SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vilken solskyddsprodukt passar min hudtyp?

Precis som man väljer en ansiktscreme efter sin hudtyp så kan man även skräddarsy sitt val av solskyddsfaktor. Det finns olika typer beroende på vad man ska göra för aktivitet, om man svettas mycket eller om man ska bada. Vi berättar mer ingående om de olika varianterna, häng med!
solskydd

Olika typer av solskyddsprodukter

Man brukar dela in solskydd utefter vilka filter de har, som kallas fysikaliska och kemiska. De jobbar på två olika vis för att stöta undan UV-strålningen från huden.

Fysikaliska filter, så som titandioxid och zinkoxid, reflekterar solstrålarna som möter huden med hjälp av små partiklar.
I kemiska solskydd fångar istället molekyler upp strålarna och omvandlar dem - det sker en kemisk reaktion som oskadliggör UV-strålarna.

Fysikaliska solfilter

Ett fysikaliskt solfilter reflekterar bort strålarna från huden med hjälp av små, små partiklar. Man kan efterlikna det med en spegel som får strålarna att studsa bort från huden. Fysiska solskyddsmedel som innehåller zinkoxid och titandioxid är bäst för känslig hud eftersom de inte irriterar lika lätt som kemiska solskyddsmedel.
I en fysikalisk solskyddsfaktor finner man ofta ingredienser som är lugnande och har en antiinflammatorisk effekt, så som hyaluronsyra och extrakt från grönt te. Detta är bra för hud som lätt blir inflammerad och får orenheter.

Passar för hudtyp: Känsliga hudtyper, barn, om man har pigmenteringar eller lider av orenheter och akne.
Tänk på: Detta är inte ett solskydd för dig som har lätt för att svettas i sommarvärmen, eller som tränar mycket utomhus. Skyddet kan även avge en vitaktig hinna på huden. Vet man med sig att man inte kommer att vara i kontakt med vatten, då sitter det fysikaliska filtret kvar på huden. Gnuggar man sig mycket däremot så kan man nöta bort filtret. Detta är ett miljövänligare alternativ för korallreven.
fysikaliska

Kemiska solfilter

Kemiska filter omvandlar UV-strålarna till en mindre skadlig form. När denna kemiska reaktion sker så försvinner skyddet successivt, filtret förbrukas i takt med att det jobbar aktivt. Därför är det viktigt att smörja på huden ca 30 min innan solexponering och sedan regelbundet under tiden du vistas i solen.

Passar för hudtyp: Alla kan ha det, men personer med fet eller oren hud brukar uppskatta denna typ av solskydd extra mycket, då de har en smidig och lätt konsistens.
Tänk på: Kan kännas irriterande på huden om man är ovan. Tänk på att smörja in dig regelbundet under dagens lopp då filtret med tiden har försvunnit i takt med att den aktivt har arbetat för att skydda dig.

Vanligt med en kombination

En solskyddsfaktor skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning. Ett solfilter kan ge ett väldigt bra skydd mot UVB-strålning (som bränner huden) medan det endast ger ett svagt skydd mot UVA-strålning (som skyndar på åldrandet). Därför rekommenderas ofta en kombination av både fysikaliskt och kemiskt, så att produkterna ger ett tillräckligt bra skydd.

Hur mycket solskydd ska jag använda?

Läkemedelsverket nämner att många tar alldeles för lite solskyddsfaktor och rekommenderar en dos på upp till sex teskedar när man smörjer in sig på kroppen. De flesta använder mindre än så och är då heller inte så skyddade som de skulle kunna ha varit. Därför är det bra att välja produkter med högre SPF-märkning, för att gardera sig.

Ansikte: 1 tesked (5 ml) för att du ska uppnå det skydd som står på flaskan.
Kropp: För hela kroppen är det 6 teskedar (30 ml) som gäller.

Det är också viktigt att smörja in dig då och då när du är utomhus under längre perioder – solskyddets effekt avtar gradvis, varannan timme är en bra tumregel. Tänk på att även skydda dig med bra kläder och att vistas i skuggan så ofta du kan, särskilt mitt på dagen när solen står som högst.

Här kan du ta del av frågor & svar om solskydd
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Vilken solskyddsprodukt passar min hudtyp?
Säg hejdå till mörka ringar

Du är pigg och frisk - men de mörka ringarna eller påsarna under ögonen som möter dig i spegeln tyder nästan på det motsatta. Vad är det som gör att man får dem och hur gör man för att få bukt med dem? Vi ger dig svaren.

Få koll på kollagen

Kollagen är återkommande när man talar om anti-age och fina linjer. Men vad är det egentligen och vad menas med en minskad kollagenproduktion? Vi reder ut alla frågor och guidar dig till hur du faktiskt kan skydda det.

Premiera primern

När man målar en vägg så behöver man en ordentlig grund, en primer, så att färgen fäster och sedan sitter där den ska. I makeup-världen är det samma sak, vill du att din bas ska hålla hela dagen, då är primer ett måste - fast såklart är det lite skillnad på vilken primer du använder i dessa olika fallen. Same same, but different. Här kan du läsa mer om varför primer är så viktig för en hållbar makeup.

Blender: allt du behöver veta

Att använda applikatorer av hög kvalitet är grundläggande för en lyckad makeup. En blender ger dig goda förutsättningar att uppnå det perfekta resultatet. Här berättar vi om hur och varför du ska använda blenders.

Skidbackens survival guide

Härliga utförsåk, snö som yr runt dig och en afterski efter en heldag i backen. Visst är det härligt? Men kall luft biter hårt på ansiktet och växlingarna från uppvärmda rum till kylig uteluft gör att huden och kropp utsätts för en hel del prövningar. Därför har vi plockat ihop ett litet "survival kit" som garanterat kommer få både dig och din hud att må och se toppen ut, oavsett väder. Den största utmaningen nu är, är du redo för den svarta backen?

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: TKuusu (motverkar spam)