SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Syror i hudvård - vilken ska jag välja?

Syror har intagit en självklar plats på badrumshyllan hos den hudvårdsintresserade. Med hjälp av syror kan man få bukt med hud som hamnat i obalans, släta ut fina linjer och få ett friskt och strålande ansikte. Här finner ni en smidig guide på de vanligaste syrorna och vad de kan göra för dig och din hud.

syror

De vanligaste syrorna


AHA - För dig som söker lyster
AHA-syror, Alpha Hydroxy Acids, används ofta inom hudvård för att påskynda cellförnyelsen och peela bort döda hudceller från huden. De både exfolierar hudytan och tillför fukt, vilket gör linjer och rynkor mindre framträdande. För hemmabruk så är det främst glykolsyra och mjölksyra som används.

Glykolsyra rekommenderas för dem med hud som visar tecken på åldrande. Glykolsyran har den minsta molekylen, så den arbetar snabbt och djupt ner i huden - men kan skapa irritation för de med känslig hud eller som är ovan vid behandlingar med syra.
Har man fina linjer, pigmentfläckar och/eller upplever torra partier i ansiktet så kan dessa förbättras med regelbunden användning av glykolsyraprodukter.

Mjölksyran är en mildare variant än glykolsyran och når inte lika djupt ner i huden. Trots att den är mildare så ger den en mycket effektiv exfoliering och verkar bra för dem som vill förbättra sin huds textur och önskar tillföra mer fukt.

Exempel på varumärken som har AHA-syror i sina produkter: Bioline – serien Primaluce, Exuviance, Dermacutic

BHA - För aknebenägen hud
Sedan har vi Beta Hydroxy Acid, även kallad salicylsyra. BHA är oljelöslig och är mycket bra när det kommer till att lösa upp talg, smuts och fett i porerna. Dessutom har denna syra antiinflammatoriska egenskaper och är därför bra mot akne och problemhud. 

Exempel på varumärken som har BHA-syror i sina produkter: Murad, Benton, Dermalogica

PHA - För känslig hud 
PHA, Poly Hydroxy Acid, är syror i en snällare form, och är idealisk för känslig hud. En vanlig PHA-syra är laktobionsyra som används av bland annat hudvårdsmärket Exuviance. PHA innehåller större molekyler än övriga nämnda syror, vilket gör att den inte kan penetrera huden lika snabbt och är därför mer skonsam. Upplever man att huden blir röd och irriterad vid användning av AHA-syror, då bör man testa denna mildare variant. Många hudvårdsmärken har börjat att kombinera PHA med AHA, för att få en skonsammare syra och snabbare resultat. 

PHA är ett utmärkt val för de med torra hudtillstånd som eksem eller rosacea. Även en mogen hud kan ta fördel av denna syra, som skyddar huden mot yttre påfrestningar och skador. 

Precis som de andra syrorna ger även PHA en effektiv exfoliering, vilket ger huden en fräsch lyster.

Exempel på varumärken som har PHA-syror i sina produkter: Exuviance, Bioline – serien Primaluce


Tänk på solskyddsfaktor
Efter en behandling med syror så är huden extra känsligt för solens strålar, vilket innebär en ökad risk för solskador. Vi rekommenderar ett UV-skydd med minst SPF30 och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

Läs mer om:

Hudvård Syror AHA BHA PHA

Visa kommentarer
Produkterna till: Syror i hudvård - vilken ska jag välja?
De tio hudorden

Ens hudvårdsritual är något heligt och något du ska vara stolt över. Du investerar i dig själv och din huds välmående. Men gör du allt du bör? Med glimten i ögat bjuder vi in till Hudotekets Tio Hudord. Se listan som ett sätt att få lite tips på vad du inte bör glömma för att få din hud att må så bra som möjligt - eller se till att slaviskt följa samtliga tio hudord, så blir "hudguden" riktigt glad.

Ingrediensbästisar

Det finns massor med fantastiska, effektiva och bra ingredienser som du säkert vet och kan mycket om. Men, hur bra koll har du på vilka ingredienser som bör användas ihop för att få ut bästa effekt av produkterna? Att använda rätt kombination av ingredienser i din hudvårdsrutin kan göra en stor skillnad för din hud. Vissa ingredienser fungerar bäst tillsammans för att ge maximala fördelar. Låt oss gå igenom några av ingredienserna som är bästisar!

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: BsAJcu (motverkar spam)