart i sommar.VAD MENAS MED UVA & UVB?

 Det finns två ultravioletta strålar som du bör ha koll på: UVA och UVB. UVB-strålarna är kraftfullast vad gäller energi och är de som kan bränna huden. Ju tunnare ozonlager, desto mer UVB-strålar som bränner huden på ytan. Det är dessa strålar som gör de din hud åldras snabbare så därför är det viktigt att alltid använda solskydd om du både vill minska risken för att bränna dig och åldras i förtid.

UVA-strålarna har mindre energi men tränger däremot ner till underhuden och skadar ditt DNA. UVA är riktigt luriga strålar då man alltså inte ser solskadan ovanpå huden i form av rodnad. UVA-strålningen når dig även genom bilrutor och moln så det är viktigt att alltid skydda dig mot UVA då det är denna som kan leda till hudcancer. På de flesta solskydd som innehåller UVA-skydd finns det en UVA-symbol med en cirkel runt, leta efter denna om du vill ha ett fullgott skydd. 

FYSIKALISKA OCH KEMISKA FILTER


Ibland kan man läsa att solskydd är kemiskt eller fysikaliskt. Detta är två olika sätt att filtrera bort den skadliga UV-strålningen. Fysikaliska filter består av små partiklar som reflekterar bort UV-strålningen. Medan i det kemiska filtret skapas en kemisk reaktion som absorberar UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning.

Vissa solskydd har enbart kemiskt eller fysikaliskt medan andra har en kombination av båda. När det kommer till val av solskyddsprodukt handlar det ofta om tycke och smak, men generellt passar ett fysikaliskt filter till de med torr hud, känslig hud eller en hud med rosacea. Detta då solskydd med fysikaliskt filter oftast är rikare i konsistensen och lägger sig som en barriär på huden. För dig med fet hud, kombinerad hud eller har problem med orenheter kan ett kemiskt filter kännas bättre, då dessa oftast är lättare i konsistensen och inte känns på huden.

Se alla solprodukter härUV-SKYDD FÖR BARN

Små barn har mycket känsligare hud än vi vuxna. Använd gärna UV-kläder och låt dem leka i skuggan om de går. Då uv-kläder inte täcker hela kroppen är det oerhört viktigt att de även smörjs in rikligt med en hög solskyddsfaktor. Tänk också på att smörja in dem efter badet även om de står på flaskan att de är vattenresistent. Ingen creme är 100% vattenresistent.


Se alla solskydd för barn härSKYDD FÖR TRÄNINGSNÖRDEN

Är du den som älskar att ta en löptur på stranden och kanske avsluta med ett dopp i havet? Glöm inte att smörja in dig då solens strålar hinner ikapp dig hur snabb löpare du än må vara. Under ett träningspass förlorar du massor av vätska i form av svett vilket försämrar solskyddet. Därför är det viktigt att välja ett solskydd som är vattenresistent håller skyddet på plats. 


Se alla solprodukter här VILKEN SPF ÄR RÄTT FÖR MIG?

HUR HÖG SPF (Sun Protection Factor) man behöver jag? Jo, det kan man enkelt räkna ut genom att titta på siffran på flaskan. Står det exempelvis SPF 10 så är det en tiondel av huden som inte skyddas eller rättare sagt 10 %. Ju högre solskydd desto mindre del av skadliga strålningar som släpps igenom. Vårt tips är att alltid minst ha SPF 20 för att du ska få en god täckning. Men börja alltid semestern med högt SPF.
 
Spf 5 = 1/5 = 20 % som inte är skyddad. 
Spf 20 = 1/20 = 5 % som inte är skyddad.
Spf 30 = 1/30 =3 % som inte är skyddad.
Spf 50 = 1/50 =2 % som inte är skyddad.

HUR OFTA ska jag applicera solskydd då? En enkelt regel att komma ihåg är att smörja in sig minst varannan timme. Det menar John Paoli som är docent och överläkare för hudkliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Man kan inte skydda sig till 100 % så var alltid försiktigt och snåla inte på solcremen. Oftast håller öppnade solcremer max ett år vilket gör att de ändå inte är något att spara på till nästa år.  


 SKYDDA HÅRET

Vad många inte tänker på är att man också måste skydda håret från solen. Använd produkter både innan och efter som skyddar ditt svall från de skadliga UVA- och UVB-strålarna. Frissigt och torrt hår är inget som matchar en brun och solkysst hud. Har du färgat håret så hjälper även rätt produkter till att bevara lystern längre. Låt inte det senaste frisörbesöket ha varit i onödan.

Se alla solprodukter för håret härFÅ MER TIPS PÅ SKÖNHETSSNACK


Så! Nu är du en riktig Beauty Hacker med diplom inom sol. Härligt! Men känner du att du vill nörda ner dig ännu mer så ska du kika in på Andreas blogg Skönhetssnack. Där har vi samlat alla hennes inlägg kring temat sol och du kan hitta tips och trix för hur du ska få den bästa solsommaren någonsin.


Gå till bloggen här

Nyhetsbrev

För erbjudanden, nyheter, tävlingar, inspiration & mycket mer.

Salong Webshop