SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Välj rätt rengöring efter din hudtyp

Är det dags att uppgradera din rengöringsrutin? Välmående och vacker hud börjar med en bra ansiktsrengöring. Huden i ansiktet är väldig tunn och i ständig kontakt med externa faktorer, därför är det viktigt att du ger ansiktet lite extra omtanke. I detta inlägg hjälper vi dig välja rätt rengöring utifrån din hudtyp.


Varför är det så viktigt med rengöring?


Det finns många anledningar till varför rengöringsrutinen är viktig. När du tvättar ditt ansikte tar du bort partiklar och smuts som du har samlat på dig under dagen. Efter en dag, när den tunna huden i ansiktet har varit i ständig kontakt med externa faktorer, kanske du upplever att din hud känns smutsig och ofräsch. Det beror på att slaggprodukter och föroreningar har samlats i ditt ansikte och då behövs en ordentlig rengöring för att få tillbaka en ren och fräsch hud.

Om du istället lämnar ansiktet otvättat kan detta täppa till porerna och du kan få irritationer och blemmor. Det vill du ju inte! Med en bra rengöringsrutin kan du istället förhindra rynkor och motverka tidiga teckan på åldrande. Hur bra? 

Vilken rengöring ska jag välja? 


Första tipset: Lär känna din hudtyp! För att ge huden de bästa förutsättningarna ska du välja en rengöring som är anpassad efter din hud. Beroende på hudtyp så kan ingredienser och produkternas konsistens vara avgörande för din huds välmående. Cremebaserade rengöringar ger bra återfuktning på torr hud medan gel eller skummande rengöringar kan kännas skönare och lättare på fet hud.

Din rengöring ska också ha rätt pH-värde för just din hud. Den kommer på så sätt att hjälpa till att upprätthålla din huds naturliga balans. Visste du att det är därför rekommendationen är att inte tvätta ansiktet med vanlig tvål? Vanlig tvål har nämligen ett alldeles för högt värde för ansiktet och kan då göra att du får torr hud och torrhetsrynkor. Har du fet hud så producerar huden mer fett för att kompensera för förlusten, vilket kan ge en obalans i huden. 

Normal hud


En normal hud har små porer och en fin lyster. Det är perfekt balans mellan fukt och fett vilket betyder att den normala huden varken känns överdrivet fet eller torr. Även om du inte upplever några problem med din hud är det viktigt att bibehålla en bra hudvårdsrutin för att bevara huden mjuk och smidig och förebygga linjer. Därför behöver du en rengöring som lugnar huden, samtidigt som den städar undan döda hudceller, och föroreningar samt eventuellt solskydd och makeup.

Våra tips för dig med normal hud:

 • Dermaceutic Advanced Cleanser
  Det här är en mild rengöringsfoam som effektivt tar bort make-up och överskott av talg. Huden blir ren, fräsch och du kommer att känna dig härligt återfuktad. 
 • Filorga Foam Cleanser
  En 3 i 1-produkt som inte kräver ett ansikstvatten/toner. Ett krämigt och oljigt skum som är enkelt att arbeta med. 
 • M Picaut Nourishing Cleanser 
  En 100% tvål- och sulfatfri rengöringscreme och make-up remover. Innehåller både ekologiska oljor och närande havtornsextrakt. 

Blandad hud


En blandad hud har en obalans av talg vilket resulterar i att hudytan kan bli blank på vissa partier samtidigt som de kan finnas partier där huden är riktig torr eller känslig. Ofta är det i T-zonen (panna, näsa och haka) det kan förekomma större porer och talgproduktionen är ökad. Det är viktigt att man inte bara behandlar sin hud som fet när man har denna hudtyp för då är det lätt att torka ut huden som är mindre fet. Här behövs en rengöring som tar bort överskott av talg och samtidigt återfuktar de torra partierna.

Våra tips för dig med blandad hud: 
 • Decléor Néroli Bigarade Cleasning Milk 
  Rengöringsmjölk som skyddar hudbarriären och bibehåller hudens pH-värde. Den här produkten tar effektivt och skonsamt bort makeup, smuts och föroreningar samtidigt som den jobbar mjukgörande och lugnande på huden. Ett riktigt måste!
 • Babor Cleansing Hy-Öl
  En vattenlöslig växtbaserad rengöringsolja för en skonsam och djuprengörande effekt. Bibehåller hudens skyddande syramantel och lämnar ingen stram känsla efter. Kan även användas som ögonmakeup remover (tar även bort vattenfast mascara).

Torr hud


Fnasig och torr? Stramar det – särskilt efter rengöring? Då har du förmodligen en torr hudtyp. En torr hud har låg fukthalt i hornlagret samtidigt som det är ett underskott av talg. Den torra huden utvecklar sällan akne, men däremot visar den tecken på fina linjer tidigt. Här behövs det en rengöring som återfuktar huden och gör den smidig och mjuk.Våra tips för dig med torr hud: 

Fet/aknebenägen hud


En fet hud har en överproduktion av talg vilket resulterar i att hudytan blir blank. T-zonen (panna, näsa och haka) kan upplevas lite extra oljiga. Porerna är synliga och du har lätt att få pormaskar. Tilltäpptheter utvecklas under hudytan som gör att hudytan känns ojämn. En fet hud behöver en rengöring som verkligen tränger ned på djupet och rengör ordentligt. Våra tips för dig med fet/aknebenägen hud:


Känslig hud


En känslig hud är en tunn, reaktiv hud som reagerar lätt mot bland annat värme, kyla, klimatförändringar, starka hudvårdsprodukter och parfymerade ingredienser. Många människor föds med en känslig hud, medan andra utvecklar en känslighet senare. Detta kan vara på grund av felaktig hudvård, medicinering, stress eller andra utlösande faktorer. Här behövs en skonsam produkt som harmonierar med huden.Våra tips för dig med känslig hud: Mogen hud


En mogen hud kallas även åldrad hud. Huden har förlorat fukt och fasthet. Linjer och pigmenteringar kan förekomma. Huden åldras i förtid om man utsätts för bland annat sol, rökning, stress samt olämplig kost. En mogen hud kan få tillbaks sin förlorade lyster samt minimera linjer genom att använda hudförnyande och hudföryngrande ingredienser, så som syror. Våra tips för dig med mogen hud: 

Tonårshud 


Att huden påverkas av de hormonförändringar som man genomgår under tonåren kan nog många känna igen sig i. En del får mindre problem, en del mer. Här spelar även de ärftliga anlagen stor roll. Dermalogica har arbetat med problemhud i alla åldrar under många år och de kan skriva under på att de yttre miljöfaktorerna som exempelvis luftföroreningar, UV-ljus och lågkvalitativa hudprodukter/makeup kan förvärra och trigga den fetare tonårshuden.Våra tips för dig med tonårshud:


Make up with makeup

Även om man har en rengöring som är anpassad efter sin hudtyp så behöver man oftast en snällare produkt för ögonområdet. En ögonmakeup remover använder man för att ta bort smink snabbt och enkelt – vare sig det är vattenfast eller inte, samtidigt som den är skonsam mot den känsliga huden runt ögonen och fransarna.Våra tips för ögonmakeup-remover: 

 • Nannic Make-Up Remover Gel
  En mjuk rengöring som används varje kväll för att effektivt rengöra huden och ögonen från makeup, även vattenfast. Den avlägsnar dessutom effektivt den dagliga ansamlingen av damm, smuts och föroreningar från omgivningen.
 • Decléor Bi-Phase Makeup Remover Face & Eyes 
  En fantastisk dubbelrengöring som effektivt avlägsnar orenheter, makeup på ansikte, ögon och läppar. Tar också bort vattenfast smink! 

Rengöring för män


Män kan många gånger uppleva att de har en känslig hud, särskilt efter rakning. Detta är lätt åtgärdat med en skön, djupverkande rengöringscreme. Våra tips för rengöring för män: 
 • Recipe For Men Ultra Sensitive Facial Cleanser
  Förbereder huden för rakning och verkar lugnande, anti-inflammatorisk och torkar inte ut huden.
 • Elemis Deep Cleanse Facial Wash 
  Det här är rengöring som är särskilt utformad för att rengöra och förbereda manlig hud inför rakning. Den aktiva formulan djuprengör huden och tar snabbt och effektivt bort orenheter. Dessutom motverkar den tilltäppta porer och inåtväxta hårstrån.


Hudoteket Hudanalys - vilken hudtyp är jag
Hudotekets Hudanalays

Har du svårt att veta vilken hudtyp du har? Besök vår salong eller gör vår hudanalys så hjälper våra hudterapeuter dig. Ett tips är att utnyttja funktionen i analysen där du kan bifoga en bild på dig själv. Det gör att våra hudterapeuter kan få ännu mer vetskap om vilka produkter som hade passat dig bäst. 

Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Välj rätt rengöring efter din hudtyp
Behöver din hud fukt eller fett?

Vi pratar mycket om hur viktigt det är att hålla huden återfuktad. Men hur mycket man än återfuktar kan huden ibland ändå kännas torr - varför? Jo, din hud behöver fett! Huden behöver både fukt och fett, men olika mycket av vardera beroende på vad man har för hudtyp och hudtillstånd. Läs nedan om skillnaden mellan fukt och fett samt våra bästa produkttips!

Summer Essentials - sommarprodukterna vi älskar

Sommaren står för dörren och hos oss hittar du produkterna som får dig att stråla hela sommaren lång. Ta del av våra bästa sommartips nedan för att ge dig själv en bra start på de varma månaderna!

Vad är K-Beauty?

K-beauty är så mycket mer än bara deras hudvårdsrutin på 10 steg och roliga sheet masks. Kärnan i Koreansk hudvård är inte vilka produkter du använder utan hur du tänker. Det är exempelvis helt okej att använda din favoritmask från ett svenskt varumärke i din 10-stegsrutin. Det viktigaste är att gå till botten med dina problem och ge din hud den bästa möjliga chansen till att nå ett så hälsosamt och vackert resultat som möjligt.

Vi spräcker myterna om solskydd

Solskydd är ett omdiskuterat ämne i hudvårdsvärlden, och det kryllar av myter som är lätta att falla för. Vi hjälper dig att få koll på vilka solskyddsmyter som cirkulerar, och varför de inte stämmer!

Så återapplicerar du ditt solskydd - även över makeup

För att ge huden ett fullvärdigt skydd mot solens strålar är det viktigt att återapplicera ditt solskydd under dagen, oavsett om du har badat, svettats eller knappt rört dig ur soffan. Många tycker dock att detta är ett jobbigt moment och vet helt enkelt inte hur man återapplicerar sitt solskydd på ett smidigt sätt. Som tur är har vi tipsen!

2 Kommentarer
#1
Lena Nilsson
Varför rekommenderar ni ingenstans M. Picaut, som är den bästa jag testat på 50 år. Ja, har provat ALLT, och denna är den som VERKLIGEN gett resultat. Folk tror att jag gjort en ansiktslyftning. Lite dyr kanske, men ger resultat. Mvh Lena
Den 14 augusti 2019
#1
Hudoteket
@Lena Nilsson: Hej Lena, Visst är M Picaut helt fantastisk också! :) Vad roligt att höra att du är så nöjd. Kramar
Den 15 augusti 2019
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: cxKmc6 (motverkar spam)