SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vad händer med huden i klimakteriet?

Att komma in i klimakteriet betyder att det hormonella åldrandet börjar. Det innebär stora förändringar för kroppen, och även för huden. Du som är i klimakteriet eller har varit kanske inte känner igen din hud, och det är inte så konstigt - den är inte den samma. Men det fina i kråksången är att det finns saker du kan göra för att få din hud att kännas lite mer som den gjorde förr. Vi tar i denna artikel upp följande fyra hudåkommor som många upplever under och efter klimakteriet.

Bild från Comfort Zone


1. Torrhet och brist på lyster

En av de största problemen med en hud i det hormonella åldrandet brukar vara torrheten. Att huden blir så torr beror på att hudens egen produktionen av hyaluronsyra minskar och därför får huden svårt att bibehålla fukten i huden.

LÖSNING: Huden behöver fukt och näring. Har man torr hud sedan innan behöver man ännu mer fett och fukt till huden, men för vissa räcker det med att addera bara fukt. Hyaluronsyra är stjärningrediensen när det gäller att öka fukthalten i huden.

LETA EFTER: Näringsrika produkter och produkter med ingrediensen hyaluronsyra. Fyll även på med essentiella oljor inifrån, vi rekommenderar varmt Maybritt Krewald Oil Woman.


2. Slapphet och rynkor

När vi går in i det hormonella åldrandet minskar produktionen av östrogen. Detta påverkar i sin tur produktionen av kollagen, som enkelt förklarat fungerar som stoppningen i en madrass. Hudens fyllning minskar, och studier hävdar att 30% av hudens kollagen försvinner de fem första åren i klimakteriet. Resultatet är en hud som enklare ”säckar ihop” på grund av dålig stoppning, vilket visar sig i linjer och rynkor. Dessutom brukar ansiktskonturerna bli mjukare och huden kan upplevas slapp.

LÖSNING: Satsa på hudvårdsprodukter som ökar produktionen av kollagen, och ett bra exempel på det är olika typer av A-vitamin. Retinol är en ingrediens som ökar produktionen av kollagen i huden. Även olika typer av peptider har även denna effekt på huden.

LETA EFTER: Retinol och peptider.


3. Stora porer

Stora porer kan orsakas av att elasticiteten blir sämre i huden. När den försämras drar huden ut sig vilket gör att porer upplevs större.

LÖSNING: Det finns riktigt bra serum som jobbar på att dra ihop porerna genom att öka elasticiteten. Niacinamid är en ofta förekommande ingrediens i dessa produkter.

LETA EFTER: Ord som ”pore refining” och ingrediensen niacinamid.


4. Känslighet

För dig som är i klimakteriet och även runt 50-års åldern kan känslighet komma som ett brev på posten. Detta för att i den åldern ändras ph-värdet på huden, och i kombination med en tunnare hud får huden svårare att upprätthålla en fungerande barriärfunktion och skydda sig mot yttre påfrestningar.

LÖSNING: Det finns mängder av produkter som stärker hudens barriär, minskar känslighet och dämpar rodnad. Ingredienser så som probiotika och prebiotika hjälper huden att fylla på med goda bakterier och håller de onda bakterierna borta.

LETA EFTER: Produkter för känslig hud samt ingredienser så som probiotika och prebiotika.

Läs mer om:

Klimakteriet

Visa kommentarer
Produkterna till: Vad händer med huden i klimakteriet?
Esse Biome Mist
699 kr
333
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
20
Clarins Super Restorative Remodelling Serum
1016 kr
1270 kr
20187
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
20
Clarins Super Restorative Day Cream Very Dry Skin
908 kr
1135 kr
20185000-5
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen
Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för finnar är helt ofarligt, men det kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Här tänkte vi berätta allt du behöver veta om akne, och vad du kan göra åt det. Häng med!

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen infaller den åttonde mars och får oss att minnas kvinnans kamp för en självklar plats i samhället. Det är också en påminnelse om att fortsätta eftersträva jämställdhet. Idag berättar vi om elva starka kvinnor som sannerligen har inspirerat oss med sin drivkraft och sina varumärken.

Beautytrender 2024

Slugging, glossig makeup och haircycling är bara några av 2024 års skönhetstrender. Vi berättar allt du behöver veta om årets viktigaste skönhetsmåsten!

2 Kommentarer
#1
Nina Bjurström
Vad för hudvård e bäst för Rosaceahud angående retinol o dyligt som bi rekommenderar när man e nu 50 år o huden förändras?.
Använder Maria Åkerbergs produkter. O skall nu uppdatera hudprodukter nu när det nu börjar bli kallt.

Mvh.. Nina
Den 02 oktober 2018
#1
Sofie
@Nina Bjurström: Hejsan Nina! När det gäller rosacea är det väldigt individuellt vad sjukdomen triggas av, men generellt sett så brukar vi avråda från aktiva ingredienser så som retinol i första hand. Vi hjälper dig gärna med en personlig hudanalys här:
https://www.hudoteket.se/sv/info/hudotekets-hudanalys.html

Du kan även läsa mer om rosacea här:
https://www.hudoteket.se/sv/blogg/fakta/2018/10/22/vad-ar-rosacea.html

Har du fler frågor eller funderingar, hör gärna av dig på 036-34 45 62.

Ha en fin dag!
Den 26 oktober 2018
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: k8QedQ (motverkar spam)