SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Stora porer i ansiktet - vad, hur och varför

Det vi alla har gemensamt, oavsett hudtyp, är att rätt val av hudvård är en grundregel för välmående och balanserad hud. Upplever du att du har stora porer som stör? Varför har vi ens porer? Kan du göra något för att förhindra stora porer? Ja, frågorna är många när det kommer till just porer och pormaskar. Här försöker vi att ge dig svaren - och även lite tips på vad du ska tänka på i din hudvårdsrutin. Redo? Då kör vi!


Vad är porer?


Porer är små öppningar i hudens yta där hårsäckar och svettkörtlar mynnar ut. Huden utsätts dagligen för påfrestningar, smuts, dammpartiklar och luftföroreningar som lägger sig ovanpå huden och täpper till porerna. Inuti porerna samlas dessutom talg, fett och döda hudceller. Det är dessa som vi kallar för pormaskar.

Pormaskar, vad är det?


Pormaskar bildas som ett resultat av ett överskott av talg som produceras vid basen av hårstrån, ofta som en konsekvens av hormonförändringar - särskilt under puberteten.

Talg innehåller ett mörkt pigment, melanin, som oxiderar och blir svart när den utsätts för luft, och det är därför pormaskar ser svarta ut när du tittar dig i spegeln. Talg har en skyddande roll i huden, det hjälper till att hålla den smidig och återfuktad. Har du testat att klämma en pormask någon gång? Ja, då vet du att när talget kommer ut kan det se ut som en liten mask - och det är just därför som den kallas för pormask. 

Däremot ska du vara mycket försiktigt med att klämma pormaskar hemma själv. Det är nämligen så att om du klämmer en pormask på fel sätt kan det bildas en inflammation, och det är så du får akne. 

Vad orsakar stora porer?


Oftast är dina porer och dess storlek något som är genetiskt betingat. Andra orsaker till stora porer kan vara att du har en fet hudtyp. Då har du överproduktion av fett i talgkörtlarna och blir därför lätt blank och glansig. Personer med fet hud har i allmänhet större porer med en högre aktivitet i talgkörtlarna än personer med torr hud.

Makeup kan också vara boven till stora porer, särskilt om du slarvar med rengöringen. Makeup och bakterier bosätter sig då i porerna vilket får dem att bli mer framträdande. När huden åldras minskar produktionen av kollagen och elastin i huden och den blir slappare, vilket ökar uppkomsten av synliga porer. När åldern får huden att ändras så ändras också porerna, de dras ut likt ett gummiband.


Hur förhindrar jag stora porer?


Även om du inte kan undvika genetik och faktiskt ändra storleken på stora porer, kan du minimera utseendet på dem. Därför kommer här några goda råd på vägen, som vi hoppas kommer att hjälpa dig. 

Steg 1 - Tvätta ansiktet morgon och kväll


Att tvätta ansiktet är grundläggande hudvård, och det är just därför vi kommer att fortsätta påminna om hur viktigt det är med rengöring. Det finns många anledningar till varför din rengöringsrutin är så viktig och framförallt behöver du en riktigt bra ansiktsrengöring för att uppnå goda resultat. När du tvättar ansiktet varje morgon och kväll tar du bort partiklar och smuts som du har samlat på dig under dagen. Du får då också bort olja och smuts från porerna. 

När du väljer ansiktsrengöring är det bra om du väljer den efter din hudtyp. Här kommer några tips beroende på hudtyper.

Tips på rengöring beroende på hudtyp

Normal hud -  Dermaceutic Advanced Cleanser 
Blandad hud - Decléor Néroli Bigarade Cleansing Milk
Torr hud - Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil 
Fet/aknebenägen hud - Babor Cleansing Gel & Tonic 2 in 1
Känslig hud - Clarins Cleansing Gentle Foaming Cleanser Dry or Sensitive Skin 
Mogen hud - Bioline Primaluce Exforadiance Exfoliating Renovating Cleansing Gel
Tonårshud - Dermalogica Clear Start Breakout Clearing Foamin Wash 

Vill du läsa mer om rengöring? Här finns mer information hur du ska tänka när du väljer rengöringsprodukter. 

Steg 2 - Exfoliera huden


Att exfoliera, eller peela, huden med jämna mellan rum ger huden en ordentligt rengöring och håller porerna rena. På så sätt minskar du risken att dina porer blir tilltäppta. När du har peelat känns din hud mjuk och fräsch, tack vare en ökad blodcirkulation till huden. 

Det är dock viktigt att inte exfoliera mer än två gånger i veckan. Exfolierar du för ofta med produkter som innehåller salicylsyra eller alkohol kan det torka ut huden, och det är ju inte något du vill. 


Tips på peelingar

Medik8 Pore Refining Scrub 

Exuviance Triple Microdermabrasion Face Polish

Peelingen som är framtagen för att ge djuprengöring av porerna och stötta den naturliga exfolieringen. Trippelverkande peeling som exfolierar kemiskt med AHA-syra, mekaniskt med mikrokristaller och enzymatiskt med enzymer från papaya. 


Vill du se hela vårt utbud? Spana in våra peelingsprodukter här. 

Steg 3 - Återfuktning


Visste du att fukt faktiskt kan bidra till att minska porerna? Det är nämligen så att om huden är ordentligt rengjord och återfuktad så kan talget penetrera djupare in i huden, istället för att stanna på ytan. Därför är det viktigt att applicera fuktgivande creme och serum efter rengöring.

Återfuktning är inte bara viktigt för att förhindra stora porer, nej, om din hud är återfuktad kommer du också få mer lyster, bättre spänst och motverka fina linjer och rynkor. Låter inte det som en riktig win win?

Tips på produkter för återfuktning
 

SkinCeuticals Hydrating B5

Esse Deep Moisturiser 

Ett riktigt fuktgivande serum som är berikat med både B5-vitamin och hyaluronsyra. Enkelt sätt att tillföra extra näring och fukt till din hud!Ansiktscreme som hjälper dig att återfukta din hud, samtidigt som verkar för att bibehålla hudens balans utan att den känns fet eller torr. 


Steg 4 - Applicera en lermask


Att använda en lermask en eller två gånger i veckan kan hjälpa till att ta bort olja från porerna. Lermaskerna suger nämligen åt sig överflödigt fett och du får en djuprengörande verkan - som är väldigt bra mot just pormaskar. Om du använder lermask kan du hindra porerna från att blir förstorade och minska deras utseende. Ett tips är att inte applicera lermasken på de torra områdena i ditt ansikte, eftersom de suger åt sig fukt från huden. 

Försök dock att inte använda en lermask samma dag som du har peelat huden. Överbehandling av huden kan orsaka irritation och när huden blir irriterad kan porerna förstoras och fläckar kan uppstå.

Tips på lermasker 

Peter Thomas Roth Irish Moor Mud Purifying Black Mask

Beauté Pacifique Deep Pore Cleansing Mask


Här är lermasken som både tar bort orenheter och ger fukt till din hud, hur bra låter inte det? 
En favorit! Lermask med porsammandragande egenskaper som effektivt suger upp överflödigt fett i huden. 


Steg 5 - Ta alltid bort din makeup


Vi alla vet om att vi verkligen borde tvätta bort vår makeup, men så kommer de där dagarna när man verkligen inte orkar. Och visst kan det kännas som en bagatell att låta ditt smink sitta på över en natt? Men det har faktiskt stor påverkan på din hud och därför är det oerhört viktigt att du alltid tar bort din makeup - hur trött du än är. (Och let's face it, det tar ju inte så lång tid när man väl har börjat?)

Att sova med makeup kan leda till att dina porer blir blockerade. Detta beror på att smink, olja och bakterier byggs upp i porerna om de inte har tvättats bort. Låt din hud andas när den sover så kommer du att förebygga stora porer. 

Tips på makeup-remover 


Biodroga Cleansing Eye Makeup Remover Pads

Decléor Aroma Clense Miceller Oil All Skin Types

Med dessa oljefria pads tar du enkelt bort din makeup - och de passar även känsliga ögonen och kontaktlinsbärare.Ja, som du hör på namnet är det här en rengöringsolja som passar alla hudtyper. Den tar effektivt bort även vattenfast makeup. 


Steg 6 - Använd solskydd


Det är viktigt att ta hand om huden i solen. Om din hud blir solskadad så blir huden också torr, och när huden är torr kan porerna se större ut.

Tips på solskydd

Dermaceutic K Ceutic SPF 50

Evy Technology Daily UV Face Mousse SPF 30

En vårdande och reparerande creme som motverkar rodnad och irritation - samtidigt som den skyddar din hud mot solen. Svensktillverkat solskydd som passar utmärkt för alla hudtyper, även de allra känsligaste. Skyddar effektivt mot skadliga UVA och UVA-strålar. 


Steg 7 - Använd produkterna som funkar snabbt och på sikt


Ja, det finns ju faktiskt en hel del produkter som är framtagna just för att minska stora porer. Här nedan kommer tre stycken produkter som också kommer att hjälpa dig att minska stora porer. 

Biodroga Golden Caviar Pore Refining Fluid 
Filorga Pore-Express
Sisley Global Perfect Pore Minimizer Concentrate 
En lätt fluid som behandlar förstorade porer. Här är en primer som ger en utjämning av porerna. Koncentrat som omedelbart minskar porerna och slätar huden. 


Önskar du tips på specifika produkt som kan hjälpa mot stora porer? Tveka inte att kontakta oss på kundservice så kan vi vägleda dig – och andra – så ni får den hud ni förtjänar!
Läs mer om:

Pormaskar akne

Visa kommentarer
Produkterna till: Stora porer i ansiktet - vad, hur och varför
Soligare tider: komplettera med C-vitaminserum

Det är allmänt känt att C-vitamin är bra för hälsan, men vitaminet gör även underverk för huden. Det stärker hudens barriär och skyddar mot fria radikaler och solskador. Samtidigt stimulerar C-vitaminet kollagenproduktionen vilket ger en mer elastisk och slät struktur. Huden får även en jämnare hudton och en fin lyster.

Vinnare i Swedish Beauty Awards 2021

Äntligen har resultatet kommit, Beauty Hackers! Vinnarna i årets upplaga av Swedish Beauty Awards har korats. Här hittar du produkterna som verkligen utmärkt sig extra mycket under föregående år. Vi är både glada och stolta att presentera vinnarna som du hittar hos oss på Hudoteket. Nu kör vi!

Ekologisk hudvård - verkar gott för dig och miljön

Ekologiska hud- och hårvårdsprodukter är produkter som till stor del är tillverkade av växtbaserade ingredienser. Dessa ingredienser odlas utan användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta gör att produkterna tar hänsyn till såväl miljö som till din hud.

Hudoteket tipsar: ekologiska varumärken

Har du bestämt dig för att börja använda mer ekologiska produkter? Ja, då är det lätt att känna sig överväldigad av den djungel av produkter som idag finns på marknaden. Och med alla dessa olika alternativ, hur ska du veta vilka produkter som passar dig? Här har vi nu sammanställt alla våra ekologiska varumärket - så att du lättare kan hitta vad som passar just dig. Enjoy!

Ny serie från Filorga - Age-Purify

Är du ute efter produkter som både jobbar på att minimera oren hud och fina linjer? Ja, då kan du sluta leta nu. Filorga har nämligen lanserat en ny serie som fokuserar på just detta. Age-Purify heter serien och här berättar vi mer om varje produkt och hur du använder dem. Perfekt va?

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: gGkmLQ (motverkar spam)