SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Ingredienser A-Ö

Titandioxid

Ett fysikaliskt solfilter utgör ett skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. För att detta solfiltret ska bli komplett behövs titandioxiden och zinkoxid. Här kan du ta del av information om titanoxid och varför det är så bra i just solskydd.

Metallen som utvinns ur mineral


Titan är en metall som utvinns ur mineral – något man har gjort sedan slutet på 1700-talet.
Mineralerna kokas med svavelsyra tills det bildas titanylsulfat. Detta centrifugeras, filtreras, sköljs och kokas sedan i en vakuumpump. Därefter torkar man det för att sedan elda – det är då det bildas titandioxid. Detta mals sedan ner i olika storlekar beroende på användningsområde. Pulvret som skapas är vitt och har varken lukt eller smak. Kornen är mycket små, vilket är ett av skälen till att det snabbt blev populärt att använda i bland annat ansiktspuder.

Titandioxid på huden


Som ingrediens i ansiktspuder var titandioxid fortfarande ganska nytt i slutet av 40-talet. På 50- och 60-talen fick det sitt genombrott, men då var det som ingrediens i läppstift. Titandioxiden gjorde läppstiften täckande och gjorde att färgen höll kvar betydligt längre än vad den hade gjort innan. Idag är detta bland det mest använda färgämnet i kosmetika. Kanske har du mest hört om titandioxid i samband med fysikaliska solskydd, då det försvårar UVA- och UVB-strålar att penetrera huden och orsaka skada.

Titandioxid i solskydd


I solskydd så är titandioxiden oftast malt i nanoformat. Det är små, små partiklar som reflekterar solens strålar så de studsar bort från huden.
Det klarar dock inte ensamt att skydda mot UVA. UVA har en längre våglängd än UVB och tränger därför djupare ner i huden. Detta bidrar bland annat till att huden åldras i förtid. Idag är det krav på solskydden att de ska ha ett skydd mot båda dessa strålar så därför tillsätter man zinkoxid. Zinkoxid kan du läsa mer om här.
Det finns även ekologiska solskydd där man inte använt sig av nanopartiklar, dessa fungerar lika bra men kan ha en något tjockare konsistens samt ange en mer vitaktig ton på huden.

Håll utkik efter:


För att veta om din produkt innehåller titanoxid så är INCI-beteckningen Titanium Dioxide.
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Titandioxid
Cera Alba

Cera alba är det naturliga bivaxet som återfinns i alla möjliga former av skönhetsvård. Ingrediensen används ofta i produkter för att bilda en skyddande barriär på huden som både förhindrar fuktförlust och samtidigt ger skydd mot yttre påverkan som vind och kyla.

E-Vitaminolja

Antioxidanten vitamin E, även kallat reparationsvitaminet, är en vanlig ingrediens i återfuktande produkter. E-vitaminoljan hjälper huden att skydda sig mot fria radikaler samtidigt som den har läkande och återfuktande egenskaper.

Peptider

Kanske har du hört talas om peptider i samband med anti age-produkter? En peptid är ett naturligt förekommande ämne i huden och fungerar som budbärare genom att förmedla information till hudcellerna om hur de ska fungera på bästa sätt. I anti age-produkter gör peptiderna att kollagenproduktionen ökar, vilket ger en mer elastisk och spänstig hud.

CBD - Cannabidiol

Skönhetsprodukter har en unik ingredienslista med sammansatta komponenter som gör underverk för vår hud. En något mer ovanlig ingrediens som har börjat dyka upp och är mer hypad än någonsin är ingrediensen Cannabis.

Oxybenzone

Oxybenzone, även kallat bensofenon-3, är en av de vanligaste ingredienserna i kemiska solskyddsprodukter. Tillsammans med kompisar ur Bensofenon-familjen utgör de ett skydd mot UV-strålarna.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: HYkrj5 (motverkar spam)