eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för ”finnar” är helt ofarligt men kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Man kan behandla mildare former av akne framgångsrikt med hjälp av behandlingar och/eller produkter, men det kan ta lite tid. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en hudterapeut för att få reda på vad som passar just för dig, då det finns olika typer av akne som man behandlar olika. I denna artikel ska vi berätta allt om akne och vad man kan göra åt det.


Vad beror akne på?

Akne beror på en kombination av ökad talgproduktion i talgkörteln, döda hudceller och aknebakterien Propionibacterium acnes. Akne börjar oftast som en pormask, vilket är när talgkörtelns mynning blir igentäppt av döda hudceller. Pormasken kan sedan bli inflammerad av aknebakterien som trivs i fetare miljöer och då utvecklas till olika varianter av akne.

En pormask ser ut som en svart eller vit plopp på huden, medan svårare typer av akne oftast är ömt, svullet och rött.

Olika former av akne

Pormaskar/komedoner: Icke-inflammerade proppar bildas i talgkörtelsutgången och ser ut som svarta eller vita ploppar.
Papler: Röda knottror, böldliknande utslag. Den första indikationen på att en pormask är på väg att bli inflammerad.
Pustler: Pustler utvecklas från papler och är varfyllda knottror. De blir vita då kroppen skickar vita blodkroppar till det inflammerade området för att kämpa emot inflammationen. Efter denna fight lämnas det kvar en vit böld som består av vita blodkroppar, aknebakterien och talg.
Nodulus och cystor: Detta är djupare bölder som skapas nere i huden. 

Olika grader av akne

Komodogen akne: Lätt akne. Består ofta av icke-inflammerade pormaskar.
Papulopustulös akne: Man kan ha den i olika grader, lätt medelsvårt och svårt. Består ofta av pormaskar, papler och pustler. Papler och pustler är det som många benämner som ”finnar”.
Nodulocystisk akne: Svåraste formen där nodulus och cystor dominerar.

Tonårsakne

Den typ av akne som man får kring puberteten kallas akne vulgaris. Denna uppkommer då hormonerna är i obalans då det skapas könshormoner. Det bildas mer talg i talgkörtlarna och då detta blandas med död hud kan man få pormaskar som utvecklas till akne. Tonårsakne har en tendens att vara mer inflammerad än vuxenakne, då inflammation ofta bildas i överproduktion av talg. Därför har ungdomar olika typer av akne så som pormaskar (svarta och/eller vita), papler, pustler och cystor.

På Hudoteket erbjuder vi en ansiktsbehandling specifikt för ungdomar som vill ha hjälp med sin akne. Läs mer om ansiktsbehandling tonår här >.

Vuxenakne

Även vuxna får pormaskar och olika typer av akne. Detta beror ofta på hormonell obalans när man börjar med preventivmedel, slutar med preventivmedel, i samband med graviditet eller när man äter olika läkemedel. Det kan också bero på att cellförnyelsen saktar ned ju äldre man blir och detta medför att döda hudceller ligger kvar på hudytan längre och skapar en sköld. Skölden av döda hudceller gör att aknebakterien frodas under skölden. Ny forskning visar att även stress och yttre faktorer så som avgaser kan ge oren hud.

Det man kan tänka på här är att ung hud oftast tål något mer än en äldre hud, så här brukar något mildare produkter vara en bra väg att gå. Vuxenakne har en tendens att sätta sig mer runt kinderna, käken, munnen och då fuktnivåerna i huden minskar med åldern bör man behandla en vuxenakne eller pormaskar i vuxen ålder på ett annat sätt än hos en tonåring.

Hur ska jag behandla min akne?

Det kan vara svårt att själv se vilken typ av akne man har och det kan du få hjälp med av en hudterapeut eller hudläkare. Komedonakne, det vill säga pormaskar, behandlas oftast fint med behandlingar och professionell hudvård likaså lättare former av papler och pustler. Vid svårare akne med cystor bör man däremot uppsöka hudläkare för att undersöka om medicinsk behandling behövs.

Produkter som kan hjälpa
Hudvårdsprodukter kan hjälpa till att dämpa inflammationen, minska talgproduktion, stärka hudbarriären och förebygga att pormaskar bildas med hjälp av mild exfoliering. Bra produkter i kombination med behandlingar på salong brukar vara det som är ger bäst resultat.

Vinnande ingredienser

Prebiotika och Probiotika: Probiotika är goda bakterier och Prebiotika är mat till de goda bakterierna i huden. Genom att tillföra detta både genom hudvård och genom kosten ser man att risken för inflammation i huden minskar. Ju mer goda bakterier i huden desto mindre onda.

A-vitamin /retinol: Olika former av a-vitamin så som retinol och retinal kan fungera fint på en aknehud då de reglerar talgproduktionen och ökar cellförnyelsen.

AHA- syra: Olika typer av aha-syra kan fungera på olika hudtyper men mandelsyra har visat sig vara extra effektiv då den bland annat är antibakteriell.

PHA-syra: För en aknehud som också känslig och torr kan PHA-syra ge fin effekt. PHA-syran består av två fuktmolekyler och är därför mer fuktgivande än övriga syror. Dessutom är denna syra större i sin molekylstorlek och därför inte lika långt ned i huden som de andra syrorna, vilket är bra vid en känslig hud.

BHA-syra: För en fet aknehud är BHA-syra (exempelvis salicylsyra) fenomenal, då den är fettlöslig. Den har även antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

Niacinamid: Denna ingrediens är en kraftfull antioxidant som stärker hudens barriär och dämpar inflammationer i huden. Den jobbar också mot stora porer.

Gravid eller ammande?

Vi på Hudoteket rekommenderar inte att du börjar med aktiv hudvård med starkare syror eller a-vitamin i medan du är gravid eller ammar. Detta på grund av följande orsaker:
- Huden kan lättare reagera på nya produkter då den brukar vara i obalans på grund av alla hormoner.
- Ingen utför forskning på gravida eller ammande, och därför är det svårt att säga exakt vad som händer.

Men vad ska jag göra då?
Fyll på med goda bakterier som motverkar att aknebakterien förökar sig. Där är märket ESSE Probiotic Skincare ett superbra alternativ. Även produkten Medik8 Firewall Mineral Antioxidant Serum är toppen! Hudotekets mest sålda punktbehandlare genom tiderna är också en produkt som alla kan använda alltid, Sans Soucis Aqua Clear Skin Spot Off Anti-Blemish Stick.

Läs mer om:

akne

Visa kommentarer
Produkterna till: Allt du behöver veta om akne
Solskydd, hudens bästa skydd mot åldrande

När vi blir äldre minskar kroppens elastin och kollagen, vilket leder till synligare rynkor och mindre spänst i huden. Vissa upplever också att de får mörkare fläckar i ansiktet, så kallade pigmentfläckar. Forskning visar att de som använt solskydd när de vistats i solen har färre rynkor och även fläckar. Varför är det så?

Vilken solskyddsprodukt passar min hudtyp?

Precis som man väljer en ansiktscreme efter sin hudtyp så kan man även skräddarsy sitt val av solskyddsfaktor. Det finns olika typer beroende på vad man ska göra för aktivitet, om man svettas mycket eller om man ska bada. Vi berättar mer ingående om de olika varianterna, häng med!

Så blir du brun utan sol

Förutom att se solkysst ut så bidrar en ”brun utan sol”, även förkortat BUS, till att ge liv åt tråkig hud, kamouflerar små skönhetsfel och gör att celluliter upplevs mindre synliga. Tack vare ett stort utbud av brun utan sol-produkter kan du välja den form som du själv gillar. Vill du ha en som du smörjer in? Eller en du duschar bort? Kanske föredrar du en som sprayas på? Följ vår guide för att lära dig hur du uppnår den perfekta strandglöden – utan att behöva pressa på stranden! Den tiden kan du ju göra roligare saker på, eller hur?

Vilken ”brun utan sol” passar mig?

Du har bestämt dig för att ge din hud en fin strandglöd i år, men vill inte riskera att det ser tillgjort ut. Här kommer undsättningen. Vi ger dig värdefulla tips så att du kan välja rätt brun utan sol-produkt!

Vegansk hudvård - vad innebär det?

Vegantrenden är mer än bara en ”hype” – det är ett levnadssätt som allt fler anammar i såväl matväg som i hudvårdsprodukter. Vegansk hudvård innehåller inget animaliskt och är framställd av enbart växter och mineraler samt säkra syntetiska ingredienser.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: etmbc5 (motverkar spam)