SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Ingredienser A-Ö

Retinol - en supervitamin!

Retinol är en fettlöslig form av A-vitamin, som när den kommer i kontakt med huden omvandlas till retinsyra. Retinolet normaliserar cellförnyelsen, binder fukt i huden, hämmar talgproduktionen, reducerar orenheter och ökar kollagenproduktionen. Den minskar även resultatet av solskador, så kallade pigmenteringar.

Retinol får gamla hudceller att bete sig som unga hudceller tack vare att retinolet omprogrammerar hudcellerna att fungera annorlunda. 

Antioxidanter är något som huden behöver för att skydda sig mot fria radikaler, då dessa bryter ned huden och orsakar linjer, pigmenteringar och grå hud. Retinolen fungerar som en antioxidant på huden och skyddar därför mot de dagliga påfrestningar vår hud möter.

Retinolens molekyler är väldigt små, och penetrerar därför huden lätt och kommer djupare ned i huden. Och tack vare att de är så små och effektiva, får man väldigt fina resultat med låg koncentration.

Så vilka resultat kan du förvänta dig av retinol, vad gör den?

  • Skyddar huden mot fria radikaler
  • Minskar mörka fläckar
  • Förebygger orenheter
  • Hämmar talgproduktionen
  • Reducerar fina linjer

Därför passar produkter med retinol dig som vill öka cellförnyelsen, för att få en yngre hud alternativt en hud med mindre orenheter eller talgproduktion.

Känslig hud

Det finns produkter med retinol som även passar en känslig hud. Tre heta tips är Dermaceutic Activ Retinol Serum 0.5Verso Super Facial Oil samt Medik8 r-Retinoate Cream

Invänjning

Då retinol är väldigt aktivt bör du ha för vana att vänja in huden vid nya retinolprodukter. Första veckan, använd produkten varannan kväll och öka sedan upp till varje kväll vecka 2. Känner du dig torr eller stram i huden kan du sakta ner takten och applicera din retinolprodukt var tredje natt för att sedan öka upp dosen igen. Är du det minsta osäker, konsultera gärna med Hudotekets hudterapeuter. 

UV-skydd

Då retinolet ökar cellförnyelsen blir huden extra känslig för UV-ljus när vi använder produkter med retinol i. Var därför noga med att alltid använda ett UV-skydd med minst SPF 50. Notera att många retinolprodukter enbart ska användas på natten just av denna anledning. 

Produkter

Det finns en uppsjö med produkter med retinol i. Tänk på att det finns olika styrkor på retinolet och olika typer av retinol, så läs på om hur du ska använda produkten och vem den passar. Rådfråga gärna oss på Hudoteket, vi hjälper dig gärna att hitta rätt!

Läs mer om:

Hudvård a-vitamin retinol

Visa kommentarer
Produkterna till: Retinol - en supervitamin!
Oxybenzone

Oxybenzone, även kallat bensofenon-3, är en av de vanligaste ingredienserna i kemiska solskyddsprodukter. Tillsammans med kompisar ur Bensofenon-familjen utgör de ett skydd mot UV-strålarna.

Zinkoxid

Zinkoxid hör man ofta talas om när det kommer till solskydd. Ihop med kompisen titandioxid utgör de ett komplett skydd mot UV-strålarna som vi inte gärna vill utsätta oss för.

Titandioxid

Ett fysikaliskt solfilter utgör ett skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. För att detta solfiltret ska bli komplett behövs titandioxiden och zinkoxid. Här kan du ta del av information om titanoxid och varför det är så bra i just solskydd.

BHA-syra

Beta Hydroxy Acid, BHA, är en mycket populär syra i hudvårdsbranschen. Salicylsyra är en naturligt förekommande BHA-syra som kommer från pilbark, vilket är samma trä som även används för att producera värktabletten aspirin. Pilbarken bidrar med antiinflammatoriska egenskaper vilket gör denna syra något speciell. Tekniskt sett är salicylsyran den enda BHA-syran, men det finns besläktade ingredienser som har en liknande effekt på huden.

PHA-syra

Polyhydroxisyror, eller Poly Hydroxy Acid, är en hudvänlig syra med goda exfolierande egenskaper. De molekyler som utgör PHA-syran är större i storlek än sina följeslagare AHA och BHA, vilket innebär att den inte kan penetrera huden lika djupt. I stället arbetar den uteslutande på hudens yta, utan att störa de känsliga lagren som ligger under. Detta leder till en optimal hudförnyelse med minimal irritation.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: Urk547 (motverkar spam)