SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Välj rätt rengöring efter din hudtyp

Är det dags att uppgradera din rengöringsrutin? Välmående och vacker hud börjar med en bra ansiktsrengöring. Huden i ansiktet är väldig tunn och i ständig kontakt med externa faktorer, därför är det viktigt att du ger ansiktet lite extra omtanke. I detta inlägg hjälper vi dig välja rätt rengöring utifrån din hudtyp.

Varför är det så viktigt med rengöring?


Det finns många anledningar till varför rengöringsrutinen är viktig. När du tvättar ditt ansikte tar du bort partiklar och smuts som du har samlat på dig under dagen. Efter en dag, när den tunna huden i ansiktet har varit i ständig kontakt med externa faktorer, kanske du upplever att din hud känns smutsig och ofräsch. Det beror på att slaggprodukter och föroreningar har samlats i ditt ansikte och då behövs en ordentlig rengöring för att få tillbaka en ren och fräsch hud.

Om du istället lämnar ansiktet otvättat kan detta täppa till porerna och du kan få irritationer och blemmor. Det vill du ju inte! Med en bra rengöringsrutin kan du istället förhindra rynkor och motverka tidiga teckan på åldrande. Hur bra? 

Vilken rengöring ska jag välja? 


Första tipset: Lär känna din hudtyp! För att ge huden de bästa förutsättningarna ska du välja en rengöring som är anpassad efter din hud. Beroende på hudtyp så kan ingredienser och produkternas konsistens vara avgörande för din huds välmående. Krämbaserade rengöringar ger bra återfuktning på torr hud medan gel eller skummande rengöringar kan kännas skönare och lättare på fet hud.

Din rengöring ska också ha rätt pH-värde för just din hud. Den kommer på så sätt att hjälpa till att upprätthålla din huds naturliga balans. Visste du att det är därför rekommendationen är att inte tvätta ansiktet med vanlig tvål? Vanlig tvål har nämligen ett alldeles för högt värde för ansiktet och kan då göra att du får torr hud och torrhetsrynkor. Har du fet hud så producerar huden mer fett för att kompensera för förlusten, vilket kan ge en obalans i huden. 

Normal hud


En normal hud har små porer och en fin lyster. Det är perfekt balans mellan fukt och fett vilket betyder att den normala huden varken känns överdrivet fet eller torr. Även om du inte upplever några problem med din hud är det viktigt att bibehålla en bra hudvårdsrutin för att bevara huden mjuk och smidig och förebygga linjer. Därför behöver du en rengöring som lugnar huden, samtidigt som den städar undan döda hudceller, och föroreningar samt eventuellt solskydd och makeup.

Våra tips för dig med normal hud:

Dermaceutic Advanced Cleanser
385 kr
ADVCLE150
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
SkinCeuticals Simply Clean
540 kr
VDK10658
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Blandad hud


En blandad hud har en obalans av talg vilket resulterar i att hudytan kan bli blank på vissa partier samtidigt som de kan finnas partier där huden är riktig torr eller känslig. Ofta är det i T-zonen (panna, näsa och haka) det kan förekomma större porer och talgproduktionen är ökad. Det är viktigt att man inte bara behandlar sin hud som fet när man har denna hudtyp för då är det lätt att torka ut huden som är mindre fet. Här behövs en rengöring som tar bort överskott av talg och samtidigt återfuktar de torra partierna.

Våra tips för dig med blandad hud:



COSRX AC Collection Calming Foam Cleanser
289 kr
c819
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Dermalogica Oil to Foam Total Cleanser
695 kr
111474
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Torr hud


Fnasig och torr? Stramar det – särskilt efter rengöring? Då har du förmodligen en torr hudtyp. En torr hud har låg fukthalt i hornlagret samtidigt som det är ett underskott av talg. Den torra huden utvecklar sällan akne, men däremot visar den tecken på fina linjer tidigt. Här behövs det en rengöring som återfuktar huden och gör den smidig och mjuk. 

Våra tips för dig med torr hud: 
Exuviance Gentle Cream Cleanser
389 kr
A18942
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Sans Soucis Cleansing Foam
309 kr
10112
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Fet/aknebenägen hud


En fet hud har en överproduktion av talg vilket resulterar i att hudytan blir blank. T-zonen (panna, näsa och haka) kan upplevas lite extra oljiga. Porerna är synliga och du har lätt att få pormaskar. Tilltäpptheter utvecklas under hudytan som gör att hudytan känns ojämn. En fet hud behöver en rengöring som verkligen tränger ned på djupet och rengör ordentligt. 

Våra tips för dig med fet/aknebenägen hud:
  • Exuviance Deep Clean AHA Cleanser
    En skummande ansiktsrengöring i gelform för normal till kombinerad eller feta hudtyper. För en normal, fet, kombinerad och oren hud. En tåligare hud som vill ha en löddrande rengöring.
  • Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil
    Den har en allergivänlig formulering med vegetabiliska oljor som på ett milt sätt rengör, återfuktar och skyddar.
Exuviance Deep Clean AHA Cleanser
389 kr
A18941
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Elixir Cosmeceuticals Sulfactil Cleanser
590 kr
100103
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil
349 kr
K103
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Känslig hud


En känslig hud är en tunn, reaktiv hud som reagerar lätt mot bland annat värme, kyla, klimatförändringar, starka hudvårdsprodukter och parfymerade ingredienser. Många människor föds med en känslig hud, medan andra utvecklar en känslighet senare. Detta kan vara på grund av felaktig hudvård, medicinering, stress eller andra utlösande faktorer. Här behövs en skonsam produkt som harmonierar med huden.

Våra tips för dig med känslig hud: 

Comfort Zone Remedy Soothing Refreshing Toner
345 kr
CZ4145
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Bioline Delicate Cleansing Milk
405 kr
6122
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
20
Eneomey Soft Cleanser
476 kr
595 kr
3401360263895
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Mogen hud


En mogen hud kallas även åldrad hud. Huden har förlorat fukt och fasthet. Linjer och pigmenteringar kan förekomma. Huden åldras i förtid om man utsätts för bland annat sol, rökning, stress samt olämplig kost. En mogen hud kan få tillbaks sin förlorade lyster samt minimera linjer genom att använda hudförnyande och hudföryngrande ingredienser, så som syror. 

Våra tips för dig med mogen hud:

  • Bioline Primaluce Cleansing Gel
    En ansiktsrengöring som tränger ner och rengör huden på djupet. Produkten har en unik formula som eliminerar orenheter och makeup samtidigt som produkten har exfolierande verkan och på så sätt ger huden mjukhet och fantastisk utsrålning. 
  • Verso Cleansing Balm 
    En skonsam, mjukgörande rengöringsbalm med lätt exfolierande effekt. Den tar bort smuts och oreneter från huden utan att ta bort dess naturliga oljor eller göra huden torr. 
Bioline Primaluce Cleansing Gel
550 kr
6000
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Verso Cleansing Balm
399 kr
2012015
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Klairs Gentle Black Fresh Cleansing Oil
349 kr
K136
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Tonårshud 


Att huden påverkas av de hormonförändringar som man genomgår under tonåren kan nog många känna igen sig i. En del får mindre problem, en del mer. Här spelar även de ärftliga anlagen stor roll. Dermalogica har arbetat med problemhud i alla åldrar under många år och de kan skriva under på att de yttre miljöfaktorerna som exempelvis luftföroreningar, UV-ljus och lågkvalitativa hudprodukter/makeup kan förvärra och trigga den fetare tonårshuden. 

Våra tips för dig med tonårshud:

 

Elixir Cosmeceuticals Hydractil Gentle Cleanser
399 kr
100025
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Babor Gentle Cleansing Cream
239 kr
401670
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Benton Aloe BHA Skin Toner
280 kr
Be6
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Ögon- och läppremover

Även om man har en rengöring som är anpassad efter sin hudtyp så behöver man oftast en snällare produkt för ögonområdet. En ögonmakeup remover använder man för att ta bort smink snabbt och enkelt – vare sig det är vattenfast eller inte, samtidigt som den är skonsam mot den känsliga huden runt ögonen och fransarna.


Våra tips för ögonmakeup-remover: 

  • Nannic Make-Up Remover Gel
    En mjuk rengöring som används varje kväll för att effektivt rengöra huden och ögonen från makeup, även vattenfast. Den avlägsnar dessutom effektivt den dagliga ansamlingen av damm, smuts och föroreningar från omgivningen.
  • Medik8 Eyes & Lips Micellar Cleanser
    En fantastisk vattenfast ögonmakeup remover. Denna dubbelverkande dubbelfasiga remover avlägsnar också läppstift och foundation.
Nannic Eye Make-Up Remover
335 kr
4930
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Medik8 Eyes & Lips Micellar Cleanse
295 kr
1014
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Sensai Silky Purifying Gentle Make Up Remover for Eye & Lip
395 kr
10133000 7
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen

Rengöring för män


Män kan många gånger uppleva att de har en känslig hud, särskilt efter rakning. Detta är lätt åtgärdat med en skön, djupverkande rengöringscreme. 

Våra tips för rengöring för män: 
  • Recipe For Men Ultra Sensitive Facial Cleanser
    Förbereder huden för rakning och verkar lugnande, anti-inflammatorisk och torkar inte ut huden.
  • Elemis Deep Cleanse Facial Wash 
    Det här är rengöring som är särskilt utformad för att rengöra och förbereda manlig hud inför rakning. Den aktiva formulan djuprengör huden och tar snabbt och effektivt bort orenheter. Dessutom motverkar den tilltäppta porer och inåtväxta hårstrån.
Recipe for men Ultra Sensitive Facial Cleanser
199 kr
R022
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Elemis Deep Cleanse Facial Wash
429 kr
2250210
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Clarins Men Hydra-Sculpt
760 kr
19938000-0
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Clarins Men 2-in-1 Exfoliating Cleanser
295 kr
19919000-0
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen


Hudoteket Hudanalys - vilken hudtyp är jag




Hudotekets Hudanalays
Har du svårt att veta vilken hudtyp du har? Gör vår hudanalys så hjälper våra hudterapeuter dig. Genom att besvara ett gäng frågor och (om du vill) ladda upp bilder kan vi hudterapeuter noggrant gå igenom din hud, din nuvarande rutin och ge dig tips och trix på hur du ska nå dina hudmål. Du betalar 249 kr, och du kan köpa produkter för hela summan. Bra va? 

Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Välj rätt rengöring efter din hudtyp
De tio hudorden

Ens hudvårdsritual är något heligt och något du ska vara stolt över. Du investerar i dig själv och din huds välmående. Men gör du allt du bör? Med glimten i ögat bjuder vi in till Hudotekets Tio Hudord. Se listan som ett sätt att få lite tips på vad du inte bör glömma för att få din hud att må så bra som möjligt - eller se till att slaviskt följa samtliga tio hudord, så blir "hudguden" riktigt glad.

Ingrediensbästisar

Det finns massor med fantastiska, effektiva och bra ingredienser som du säkert vet och kan mycket om. Men, hur bra koll har du på vilka ingredienser som bör användas ihop för att få ut bästa effekt av produkterna? Att använda rätt kombination av ingredienser i din hudvårdsrutin kan göra en stor skillnad för din hud. Vissa ingredienser fungerar bäst tillsammans för att ge maximala fördelar. Låt oss gå igenom några av ingredienserna som är bästisar!

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

2 Kommentarer
#1
Lena Nilsson
Varför rekommenderar ni ingenstans M. Picaut, som är den bästa jag testat på 50 år. Ja, har provat ALLT, och denna är den som VERKLIGEN gett resultat. Folk tror att jag gjort en ansiktslyftning. Lite dyr kanske, men ger resultat. Mvh Lena
Den 14 augusti 2019
#1
Hudoteket
@Lena Nilsson: Hej Lena, Visst är M Picaut helt fantastisk också! :) Vad roligt att höra att du är så nöjd. Kramar
Den 15 augusti 2019
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: rD662m (motverkar spam)