SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vilken solskyddsprodukt passar min hudtyp?

Precis som man väljer en ansiktskräm efter sin hudtyp så kan man även skräddarsy sitt val av solskyddsfaktor. Det finns olika typer beroende på vad man ska göra för aktivitet, om man svettas mycket eller om man ska bada. Vi berättar mer ingående om de olika varianterna, häng med!
Olika typer av solskyddsprodukter

Man brukar dela in solskydd utefter vilka filter de har, som kallas fysikaliska och kemiska. De jobbar på två olika vis för att stöta undan UV-strålningen från huden.

Fysikaliska filter, så som titandioxid och zinkoxid, reflekterar solstrålarna som möter huden med hjälp av små mineraler.
I kemiska solskydd fångar istället molekyler upp strålarna och omvandlar dem - det sker en kemisk reaktion som oskadliggör UV-strålarna och omvandlar dem till värme.
Fysikaliska solfilter

Ett fysikaliskt solfilter reflekterar bort en del av strålarna från huden med hjälp av små, små partiklar, och resten absorberas av huden och omvandlas till värme. Fysiska solskyddsmedel som innehåller zinkoxid och titandioxid är bäst för känslig hud eftersom de inte irriterar lika lätt som kemiska solskyddsmedel.
I en fysikalisk solskyddsfaktor finner man ofta ingredienser som är lugnande och har en antiinflammatorisk effekt, så som hyaluronsyra och extrakt från grönt te. Detta är bra för hud som lätt blir inflammerad och får orenheter. Eftersom produkten lägger sig som en skyddande hinna över huden glider den lätt av, därför är det viktigt att komma ihåg att återapplicera sitt fysikaliska solskydd flera gånger under dagen. Vill du veta mer om hur du på smidigast sätt återapplicerar ditt solskydd kan du läsa mer här.

Passar för hudtyp: Känsliga hudtyper, barn, om man har pigmenteringar eller lider av orenheter och akne.
Tänk på: Detta är inte ett solskydd för dig som har lätt för att svettas i sommarvärmen, eller som tränar mycket utomhus. Skyddet kan även avge en vitaktig hinna på huden. Vet man med sig att man inte kommer att vara i kontakt med vatten, då sitter det fysikaliska filtret kvar på huden. Gnuggar man sig mycket däremot så kan man nöta bort filtret. Detta är ett miljövänligare alternativ för korallreven.

Tips på fysikaliska solskydd

iS Clinical Extreme Protect SPF 40
1135 kr
IS1352100
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
SkinCeuticals Mineral Eye UV Defense Spf 30
500 kr
3606000409125
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Dermalogica Invisible Physical Defense SPF30
595 kr
111412
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Mesoestetic Mesoprotech Mineral Matt Antiaging Fluid 50+
725 kr
510111
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen
Kemiska solfilter

Kemiska filter omvandlar UV-strålarna till en mindre skadlig form. När denna kemiska reaktion sker så försvinner skyddet successivt, filtret förbrukas i takt med att det jobbar aktivt. Därför är det viktigt att smörja på huden ca 30 min innan solexponering och sedan regelbundet under tiden du vistas i solen. Du kan läsa mer om återapplicering av solskydd här.

Passar för hudtyp: Alla kan ha kemiska solfilter, men personer med fet eller oren hud brukar uppskatta denna typ av solskydd extra mycket då de har en smidig och lätt konsistens.
Tänk på: Kan kännas irriterande på huden om man är ovan. Tänk på att smörja in dig regelbundet under dagen då filtret med tiden har försvunnit i takt med att den aktivt har arbetat för att skydda dig.

Tips på kemiska solskydd

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50
209 kr
5694230167067
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Comfort Zone Sun Soul Face Cream SPF30
370 kr
E1101
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Biodroga Medical Institute High UV-Protection Cream SPF 50
599 kr
43214
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen
Vanligt med en kombination

En solskyddsfaktor skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning. Ett solfilter kan ge ett väldigt bra skydd mot UVB-strålning (som bränner huden) medan det endast ger ett svagt skydd mot UVA-strålning, som skyndar på åldrandet. Därför rekommenderas ofta en kombination av både fysikaliskt och kemiskt, så att produkterna ger ett tillräckligt bra skydd.
Hur mycket solskydd ska jag använda?

Läkemedelsverket nämner att många tar alldeles för lite solskyddsfaktor och rekommenderar en dos på upp till sex teskedar när man smörjer in sig på kroppen. De flesta använder mindre än så och är då heller inte så skyddade som de skulle kunna ha varit. Därför är det bra att välja produkter med högre SPF-märkning, för att gardera sig.

Ansikte: 1 tesked (5 ml) för att du ska uppnå det skydd som står på flaskan.
Kropp: För hela kroppen är det 6 teskedar (30 ml) som gäller.

Det är också viktigt att smörja in dig då och då när du är utomhus under längre perioder – solskyddets effekt avtar gradvis, varannan timme är en bra tumregel. Tänk på att även skydda dig med bra kläder och att vistas i skuggan så ofta du kan, särskilt mitt på dagen när solen står som högst. 

Här kan du ta del av frågor & svar om solskydd
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Vilken solskyddsprodukt passar min hudtyp?
Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen infaller den åttonde mars och får oss att minnas kvinnans kamp för en självklar plats i samhället. Det är också en påminnelse om att fortsätta eftersträva jämställdhet. Idag berättar vi om elva starka kvinnor som sannerligen har inspirerat oss med sin drivkraft och sina varumärken.

Beautytrender 2024

Slugging, glossig makeup och haircycling är bara några av 2024 års skönhetstrender. Vi berättar allt du behöver veta om årets viktigaste skönhetsmåsten!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 5KYA3m (motverkar spam)