SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.

Pigmenteringar, vad är det för något, hur kan jag undvika det och hur behandlar jag det om jag redan fått pigmenteringar?

Sommaren är över och du kanske har märkt att det har dykt upp små eller stora mörka fläckar i ansiktet. Detta kallas pigmenteringar, och trust us när vi säger att du inte är ensam om dem! När man väl har fått pigmenteringar kan det vara svårt att bli av med dem, men på den här sidan ger vi dig de bästa tipsen för hur du kan reducera befintliga pigmenteringar samt hur du motverkar att få nya.

Vad är pigmenteringar?

En hyperpigmentering, även kallad pigmentfläck, orsakas av en överproduktion av hudens pigment melanin. När en pigmentering uppstår har melanocyterna som producerar melanin klumpat ihop sig och resulterar i en mörk fläck på huden.
Varför får vi pigmenteringar?

Det finns olika typer av pigmentfläckar och deras uppkomst kan bero på flera saker. En typ av pigmentering är solskador som även kallas för åldersfläckar då dessa oftast framträder mer med åldern. En annan variant är den pigmentering som uppstår vid hormonella förändringar i kroppen som kallas för melasma eller kolasma. Pigmentfläckar kan också uppkomma som mörka märken eller missfärgningar i huden. Dessa kallas för postinflammatoriska pigmenteringar (pih) och kan uppstå exempelvis efter finnar eller sår.Vad är solskador - Lentigo?

Denna typ av pigmentering kallas även för åldersfläckar då solskador oftast framträder mer med åldern.  Ju mer du vistas i solen desto mer solskador skapas i huden som kan komma fram med tiden. Därför är det viktigt att alltid skydda sig mot UV-strålning för att motverka dessa. Viktigt att tänka på är att alla typer av pigmenteringar blir mer tydliga vid solexponering.


Vad är hormonellpigmentering - Melasma?

Melasma eller Kloasma som det också kallas, är en typ av hormonell pigmentering som oftast uppstår i ansiktet, framför allt hos kvinnor. Det pigment som bestämmer färgen på din hud kallas för melanin och det är den ökade melaninproduktionen i huden som ger melasma. Hudtillståndet orsakar mörka eller missfärgade fläckar, i regel på kinderna, näsryggen, överläppen och i pannan. Även andra delar av kroppen som utsätts för mycket sol kan drabbas.

Melasma uppkommer vanligen i samband hormonförändringar i kroppen. Vid graviditet har man som kvinna ett överskott av hormoner vilket gör att risken för melasma ökar. Tillståndet kallas därför ibland för ”graviditetsmask”. Även p-piller och andra typer av hormonbehandlingar är vanliga orsaker till melasma.

Denna typ av pigmentering är helt ofarlig men kan vara jobbig att drabbas av av estetiska skäl. För att förebygga melasma, är det viktigaste precis som med andra typer av pigmenteringar, att skydda sig mot solen. Solen kan tillsammans med obalansen i hormonerna, förvärra melasman och göra pigmenteringen mörkare och mer synlig.Vad är postinflammatorisk 
hyperpigmentering (PIH)?

Dessa pigmentfläckar orsakas av inflammation eller skada i huden och uppträder som platta missfärgade fläckar. De stora mängderna melanin som produceras vid inflammationen förmörkar och missfärgar det tidigare skadade området och stannar kvar även efter att skadan har läkt. Postinflammatorisk hyperpigmentering, PIH, är särskilt vanligt hos personer med aknebenägen hud.Hur skyddar jag mig mot pigmenteringar?


UV-skydd är ett måste. Under sommaren är det bästa sättet att inte vistas i solen mitt på dagen mellan kl. 11-15. Keps eller solhatt är också ett bra komplement när du är ute i solen. Men tänk på att du även året runt ska ha UV-skydd på dig med minst SPF30. Vi har flera cityskydd som passar utmärkt under höst och vinter. Tyvärr går det inte att helt skydda sig från all pigmentering, och de som är svårast att undvika är de hormonella. Dessa kan dock triggas igång av UV-strålar så UV-skydd kan även hjälpa även vid hormonell pigmentering.

Se alla cityskydd här >

Se alla solskydd här >


Skydd med SPF

Här är fyra produkttips för dig som vill jobba med att förebygga pigmenteringar. 


Murad Environmental Shield City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF 50 I PA++++

Mesoestetic

Mesoestetic Melan Pigment Control 130+ innehar ett högt solskydd som även skyddar mot HEV- och infraröd strålning. Melan 130+ pigment control är lätt färgad för att jämna ut hudtonen och trots sitt höga SPF är cremen lätt i konsistensen.

Exuviance Sheer Daily Protector SPF 50

Exuviance

Exuviance Daily Corrector SPF 35 kombinerar solskydd och hudvård i ett. Innehåller patenterat NeoGlukosamin som exfolierar skonsamt och hjälper till att göra befintliga pigmentfläckar mindre framträdande. Minimerar även rynkor och fina linjer.

 Clarins UV Plus Day Screen High Protection Spf 50 Clarins UV Plus Day Screen High Protection Spf 50

Clarins

Clarins UV PLUS Multi-Protection Moisturizing Screen SPF 50 är ett ultralätt men effektivt UV-skydd. Möt dagen i staden med ett trippelverkande skydd för huden som bekämpar såväl solstrålar som föroreningar och fria radikaler.

Elixir

Elixir Cosmeceuticals Ultradefense SPF 50 innehåller antioxidanter och reparerande enzymer för att skydda och reparera solskador. Krämen innehåller liposomer så att de aktiva ingredienserna kan tränga djupare ner i huden för maximal effekt.Hur blir jag av med mina pigmentfläckar?


Punktbehandlare

När det väl uppstår pigmenteringar på specifika eller avgränsande områden så fins det produkter som du kan använda dig av för att punktbehandla. Dessa produkter är mycket aktiva och kan innehålla olika former av syra då syrorna har en exfolierande effekt på huden. Andra ämnen som du kan kika efter i produkternas innehållsförteckning och som är uppklarnande är exempelvis lakritsrot, mullbär, soja, A-och C-vitamin. Se våra punktbehandlare här >


Hudvårdsrutin

Vill du arbeta med pigmenteringar i hela ansiktet kan du implementera detta i din vardagliga hudvårdsrutin. På Hudoteket hittar du hela linjer från olika varumärken som arbetar just med att reducera pigmentering. Dessa produkter innehåller också de nämnda ingredienserna ovan men har inte lika hög koncentration som i punktbehandlare. Se alla produkter mot pigmenteringar >


Salongsbesök

Man kommer långt med produkter, men har du envisa pigmenteringar eller vill få snabbare resultat rekommenderar vi att du kombinerar produkterna med en salongsbehandling. En behandling på salong kan ske med exempelvis laser, Dermapen, NBE Deepskin eller kemiska penslingar. Detta hjälper till att reducera eller ta bort pigmenteringar helt. Vid åldersvårtor eller oönskade fläckar som kan likna pigmenteringar så är Diatermi det bästa alternativet. Du hittar våra behandlingar här >Tips på produktserier 


Vi har märken som jobbar aktivit mot pigmenteringar. Exempelvis Bioline, iS Clinical, Medik8, Mesoestetic, Dermaceutic, Eneomey med flera.
Produkterna ger bäst effekt om du varvar hemmavård med salongsbehandlingar. Sen ska man alltid komma ihåg att pigmenteringsförändringar i huden är väldigt individuellt. Vissa fläckar är lättbehandlade medans vissa är tyvärr svårare att bli av med, så det krävs ihärdighet och tålamod!

Bioline Primaluce

Bioline Primaluce

Passar alla hudtyper och även dig med lite känsligare hud. Jobbar med båda AHA & PHA syra för ett fint resultat.

Bioline Primaluce

is Clinical White lightening

Passar alla utom den mest känsliga. Reducerar effektivt befintliga och motverkar förekomsten av nya pigmenteringar. 

Medik8

Passar den kräsna som vill ha snabba resultat med hjälp av en mängd olika syror, exempelvis kojiksyra och mjölksyra.

Beauté Pacifique

Tyrostase Brown Pigment Equalizer är en stjärna! Kan användas året om och kräver ingen invänjning.

SHOPPA ALLA PIGMENTERINGSPRODUKTER HÄR


Ansiktsbehandling Classic

Är du osäker på vilken typ av pigmenteringar du har eller hur du behandlar dem bäst? Boka in dig på en klassisk ansiktsbehandling så kan våra hudterapeuter samtidigt att sätta ihop en hudvårdsrutin eller rekommendera en behandling som passar just dig och dina pigmenteringar. 

Kemisk Peeling

En ansiktspeeling med AHA- och BHA-syror för att bli av med döda hudceller. Det hjälper till att reducera pigmenteringar och även flera andra olika hudproblem. Vår hudterapeut väljer den syrabehandling som passar din hudtyp bäst. Läs mer om vilka fina resultat en kemisk peel ger.

NBE Deep Skin

Behandlingen passar den som vill ha hudförbättring för bland annat pigmenteringar och acneärr. Med hjälp av apparaturen når man djupare ner i din hy med produkten och suddar bort döda hudceller och huden får en fin lyster.

Dermapen

Det här är en avancerad behandlingsteknik som använder sig av 12 sterila engångsnålar som gör små hål i huden. När Dermapen flyttas över huden stimulerar den till nyproduktion av kroppens naturliga kollagen. Behandlingen är därför effektiv mot reducering av pigmenteringar.

Före & Efter Anti Pigment PeelHär ser ni fina resultat på en kund som behandlats två gånger med Anti Pigment Peel. Vi rekommenderar en kur på sex gånger för ett optimalt resultat, men redan här kan vi se hur effektiv behandlingen är mot pigmenteringar! Läs mer och boka in din tid här.


Har du fler frågor eller funderingar kan du alltid kontakta vår kundtjänst. Alla är diplomerade hudterapeuter och hjälper gärna till att hitta något som passar just dig och din hudtyp. 
Mail: webshop@hudoteket.seTelefon: 036-34 45 62

Pigmenteringar, vad är det för något, hur kan jag undvika det och hur behandlar jag det om jag redan fått pigmenteringar?

Sommaren är över och du kanske har märkt att det har dykt upp små eller stora mörka fläckar i ansiktet. Detta kallas pigmenteringar, och trust us när vi säger att du inte är ensam om dem! När man väl har fått pigmenteringar kan det vara svårt att bli av med dem, men på den här sidan ger vi dig de bästa tipsen för hur du kan reducera befintliga pigmenteringar samt hur du motverkar att få nya.


Vad är pigmenteringar?

En hyperpigmentering, även kallad pigmentfläck, orsakas av en överproduktion av hudens pigment melanin. När en pigmentering uppstår har melanocyterna som producerar melanin klumpat ihop sig och resulterar i en mörk fläck på huden.

 


Varför får vi pigmenteringar?

Det finns olika typer av pigmentfläckar och deras uppkomst kan bero på flera saker. En typ av pigmentering är solskador som även kallas för åldersfläckar då dessa oftast framträder mer med åldern. En annan variant är den pigmentering som uppstår vid hormonella förändringar i kroppen som kallas för melasma eller kolasma. Pigmentfläckar kan också uppkomma som mörka märken eller missfärgningar i huden. Dessa kallas för postinflammatoriska pigmenteringar (pih) och kan uppstå exempelvis efter finnar eller sår.Vad är solskador - Lentigo?

Denna typ av pigmentering kallas även för åldersfläckar då solskador oftast framträder mer med åldern.  Ju mer du vistas i solen desto mer solskador skapas i huden som kan komma fram med tiden. Därför är det viktigt att alltid skydda sig mot UV-strålning för att motverka dessa. Viktigt att tänka på är att alla typer av pigmenteringar blir mer tydliga vid solexponering.
Vad är Melasma?

Melasma eller Kloasma som det också kallas, är en typ av hormonell pigmentering som oftast uppstår i ansiktet, framför allt hos kvinnor. Det pigment som bestämmer färgen på din hud kallas för melanin och det är den ökade melaninproduktionen i huden som ger melasma. Hudtillståndet orsakar mörka eller missfärgade fläckar, i regel på kinderna, näsryggen, överläppen och i pannan. Även andra delar av kroppen som utsätts för mycket sol kan drabbas.

Melasma uppkommer vanligen i samband hormonförändringar i kroppen. Vid graviditet har man som kvinna ett överskott av hormoner vilket gör att risken för melasma ökar. Tillståndet kallas därför ibland för ”graviditetsmask”. Även p-piller och andra typer av hormonbehandlingar är vanliga orsaker till melasma.

Denna typ av pigmentering är helt ofarlig men kan vara jobbig att drabbas av av estetiska skäl. För att förebygga melasma, är det viktigaste precis som med andra typer av pigmenteringar, att skydda sig mot solen. Solen kan tillsammans med obalansen i hormonerna, förvärra melasman och göra pigmenteringen mörkare och mer synlig.


Vad är postinflammatorisk 
hyperpigmentering (PIH)?

Dessa pigmentfläckar orsakas av inflammation eller skada i huden och uppträder som platta missfärgade fläckar. De stora mängderna melanin som produceras vid inflammationen förmörkar och missfärgar det tidigare skadade området och stannar kvar även efter att skadan har läkt. Postinflammatorisk hyperpigmentering, PIH, är särskilt vanligt hos personer som lider av akne.

Hur skyddar jag mig från pigmenteringar och skador
Hur skyddar jag mig från pigmenteringar?

UV-skydd är ett måste. Under sommaren är det bästa sättet att inte vistas i solen mitt på dagen mellan kl. 11-15. Keps eller solhatt är också ett bra komplement när du är ute i solen. Men tänk på att du även året runt ska ha UV-skydd på dig med minst SPF 30. Vi har flera cityskydd som passar utmärkt under höst och vinter. Tyvärr går det inte att helt skydda sig från all pigmentering, och de som är svårast att undvika är de hormonella. Dessa kan dock triggas igång av UV-strålar så UV- skydd kan hjälpa även vid hormonell pigmentering.


Se alla cityskydd här


Se alla solskydd här 

 

Skydd med SPF

Här är fyra produkttips för dig som vill jobba med att förebygga pigmenteringar. 


Murad Environmental Shield City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF 50 I PA++++
Mesoestetic

Mesoestetic Melan Pigment Control 130+ innehar ett högt solskydd som även skyddar mot HEV- och infraröd strålning. Melan 130+ pigment control är lätt färgad för att jämna ut hudtonen och trots sitt höga SPF är cremen lätt i konsistensen.

Exuviance Sheer Daily Protector SPF 50
Exuviance

Exuviance Daily Corrector SPF 35 kombinerar solskydd och hudvård i ett. Innehåller patenterat NeoGlukosamin som exfolierar skonsamt och hjälper till att göra befintliga pigmentfläckar mindre framträdande. Minimerar även rynkor och fina linjer.
 

 Clarins UV Plus Day Screen High Protection Spf 50 Clarins UV Plus Day Screen High Protection Spf 50
Clarins

Clarins UV PLUS Multi-Protection Moisturizing Screen SPF 50 är ett ultralätt men effektivt UV-skydd. Möt dagen i staden med ett trippelverkande skydd för huden som bekämpar såväl solstrålar som föroreningar och fria radikaler.

Elizabeth Arden PRO Triple Action PROtector SPF 50
Elixir

Elixir Cosmeceuticals Ultradefense SPF 50 innehåller antioxidanter och reparerande enzymer för att skydda och reparera solskador. Krämen innehåller liposomer så att de aktiva ingredienserna kan tränga djupare ner i huden för maximal effekt.


 

Hur blir jag av med mina pigmentfläckar?

Punktbehandling Pigmenteringar

Punktbehandling

När det väl har uppstått pigmenteringar finns det produkter som du kan använda för att punktbehandla specifika och avgränsade områden. Dessa är ofta mycket aktiva och kan innehålla olika former av syra då syrorna har en exfolierande effekt på huden. Andra ämnen som du kan kika efter och som är uppklarnade är lakritsrot, mullbär, soja, A- och C-vitamin. Se våra punktbehandlare här >Hudvårdsrutin Hudoteket

Hudvårdsrutin

Vill du arbeta med pigmenteringar i hela ansiktet kan du implementera detta i din vardagliga hudvårdsrutin. På Hudoteket hittar du hela linjer från olika varumärken som arbetar just med att reducera pigmentering. Dessa produkter innehåller också de nämnda ingredienserna ovan men inte i lika hög koncentration som en punktbehandling. Shoppa hudvårdsprodukter mot pigmenteringar här >Tips på produktserier

Vi har många märken som jobbar aktivt mot pigmenteringar. Exempelvis Bioline, iS Clinical, Medik8, Mesoestetic, Dermaceutic, Eneomey med flera. Produkterna ger ofta bäst effekt om du varvar hemmavård med salongsbehandlingar. Sen ska man alltid komma ihåg att pigmentförändringar i huden är väldigt individuellt. Vissa fläckar är lättbehandlande och vissa är tyvärr svårare att bli av med så det krävs ihärdighet och tålamod (det är lättare sagt än gjort, vi vet!). Kontakta gärna oss så skräddarsyr vi gärna en rutin som passar dig!

Bioline Primaluce
Bioline
Primaluce

Passar alla hudtyper och även dig med lite känsligare hud. Jobbar med båda AHA & PHA syra för ett fint resultat.


exuviance optilight
is Clinical
White lightening

Passar alla utom den mest känsliga. Reducerar effektivt befintliga och motverkar förekomsten av nya pigmenteringar. Medik8


Passar den kräsna som vill ha snabba resultat med hjälp av en mängd olika syror, exempelvis kojiksyra och mjölksyra.Beauté Pacifique


Tyrostase Brown Pigment Equalizer är en stjärna! Kan användas året om och kräver ingen invänjning.Behandling

Salongsbesök

Man kommer långt med produkter, men har du envisa pigmenteringar eller vill få snabbare resultat rekommenderar vi att du kombinerar produkterna med en behandling, och då är du självklart välkommen till oss på Hudoteket Salong. En salongsbehandling kan ske med exemplvis laser, Dermapen, NBE Deepskin eller kemiska penslingar. Detta hjälper till att reducera eller ta bort pigmenteringar helt. Vid åldersvårtor eller oönskade fläckar som kan likna pigmenteringar så är Diatermi det bästa alternativet.


Murad Environmental Shield City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF 50 I PA++++

Är du osäker på vilken typ av pigmenteringar du har eller hur du behandlar dem bäst? Boka in dig på en Ansiktsbehandling Classic så kan våra hudterapeuter samtidigt att sätta ihop en hudvårdsrutin eller rekommendera en behandling som passar just dig och dina pigmenteringar. Exuviance Sheer Daily Protector SPF 50

Gör en Kemisk Peeling hos oss med AHA- och BHA-syror för att bli av med döda hudceller. Det hjälper till att reducera pigmenteringar och även flera andra olika hudproblem. Vår hudterapeut väljer den syrabehandling som passar din hudtyp bäst. Läs mer om vilka fina resultat en kemisk peel ger.


 

 Clarins UV Plus Day Screen High Protection Spf 50 Clarins UV Plus Day Screen High Protection Spf 50

NBE Deep Skin är en avancerad ansiktsbehandling som snabbt ger resultat. Behandlingen passar den som vill ha hudförbättring för bland annat pigmenteringar och acneärr. Med hjälp av apparaturen når man djupare ner i din hy med produkten och suddar bort döda hudceller och huden får en fin lyster.Elizabeth Arden PRO Triple Action PROtector SPF 50

Dermapen är en avancerad behandlingsteknik som använder sig av 12 sterila engångsnålar som gör små hål i huden. När Dermapen flyttas över huden stimulerar den till nyproduktion av kroppens naturliga kollagen. Behandlingen är därför effektiv mot reducering av pigmenteringar.Före & Efter Anti Pigment PeelHär ser ni fina resultat på en kund som behandlats två gånger med Anti Pigment Peel. Vi rekommenderar en kur på sex gånger för ett optimalt resultat, men redan här kan vi se hur effektiv behandlingen är mot pigmenteringar! Läs mer och boka in din tid här.Har du fler frågor eller funderingar kan du alltid kontakta vår kundtjänst. Alla är diplomerade hudterapeuter och hjälper gärna till att hitta något som passar just dig och din hudtyp. Mail: webshop@hudoteket.se Telefon: 036-34 45 62

Vill du ha erbjudanden, nyheter och beauty-inspo?

Läs vår integritetspolicy här.

Salong Webshop