SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Stora porer i ansiktet - vad, hur och varför

Det vi alla har gemensamt, oavsett hudtyp, är att rätt val av hudvård är en grundregel för välmående och balanserad hy. Upplever du att du har stora porer som stör? Varför har vi ens porer? Hudoteket ger dig svaren!Vad är porer?


Porer är små öppningar i hudens yta där hårsäckar och svettkörtlar mynnar ut. Huden utsätts dagligen för påfrestningar och smuts, dammpartiklar och luftföroreningar som lägger sig ovanpå huden och täpper till porerna. Inuti porerna samlas dessutom talg, fett och döda hudceller. Dessa kallar vi för pormaskar.


Pormaskar, vad är det?

Pormaskar bildas som ett resultat av ett överskott av talg som produceras vid basen av hårstrån, ofta som ett resultat av hormonförändringar särskilt under puberteten.
Talg innehåller ett mörkt pigment, melanin, som oxiderar och blir svart när den utsätts för luft - det är därför pormaskar ser svarta ut när man tittar sig i spegeln. Talg har en skyddande roll i huden, det hjälper till att hålla den smidig och återfuktad. Om man klämmer på en pormask så kommer talget ut och kan likna en liten mask. Därför kallas det just pormask. Om man klämmer en pormask felaktigt kan det blidas en inflammation och man får då akne.


Vad orsakar stora porer?


Oftast är porer och dess storlek något som är genetiskt betingat. Andra orsaker till stora porer kan vara att man har en fet hudtyp, då har man överproduktion av fett i talgkörtlarna och blir därför lätt blank och glansig. Personer med fet hud har i allmänhet större porer med en högre aktivitet i talgkörtlarna än personer med torr hud.

Makeup kan också vara boven till stora porer, särskilt om man slarvar med rengöringen. Makeup och bakterier bosätter sig då i porerna vilket får dem att bli mer framträdande.

När huden åldras minskar produktionen av kollagen och elastin i huden och den blir slappare, vilket ökar uppkomsten av synliga porer. När åldern får huden att ändras så ändras också porerna, de dras ut likt ett gummiband.


Hur man förhindrar stora porer


Även om du inte kan undvika genetik och faktiskt ändra storleken på stora porer, kan du minimera utseendet på dem. Vi ger dig några goda råd på vägen.

 • Tvätta ansiktet
  Att tvätta ansiktet är grundläggande hudvård. Att ha en bra ansiktsrengöring är viktigt. Att tvätta ansiktet varje morgon och kväll hjälper till att tvätta bort olja och smuts från porerna.

 • Exfoliera huden
  Att exfoliera, eller peela, huden med jämna mellan rum ger huden en ordentligt rengöring och håller porerna rena och man minskar risken att de blir tilltäppta. Det är dock viktigt att inte exfoliera mer än två gånger i veckan. Exfolierar man för ofta med produkter som innehåller salicylsyra eller alkohol kan det torka ut huden.
  Här finner du vårt urval av peelingprodukter

 • Återfuktning
  Fukt kan faktiskt bidra till att minska porerna. Om huden är ordentligt rengjord och återfuktad så kan talget penetrera djupare in i hudet, istället för att stanna på ytan. Därför är det viktigt att applicera fuktgivande creme och serum efter rengöring.

 • Applicera en lermask
  Att använda en lermask en eller två gånger i veckan kan hjälpa till att ta bort olja från porerna. Detta kan hindra dem från att bli förstorade och minska deras utseende. Försök dock att inte använda en lermask samma dag som du har peelat huden. Överbehandling av huden kan orsaka irritation. När huden blir irriterad kan porerna förstoras och fläckar kan uppstå.

 • Ta alltid bort din makeup
  Att sova med makeup kan leda till att dina porer blir blockerade. Detta beror på att smink, olja och bakterier byggs upp i porerna om de inte har tvättats bort.

 • Använd solskydd
  Det är viktigt att ta hand om huden i solen. Om en persons hud blir solskadad så blir huden torr. När huden är torr kan porerna se större ut.

Önskar du tips på specifika produkt som kan hjälpa mot stora porer? Tveka inte att kontakta oss så kan vi vägleda dig – och andra – så ni får den hud ni förtjänar!
Läs mer om:

Pormaskar akne

Visa kommentarer
Kickstarta din hud inför hösten

Vi är nu inne i mitten på augusti och hösten ligger runt hörnet trots att inte sommarvädret har lämnat oss helt och hållet! Precis som att många är taggade på en nystart inför hösten med träning, en ny garderob eller nytt jobb, så är det ett perfekt tillfälle att även ge din hud en nystart. Men innan det är dags att plocka fram syrorna och a-vitaminet igen, är det bra att förbereda med peeling, masker och härliga kurer för att förlänga sommarglowet!

Precision och noggrannhet - Tysk skönhet

Tysk skönhet innebär noggrannhet och exakthet och ingenting lämnas åt slumpen. De tyska skönhetsvarumärkena tenderar att ha ett extremt vetenskapligt synsätt på hudvård med fokus på ingredienser och formler, och de flesta varumärkena är grundade av läkare och professorer.

Skönhet från USA - more is more!

More is more och the bigger the better; två uttryck som generaliserar USA. Det är dock ingen hemlighet att USA historiskt sett inte varit den primära ledaren i skönhetsindustrin, där istället Europa och Asien legat i framkant. Men kanske har hamburgarens hemland, där drömmar uppfylls och Hollywoodkändisar lever lyxliv, fått sig ett uppsving?

Skönhet på franska

Mode, baguetter och ett vackert språk. Listan kan göras lång på ord som dyker upp i huvudet när vi säger "Frankrike". Modetermerna Chic och Stylish avspeglar sig även i den franska skönheten, som handlar mycket om att det eleganta möter det avslappnande och naturliga.  

Italiensk skönhet - människa och miljö i fokus

"Ciao Bella!" eller "Hej, vackra du!" som det heter på svenska, är en klassisk italiensk fras som du förmodligen har hört. Kanske tänker du på pasta, röda viner och romantik när du hör ordet Italien? Vi på Hudoteket tänker på hud- och hårvård och det vackra i det lilla!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: hMW2F6 (motverkar spam)