SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Ingredienser A-Ö

Titandioxid

Ett fysikaliskt solfilter utgör ett skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. För att detta solfiltret ska bli komplett behövs titandioxiden och zinkoxid. Här kan du ta del av information om titanoxid och varför det är så bra i just solskydd.

Metallen som utvinns ur mineral


Titan är en metall som utvinns ur mineral – något man har gjort sedan slutet på 1700-talet.
Mineralerna kokas med svavelsyra tills det bildas titanylsulfat. Detta centrifugeras, filtreras, sköljs och kokas sedan i en vakuumpump. Därefter torkar man det för att sedan elda – det är då det bildas titandioxid. Detta mals sedan ner i olika storlekar beroende på användningsområde. Pulvret som skapas är vitt och har varken lukt eller smak. Kornen är mycket små, vilket är ett av skälen till att det snabbt blev populärt att använda i bland annat ansiktspuder.

Titandioxid på huden


Som ingrediens i ansiktspuder var titandioxid fortfarande ganska nytt i slutet av 40-talet. På 50- och 60-talen fick det sitt genombrott, men då var det som ingrediens i läppstift. Titandioxiden gjorde läppstiften täckande och gjorde att färgen höll kvar betydligt längre än vad den hade gjort innan. Idag är detta bland det mest använda färgämnet i kosmetika. Kanske har du mest hört om titandioxid i samband med fysikaliska solskydd, då det försvårar UVA- och UVB-strålar att penetrera huden och orsaka skada.

Titandioxid i solskydd


I solskydd så är titandioxiden oftast malt i nanoformat. Det är små, små partiklar som reflekterar solens strålar så de studsar bort från huden.
Det klarar dock inte ensamt att skydda mot UVA. UVA har en längre våglängd än UVB och tränger därför djupare ner i huden. Detta bidrar bland annat till att huden åldras i förtid. Idag är det krav på solskydden att de ska ha ett skydd mot båda dessa strålar så därför tillsätter man zinkoxid. Zinkoxid kan du läsa mer om här.
Det finns även ekologiska solskydd där man inte använt sig av nanopartiklar, dessa fungerar lika bra men kan ha en något tjockare konsistens samt ange en mer vitaktig ton på huden.

Håll utkik efter:


För att veta om din produkt innehåller titanoxid så är INCI-beteckningen Titanium Dioxide.
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Titandioxid
Oxybenzone

Oxybenzone, även kallat bensofenon-3, är en av de vanligaste ingredienserna i kemiska solskyddsprodukter. Tillsammans med kompisar ur Bensofenon-familjen utgör de ett skydd mot UV-strålarna.

Zinkoxid

Zinkoxid hör man ofta talas om när det kommer till solskydd. Ihop med kompisen titandioxid utgör de ett komplett skydd mot UV-strålarna som vi inte gärna vill utsätta oss för.

Titandioxid

Ett fysikaliskt solfilter utgör ett skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. För att detta solfiltret ska bli komplett behövs titandioxiden och zinkoxid. Här kan du ta del av information om titanoxid och varför det är så bra i just solskydd.

BHA–syra

Beta Hydroxy Acid, BHA, är en mycket populär syra i hudvårdsbranschen. Salicylsyra är en naturligt förekommande BHA-syra som kommer från pilbark, vilket är samma trä som även används för att producera värktabletten aspirin. Pilbarken bidrar med antiinflammatoriska egenskaper vilket gör denna syra något speciell. Tekniskt sett är salicylsyran den enda BHA-syran, men det finns besläktade ingredienser som har en liknande effekt på huden.

PHA-syra

Polyhydroxisyror, eller Poly Hydroxy Acid, är en hudvänlig syra med goda exfolierande egenskaper. De molekyler som utgör PHA-syran är större i storlek än sina följeslagare AHA och BHA, vilket innebär att den inte kan penetrera huden lika djupt. I stället arbetar den uteslutande på hudens yta, utan att störa de känsliga lagren som ligger under. Detta leder till en optimal hudförnyelse med minimal irritation.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 855t4w (motverkar spam)