eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.
Bild: Bioline DE-Sense, en serie som passar utmärkt för dig med rosacea.

Hur ser rosacea ut?

Det är väldigt olika, men det som kännetecknar sjukdomen är en röd, blossande hud. Detta är på grund av att blodkärlen är vidgade. Oftast syns symptomen på kinder och näsa mest. Utöver rodnaden kan man få knottror och varbölder, som ofta liknar akne. En hud med rosacea har inte pormaskar, vilket en aknehud har och på detta sätt kan man också särskilja akne mot rosacea. Om man felbehandlar rosacea kan sjukdomen bli värre, och därför är det viktigt att en läkare ger dig en diagnos så du kan vara säker på att du behandlar huden på rätt sätt.

Det finns olika stadier av rosacea. I det första stadiet märker man av rodnad och värme främst vid påverkan från alkohol, stark mat, stress eller värme. I de övriga stadierna är problemen mer konstanta och i det värsta stadiet kan även ögonen drabbas.


Före och efter ansiktsbehandlingar med produkter från Exuviance.

 

Hur vet jag om jag har rosacea?

Det kan vara svårt att veta på egen hand men upplever du någon av symptomen ovan bör du ta kontakt med läkare för att få en diagnos.

 

Varför får man rosacea?

Rosacea kan drabba alla och man vet inte riktigt varför man får den. Mycket forskning har gjorts i området, men det finns fortfarande inget botemedel. Det man vet är att blodkärlen överreagerar på yttre och inre faktorer så som kyla, värme, stark mat, alkohol och stress och att dessa faktorer gör sjukdomen värre.


Tre sätt att förbättra rosacea

Kan min rosacea förbättras? Det kan den absolut! Tyvärr finns det ingen universallösning och olika produkter fungerar olika bra för olika personer. Så man får testa sig fram och se vad som triggar just dina problem och försöka hitta något som inte gör det. Det finns inget botemedel men det finns däremot sätt att motverka att rosacean flammar upp. 
 
1. Levnadsvanor
Tänk på att försöka dra ned på sådant som påverkar blodcirkulationen i onödan så som stark mat, alkohol, stark sol och stress.

2. Hudvård att leta efter 
När det kommer till rosacea är det viktigaste att lugna och kyla, och ingredienser med dessa egenskaper hittar du vanligtvis i produkter för känslig hud. Så leta efter serier för känslig hud eller produkter som beskrivs som lugnande och antiinflammatoriska. TIPS! Be gärna att få prov på produkterna och testa på en liten yta, för att undvika att trigga huden i onödan. 

3. Hudvård att undvika:
*Eteriska oljor
*Kemiska solfilter (välj ett fysikaliskt istället)
*Produkter mot akne
*Aktiva produkter som verkar ”brightening” eller ”anti-age”
*Kraftfulla syraprodukter eller retinolprodukter

  

Få skräddarsydd hudvårdsrutin

Få en personlig hudanalys och produktrekommendation av våra hudterapeuter. De har lång erfarenhet inom området och kan hjälpa dig i produktdjungeln. 

GÖR HUDANALYSEN ONLINE >

Läs mer om:

Hudåkomma Rosacea

Visa kommentarer
Att tänka på vid användning av syror

Syror för hemmabruk är något mildare än de som används på salong, men för den saken skull betyder det inte att syrorna inte ger resultat. Var noga med att välja den syra som passar dig och din hudtyp och vänj huden innan du går ”all in”.

Hur påverkar vår sömn huden?

Skönhetssömn är inte bara ett begrepp, det är ett faktum. Sömnen spelar stor roll i vårt välmående och en dålig nattsömn återspeglas i såväl vår kropp som på vår hy morgonen efter. Hur påverkar vår sömn huden?

Syror i hudvård – vilken ska jag välja?

Syror har intagit en självklar plats på badrumshyllan hos den hudvårdsintresserade. Med hjälp av syror kan man få bukt med hud som hamnat i obalans, släta ut fina linjer och få ett friskt och strålande ansikte. Här finner ni en smidig guide på de vanligaste syrorna och vad de kan göra för dig och din hud.

My Clarins – nya favoriten hos tonåringar

Clarins serie My Clarins riktar sig till tonåringar som söker den perfekta hudvårdsrutinen. Med avskalad och enkel design har Clarins skapat en serie som fokuserar på den unga huden, som innehåller allt från uppiggande ansiktscreme till rengöringsprodukter. My Clarins är dessutom vegan-friendly, framtagna med nästan enbart naturliga ingredienser och massor av kärlek. Med denna hudvårdsserie ska huden få vad som är bra för den, och detoxa bort vad som är dåligt. Låt oss introducera dig för några av produkterna!

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen infaller den åttonde mars och får oss att minnas kvinnans kamp för en självklar plats i samhället, och fortsätta eftersträva jämställdhet. Idag har dagen inte lika starkt politiskt inslag som den hade förr men är absolut lika viktig. Detta är dagen då man hedrar en speciell kvinna i sitt liv, sin mamma, dotter, fru eller bästa vän. Vägen fram till denna dag har inte varit spikrak men sedan 1912 infaller internationella kvinnodagen varje år i Sverige. Idag berättar vi om fem starka kvinnor som sannerligen har inspirerat oss med sin drivkraft och sina varumärken.

1 Kommentar
#1
Linda
Mycket bra inlägg, nu förstod jag mycket bättre vad rosacea är!
Den 09 november 2018
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: SnEmLG (motverkar spam)