eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vad händer med huden i klimakteriet?

Att komma in i klimakteriet betyder att det hormonella åldrandet börjar. Det innebär stora förändringar för kroppen, och även för huden. Du som är i klimakteriet eller har varit kanske inte känner igen din hud, och det är inte så konstigt - den är inte den samma. Men det fina i kråksången är att det finns saker du kan göra för att få din hud att kännas lite mer som den gjorde förr. Vi tar i denna artikel upp följande fyra hudåkommor som många upplever under och efter klimakteriet.

Bild från Comfort Zone


1. Torrhet och brist på lyster

En av de största problemen med en hud i det hormonella åldrandet brukar vara torrheten. Att huden blir så torr beror på att hudens egen produktionen av hyaluronsyra minskar och därför får huden svårt att bibehålla fukten i huden.

LÖSNING: Huden behöver fukt och näring. Har man torr hud sedan innan behöver man ännu mer fett och fukt till huden, men för vissa räcker det med att addera bara fukt. Hyaluronsyra är stjärningrediensen när det gäller att öka fukthalten i huden.

LETA EFTER: Näringsrika produkter och produkter med ingrediensen hyaluronsyra. Fyll även på med essentiella oljor inifrån, vi rekommenderar varmt Maybritt Krewald Oil Woman.


2. Slapphet och rynkor

När vi går in i det hormonella åldrandet minskar produktionen av östrogen. Detta påverkar i sin tur produktionen av kollagen, som enkelt förklarat fungerar som stoppningen i en madrass. Hudens fyllning minskar, och studier hävdar att 30% av hudens kollagen försvinner de fem första åren i klimakteriet. Resultatet är en hud som enklare ”säckar ihop” på grund av dålig stoppning, vilket visar sig i linjer och rynkor. Dessutom brukar ansiktskonturerna bli mjukare och huden kan upplevas slapp.

LÖSNING: Satsa på hudvårdsprodukter som ökar produktionen av kollagen, och ett bra exempel på det är olika typer av A-vitamin. Retinol är en ingrediens som ökar produktionen av kollagen i huden. Även olika typer av peptider har även denna effekt på huden.

LETA EFTER: Retinol och peptider.


3. Stora porer

Stora porer kan orsakas av att elasticiteten blir sämre i huden. När den försämras drar huden ut sig vilket gör att porer upplevs större.

LÖSNING: Det finns riktigt bra serum som jobbar på att dra ihop porerna genom att öka elasticiteten. Niacinamid är en ofta förekommande ingrediens i dessa produkter.

LETA EFTER: Ord som ”pore refining” och ingrediensen niacinamid.


4. Känslighet

För dig som är i klimakteriet och även runt 50-års åldern kan känslighet komma som ett brev på posten. Detta för att i den åldern ändras ph-värdet på huden, och i kombination med en tunnare hud får huden svårare att upprätthålla en fungerande barriärfunktion och skydda sig mot yttre påfrestningar.

LÖSNING: Det finns mängder av produkter som stärker hudens barriär, minskar känslighet och dämpar rodnad. Ingredienser så som probiotika och prebiotika hjälper huden att fylla på med goda bakterier och håller de onda bakterierna borta.

LETA EFTER: Produkter för känslig hud samt ingredienser så som probiotika och prebiotika.

Läs mer om:

Klimakteriet

Visa kommentarer
Solskydd, hudens bästa skydd mot åldrande

När vi blir äldre minskar kroppens elastin och kollagen, vilket leder till synligare rynkor och mindre spänst i huden. Vissa upplever också att de får mörkare fläckar i ansiktet, så kallade pigmentfläckar. Forskning visar att de som använt solskydd när de vistats i solen har färre rynkor och även fläckar. Varför är det så?

Vilken solskyddsprodukt passar min hudtyp?

Precis som man väljer en ansiktscreme efter sin hudtyp så kan man även skräddarsy sitt val av solskyddsfaktor. Det finns olika typer beroende på vad man ska göra för aktivitet, om man svettas mycket eller om man ska bada. Vi berättar mer ingående om de olika varianterna, häng med!

Så blir du brun utan sol

Förutom att se solkysst ut så bidrar en ”brun utan sol”, även förkortat BUS, till att ge liv åt tråkig hud, kamouflerar små skönhetsfel och gör att celluliter upplevs mindre synliga. Tack vare ett stort utbud av brun utan sol-produkter kan du välja den form som du själv gillar. Vill du ha en som du smörjer in? Eller en du duschar bort? Kanske föredrar du en som sprayas på? Följ vår guide för att lära dig hur du uppnår den perfekta strandglöden – utan att behöva pressa på stranden! Den tiden kan du ju göra roligare saker på, eller hur?

Vilken ”brun utan sol” passar mig?

Du har bestämt dig för att ge din hud en fin strandglöd i år, men vill inte riskera att det ser tillgjort ut. Här kommer undsättningen. Vi ger dig värdefulla tips så att du kan välja rätt brun utan sol-produkt!

Vegansk hudvård - vad innebär det?

Vegantrenden är mer än bara en ”hype” – det är ett levnadssätt som allt fler anammar i såväl matväg som i hudvårdsprodukter. Vegansk hudvård innehåller inget animaliskt och är framställd av enbart växter och mineraler samt säkra syntetiska ingredienser.

2 Kommentarer
#1
Nina Bjurström
Vad för hudvård e bäst för Rosaceahud angående retinol o dyligt som bi rekommenderar när man e nu 50 år o huden förändras?.
Använder Maria Åkerbergs produkter. O skall nu uppdatera hudprodukter nu när det nu börjar bli kallt.

Mvh.. Nina
Den 02 oktober 2018
#1
Sofie
@Nina Bjurström: Hejsan Nina! När det gäller rosacea är det väldigt individuellt vad sjukdomen triggas av, men generellt sett så brukar vi avråda från aktiva ingredienser så som retinol i första hand. Vi hjälper dig gärna med en personlig hudanalys här:
https://www.hudoteket.se/sv/info/hudotekets-hudanalys.html

Du kan även läsa mer om rosacea här:
https://www.hudoteket.se/sv/blogg/fakta/2018/10/22/vad-ar-rosacea.html

Har du fler frågor eller funderingar, hör gärna av dig på 036-34 45 62.

Ha en fin dag!
Den 26 oktober 2018
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: fC44xv (motverkar spam)