SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.
Bild: Bioline DE-Sense, en serie som passar utmärkt för dig med rosacea.

Hur ser rosacea ut?


Det är väldigt olika, men det som kännetecknar sjukdomen är en röd, blossande hud. Detta är på grund av att blodkärlen är vidgade. Oftast syns symptomen på kinder och näsa mest. Utöver rodnaden kan man få knottror och varbölder, som ofta liknar akne. En hud med rosacea har inte pormaskar, vilket en aknehud har och på detta sätt kan man också särskilja akne mot rosacea. Om man felbehandlar rosacea kan sjukdomen bli värre, och därför är det viktigt att en läkare ger dig en diagnos så du kan vara säker på att du behandlar huden på rätt sätt.

Det finns olika stadier av rosacea. I det första stadiet märker man av rodnad och värme främst vid påverkan från alkohol, stark mat, stress eller värme. I de övriga stadierna är problemen mer konstanta och i det värsta stadiet kan även ögonen drabbas.


Före och efter ansiktsbehandlingar med produkter från Exuviance.

 

Hur vet jag om jag har rosacea?


Det kan vara svårt att veta på egen hand men upplever du någon av symptomen ovan bör du ta kontakt med läkare för att få en diagnos.
 

Varför får man rosacea?


Rosacea kan drabba alla och man vet inte riktigt varför man får den. Mycket forskning har gjorts i området, men det finns fortfarande inget botemedel. Det man vet är att blodkärlen överreagerar på yttre och inre faktorer så som kyla, värme, stark mat, alkohol och stress och att dessa faktorer gör sjukdomen värre.

Tre sätt att förbättra rosacea


Kan min rosacea förbättras? Det kan den absolut! Tyvärr finns det ingen universallösning och olika produkter fungerar olika bra för olika personer. Så man får testa sig fram och se vad som triggar just dina problem och försöka hitta något som inte gör det. Det finns inget botemedel men det finns däremot sätt att motverka att rosacean flammar upp. Läs även vårt inlägg om hur du kan behandla din rosacea. 
 
1. Levnadsvanor
Tänk på att försöka dra ned på sådant som påverkar blodcirkulationen i onödan så som stark mat, alkohol, stark sol och stress.

2. Hudvård att leta efter 
När det kommer till rosacea är det viktigaste att lugna och kyla, och ingredienser med dessa egenskaper hittar du vanligtvis i produkter för känslig hud. Så leta efter serier för känslig hud eller produkter som beskrivs som lugnande och antiinflammatoriska. TIPS! Be gärna att få prov på produkterna och testa på en liten yta, för att undvika att trigga huden i onödan. 

3. Hudvård att undvika:
*Eteriska oljor
*Kemiska solfilter (välj ett fysikaliskt istället)
*Produkter mot akne
*Aktiva produkter som verkar ”brightening” eller ”hudföryngrande produkter”
*Kraftfulla syraprodukter eller retinolprodukter

Få skräddarsydd hudvårdsrutin


Få en personlig hudanalys och produktrekommendation av våra hudterapeuter. De har lång erfarenhet inom området och kan hjälpa dig i produktdjungeln. 

GÖR HUDANALYSEN ONLINE >

Läs mer om:

Hudåkomma Rosacea

Visa kommentarer
Produkterna till: Vad är rosacea?
Bioline DE-SENSE Instant Relief SOS  Serum Tetrapeptide
1095 kr
6106
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Exuviance AntiRedness Calming Serum
759 kr
20071
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Esse Sensitive Protect Oil
749 kr
ProtectOil
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Esse Sensitive Cleanser
649 kr
600
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen
De tio hudorden

Ens hudvårdsritual är något heligt och något du ska vara stolt över. Du investerar i dig själv och din huds välmående. Men gör du allt du bör? Med glimten i ögat bjuder vi in till Hudotekets Tio Hudord. Se listan som ett sätt att få lite tips på vad du inte bör glömma för att få din hud att må så bra som möjligt - eller se till att slaviskt följa samtliga tio hudord, så blir "hudguden" riktigt glad.

Ingrediensbästisar

Det finns massor med fantastiska, effektiva och bra ingredienser som du säkert vet och kan mycket om. Men, hur bra koll har du på vilka ingredienser som bör användas ihop för att få ut bästa effekt av produkterna? Att använda rätt kombination av ingredienser i din hudvårdsrutin kan göra en stor skillnad för din hud. Vissa ingredienser fungerar bäst tillsammans för att ge maximala fördelar. Låt oss gå igenom några av ingredienserna som är bästisar!

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

3 Kommentarer
#1
Linda
Mycket bra inlägg, nu förstod jag mycket bättre vad rosacea är!
Den 09 november 2018
#2
Daniella Wawer
Älskar era inlägg ?
Alltid något gott för alla?
Tack?
Den 30 oktober 2020
#2
Sofie
@Daniella Wawer : Hejsan! Vad kul att du tycker det! =) Tack!
Den 18 november 2020
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Ka8awW (motverkar spam)