SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Hur påverkar vår sömn huden?

Skönhetssömn är inte bara ett begrepp, det är ett faktum. Sömnen spelar stor roll i vårt välmående och en dålig nattsömn återspeglas i såväl vår kropp som på vår hud morgonen efter. Men hur påverkar sömnen vår hud egentligen? Och finns det speciella produkter som du bör använda? Här kommer tipsen för hur du tar din skönhetssömn till nästa nivå, häng med!

Hur påverkar vår sömn huden?

Sömnens påverkan på huden


Under dagen går kropp och sinne på högvarv, och då är hudens uppgift är att skydda dig mot såväl stress som diverse yttre påfrestningar - föroreningar, exponering för strålning samt väder och vind. Under natten däremot, då ägnar kroppen sig till att städa upp och reparera.

När vi sover ökar blodflödet i kroppen och det är full aktivitet i kroppen, då frisätts stora mängder tillväxthormoner som sätter fart på förnyelse och uppbyggnad av våra celler i huden. Det är då som kroppen bearbetar näringsämnen, avlägsnar gifter - och det är då vi laddar batterierna. Vid sömnbrist hinner kroppen inte med sina arbetsuppgifter, vilket tillslut påverkar den hormonella balansen i kroppen. Har den hormonella balansen rubbats så märker du det genom att du får en problemhud med orenheter och irritationer. Detta kan även uppstå om du slarvar med dina sängkläder, på huvudkudden samlas mycket bakterier – se därför till att byta örngott ofta!

Om du inte får tillräckligt med sömn får heller inte din kropp den tid den behöver för att återhämta sig, vilket påskyndar hudåldrandet. Kollagen är ett fiberprotein och kroppens egna ”klister” som bland annat bidrar till att hålla huden återfuktad och smidig. Om kroppen får för lite sömn kan även kollagenproduktionen bli lidande, vilket kan bidra till att din hud upplevs glåmig och smårynkig, med mörka ringar under ögonen. Utan den viktiga sömnen kan det alltså vara så att du åldras snabbare.

Det finns med andra ord en anledning till att Törnrosa till synes inte hade åldrats ett dugg efter att ha sovit i 100 år...

Ge huden de bästa förutsättningarna med rätt produkter 


En god kvällsrutin förstärker hudens reparations- och förnyelseprocess som sker medan du sover. Med rätt produkter kan huden repareras snabbare och kan till och med sakta ner hudens åldrande. Det är just under natten som det är en riktig reperationsverkstad i huden. Då har den tid att i lugn och ro fokusera på att reparera skador som uppstått under dagen. Visste du att man brukar säga att att hudens reparationsförmåga är hela 30 gånger högre på nattetid. Det är också därför som vi får ut maximala resultat av aktiva, cellkommunicerande ingredienser som peptid och retinol. 


Det finns en uppsjö av välgörande nattprodukter som ger din hud intensiv näring och omvårdnad - ampuller, nattmasker, nattcremer och nattserum. Listan kan göras lång och det bara att välja och vraka utefter din hudtyp. Här kommer några tips på produkter som är riktiga under natten - riktiga hjältar! 


Tips på nattcreme 


Bioline Primaluce Exforadiance Nourishing Renovating Cream

Exuviance Overnight Transformation Complex

Näringsrik nattcreme som aktiverar cellförnyelse och bildar nytt kollagren, elatstin och hyalusonsyra i djupa dermis. En av Hudotekets mest populära nattcremer. Passar alla hudtyper och återbygger hudens struktur. 


Tips på nattserum och ampuller 


Bioline Primaluce Exforadiance Exfoliating Illumintaing Serum 15% 

Babor Ampoule Concentrates Active Night Fluid 

En koncentrerat serum som exfolierar och ljusar upp huden, samtidigt som den ökar cellförnyelsen och ger lyster. Specialampull för användning till natten. Den aktiverar ämnesuppsättningen för bättre återbyggnad under natten. 

Tips på nattcreme 


Filorga NCEF-Night Mask 

Comfort Zone Renight Mask

Nattmask med aktiva ingredienser som inspirerats av estetisk medicin för synligt föryngrad hud - direkt när du vaknar. Näringsrik, antioxidativ creme-mask med certifierad ekologisk olja från gojibär, tomatextrakt och hyluronsyra. 


Så sover du bättre


- Var gärna aktiv varje dag och vistas mycket utomhus.
- Ha det mörkt och svalt i sovrummet, runt 18 grader brukar vara lagom.
- Varva ner några timmar innan läggdags, kanske med meditation eller ett varmt bad med mjukgörande oljor.


Sov så gott!

Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Hur påverkar vår sömn huden?
Soligare tider: komplettera med C-vitaminserum

Det är allmänt känt att C-vitamin är bra för hälsan, men vitaminet gör även underverk för huden. Det stärker hudens barriär och skyddar mot fria radikaler och solskador. Samtidigt stimulerar C-vitaminet kollagenproduktionen vilket ger en mer elastisk och slät struktur. Huden får även en jämnare hudton och en fin lyster.

Vinnare i Swedish Beauty Awards 2021

Äntligen har resultatet kommit, Beauty Hackers! Vinnarna i årets upplaga av Swedish Beauty Awards har korats. Här hittar du produkterna som verkligen utmärkt sig extra mycket under föregående år. Vi är både glada och stolta att presentera vinnarna som du hittar hos oss på Hudoteket. Nu kör vi!

Ekologisk hudvård - verkar gott för dig och miljön

Ekologiska hud- och hårvårdsprodukter är produkter som till stor del är tillverkade av växtbaserade ingredienser. Dessa ingredienser odlas utan användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta gör att produkterna tar hänsyn till såväl miljö som till din hud.

Hudoteket tipsar: ekologiska varumärken

Har du bestämt dig för att börja använda mer ekologiska produkter? Ja, då är det lätt att känna sig överväldigad av den djungel av produkter som idag finns på marknaden. Och med alla dessa olika alternativ, hur ska du veta vilka produkter som passar dig? Här har vi nu sammanställt alla våra ekologiska varumärket - så att du lättare kan hitta vad som passar just dig. Enjoy!

Ny serie från Filorga - Age-Purify

Är du ute efter produkter som både jobbar på att minimera oren hud och fina linjer? Ja, då kan du sluta leta nu. Filorga har nämligen lanserat en ny serie som fokuserar på just detta. Age-Purify heter serien och här berättar vi mer om varje produkt och hur du använder dem. Perfekt va?

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Pn73Q7 (motverkar spam)