eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för ”finnar” är helt ofarligt men kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Man kan behandla mildare former av akne framgångsrikt med hjälp av behandlingar och/eller produkter, men det kan ta lite tid. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en hudterapeut för att få reda på vad som passar just för dig, då det finns olika typer av akne som man behandlar olika. I denna artikel ska vi berätta allt om akne och vad man kan göra åt det.


Vad beror akne på?

Akne beror på en kombination av ökad talgproduktion i talgkörteln, döda hudceller och aknebakterien Propionibacterium acnes. Akne börjar oftast som en pormask, vilket är när talgkörtelns mynning blir igentäppt av döda hudceller. Pormasken kan sedan bli inflammerad av aknebakterien som trivs i fetare miljöer och då utvecklas till olika varianter av akne.

En pormask ser ut som en svart eller vit plopp på huden, medan svårare typer av akne oftast är ömt, svullet och rött.

Olika former av akne

Pormaskar/komedoner: Icke-inflammerade proppar bildas i talgkörtelsutgången och ser ut som svarta eller vita ploppar.
Papler: Röda knottror, böldliknande utslag. Den första indikationen på att en pormask är på väg att bli inflammerad.
Pustler: Pustler utvecklas från papler och är varfyllda knottror. De blir vita då kroppen skickar vita blodkroppar till det inflammerade området för att kämpa emot inflammationen. Efter denna fight lämnas det kvar en vit böld som består av vita blodkroppar, aknebakterien och talg.
Nodulus och cystor: Detta är djupare bölder som skapas nere i huden. 

Olika grader av akne

Komodogen akne: Lätt akne. Består ofta av icke-inflammerade pormaskar.
Papulopustulös akne: Man kan ha den i olika grader, lätt medelsvårt och svårt. Består ofta av pormaskar, papler och pustler. Papler och pustler är det som många benämner som ”finnar”.
Nodulocystisk akne: Svåraste formen där nodulus och cystor dominerar.

Tonårsakne

Den typ av akne som man får kring puberteten kallas akne vulgaris. Denna uppkommer då hormonerna är i obalans då det skapas könshormoner. Det bildas mer talg i talgkörtlarna och då detta blandas med död hud kan man få pormaskar som utvecklas till akne. Tonårsakne har en tendens att vara mer inflammerad än vuxenakne, då inflammation ofta bildas i överproduktion av talg. Därför har ungdomar olika typer av akne så som pormaskar (svarta och/eller vita), papler, pustler och cystor.

På Hudoteket erbjuder vi en ansiktsbehandling specifikt för ungdomar som vill ha hjälp med sin akne. Läs mer om ansiktsbehandling tonår här >.

Vuxenakne

Även vuxna får pormaskar och olika typer av akne. Detta beror ofta på hormonell obalans när man börjar med preventivmedel, slutar med preventivmedel, i samband med graviditet eller när man äter olika läkemedel. Det kan också bero på att cellförnyelsen saktar ned ju äldre man blir och detta medför att döda hudceller ligger kvar på hudytan längre och skapar en sköld. Skölden av döda hudceller gör att aknebakterien frodas under skölden. Ny forskning visar att även stress och yttre faktorer så som avgaser kan ge oren hud.

Det man kan tänka på här är att ung hud oftast tål något mer än en äldre hud, så här brukar något mildare produkter vara en bra väg att gå. Vuxenakne har en tendens att sätta sig mer runt kinderna, käken, munnen och då fuktnivåerna i huden minskar med åldern bör man behandla en vuxenakne eller pormaskar i vuxen ålder på ett annat sätt än hos en tonåring.

Hur ska jag behandla min akne?

Det kan vara svårt att själv se vilken typ av akne man har och det kan du få hjälp med av en hudterapeut eller hudläkare. Komedonakne, det vill säga pormaskar, behandlas oftast fint med behandlingar och professionell hudvård likaså lättare former av papler och pustler. Vid svårare akne med cystor bör man däremot uppsöka hudläkare för att undersöka om medicinsk behandling behövs.

Produkter som kan hjälpa
Hudvårdsprodukter kan hjälpa till att dämpa inflammationen, minska talgproduktion, stärka hudbarriären och förebygga att pormaskar bildas med hjälp av mild exfoliering. Bra produkter i kombination med behandlingar på salong brukar vara det som är ger bäst resultat.

Vinnande ingredienser

Prebiotika och Probiotika: Probiotika är goda bakterier och Prebiotika är mat till de goda bakterierna i huden. Genom att tillföra detta både genom hudvård och genom kosten ser man att risken för inflammation i huden minskar. Ju mer goda bakterier i huden desto mindre onda.

A-vitamin /retinol: Olika former av a-vitamin så som retinol och retinal kan fungera fint på en aknehud då de reglerar talgproduktionen och ökar cellförnyelsen.

AHA- syra: Olika typer av aha-syra kan fungera på olika hudtyper men mandelsyra har visat sig vara extra effektiv då den bland annat är antibakteriell.

PHA-syra: För en aknehud som också känslig och torr kan PHA-syra ge fin effekt. PHA-syran består av två fuktmolekyler och är därför mer fuktgivande än övriga syror. Dessutom är denna syra större i sin molekylstorlek och därför inte lika långt ned i huden som de andra syrorna, vilket är bra vid en känslig hud.

BHA-syra: För en fet aknehud är BHA-syra (exempelvis salicylsyra) fenomenal, då den är fettlöslig. Den har även antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

Niacinamid: Denna ingrediens är en kraftfull antioxidant som stärker hudens barriär och dämpar inflammationer i huden. Den jobbar också mot stora porer.

Gravid eller ammande?

Vi på Hudoteket rekommenderar inte att du börjar med aktiv hudvård med starkare syror eller a-vitamin i medan du är gravid eller ammar. Detta på grund av följande orsaker:
- Huden kan lättare reagera på nya produkter då den brukar vara i obalans på grund av alla hormoner.
- Ingen utför forskning på gravida eller ammande, och därför är det svårt att säga exakt vad som händer.

Men vad ska jag göra då?
Fyll på med goda bakterier som motverkar att aknebakterien förökar sig. Där är märket ESSE Probiotic Skincare ett superbra alternativ. Även produkten Medik8 Firewall Mineral Antioxidant Serum är toppen! Hudotekets mest sålda punktbehandlare genom tiderna är också en produkt som alla kan använda alltid, Sans Soucis Aqua Clear Skin Spot Off Anti-Blemish Stick.

Läs mer om:

akne

Visa kommentarer
Produkterna till: Allt du behöver veta om akne
Ta hand om din vinterhud

Under det kalla vinterhalvåret behöver vår hud mer skydd än under de andra månaderna. Huden kan kännas extra torr, stram, röd eller till och med flagna. Ta hand om din hud lite extra, när kylan kommer är det lika viktigt att klä huden i vinterskrud som att du byter till vinterjacka.

Årets Skönhetsfavoriter 2018

I dag ligger inte svårigheten i att hitta skönhetsprodukter, det knepiga är att ta reda på vilka som verkligen ger resultat. Ett knep är att testa säkra kort som är älskade av många. Därför har vi nu tagit fram ett emblem som markerar just era favoriter från 2018.

Dubbelrengöring - vad är det?

Dubbelrengöring - vad är det egentligen? Och varför gör man det? Det är en rengöringsteknik som har sitt ursprung i Asien (som många bra hudvårdsknep) där man på kvällen rengör sin hud i två steg. Man använder sig dels av en oljebaserad rengöring och i steg två använder man sig av en vattenbaserad rengöring som är anpassad just för din hudtyp. Läs vidare för att lära dig mer om denna rengöringsteknik och vilka produkter som du kan kika närmare på om du vill testa dubbelrengöring.

Allt du behöver veta om akne

Akne visar sig i form av inflammerade talgkörtlar. Akne kallas i folkmun för ”finnar” är helt ofarligt men kan ändå vara besvärande. Då vi har flest talgkörtlar i ansiktet, på ryggen och på bröst och dekolletage är det oftast där som akne uppkommer. Man kan behandla mildare former av akne framgångsrikt med hjälp av behandlingar och/eller produkter, men det kan ta lite tid. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en hudterapeut för att få reda på vad som passar just för dig, då det finns olika typer av akne som man behandlar olika. I denna artikel ska vi berätta allt om akne och vad man kan göra åt det.

Vad är rosacea?

En av våra vanligaste hudsjukdomar är rosacea som är en kronisk kärlsjukdom. När man får rosacea slutar blodkärlen i ansiktet att fungera som de ska. Då kan man kan uppleva att huden blir blossande, röd, varm och man kan även få knottror som kan misstas som akne. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen. I denna artikel kommer vi berätta mer om rosacea och ge tips och råd som kan minska besvären.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ZX7CvE (motverkar spam)