SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Solskydd, hudens bästa skydd mot åldrande

När vi blir äldre minskar kroppens elastin och kollagen, vilket leder till synligare rynkor och mindre spänst i huden. Vissa upplever också att de får mörkare fläckar i ansiktet, så kallade pigmentfläckar. Forskning visar att de som använt solskydd när de vistats i solen har färre rynkor och även fläckar. Varför är det så?

solskydd


Vad gör en solskyddsfaktor?


Solskydd fungerar som en sköld mot de UV-strålar som möter din hud när du är utomhus. Du kanske inte märker effekterna omedelbart, men på sikt kommer både du och din hud tjäna på att investera i en bra solskyddsfaktor. Solskydd är viktigt ur flera aspekter, särskilt för att förhindra hudcancer, solbränna och för tidigt åldrande. Det finns inga riktlinjer för hur gammal du bör vara för att börja använda SPF – huvudsaken är att du inför det i din hudvårdsrutin.

Det är främst UVB-strålarna som ger upphov till en solbränd hud medan UVA-strålarna, som har en längre våglängd, tränger djupare ner i huden och bland annat bidrar till att huden åldras i förtid. Därför är det viktigt med en solskyddsfaktor som har ett skydd mot båda dessa typer av strålar.

Vad gör solskydd för min hud?


Vi är nog många som önskar en ungdomlig, strålande och hälsosam hud och detta är just vad du kan uppnå om du börjar använda solskyddsfaktor. Den skyddar din hud mot att utveckla tecken på åldrande, såsom rynkor och fina linjer. Studier visar att så mycket som 80% av hudens åldrande bedöms orsakas av UV-strålarna! De väsentliga hudproteinerna; kollagen, keratin och elastin, bevarar du längre med hjälp av ett solskydd. Dessa proteiner är nödvändiga för att hålla huden smidig och hälsosam.

Annan forskning påvisade att personer under 55 år som använde solskyddsprodukter löpte 24% mindre risk att utveckla dessa ålderstecken än de som inte använde något skydd alls.

Ska jag använda solskydd oavsett årstid?


Ja, ja, ja! Många förknippar säkert solskyddsfaktor med våren och sommaren då det är vid den tiden på året som butiker börjar att skylta med dessa vid kassorna. Men det är viktigt att komma ihåg att solens strålar är minst lika starka under hela året. Så här är alltså svaret solklart: Ja, du ska använda solskydd året om! 

Det du kan ha i åtanke när du väljer solskydd är att just under sommaren är det en bra idé att införskaffa en solskyddsfaktor som är vattenresistent. För visst svettas och badar du mer i värmen? 

Solen avger skadliga UV-strålar året runt, oavsett årstid. Även under molniga dagar kan upp till 80 procent av strålarna fortfarande nå huden. Snö, sand och vatten reflekterar strålarna och du exponeras för mer strålar än vad du kanske tror. För att ge din hud ett bättre skydd mot detta rekommenderas du att alltid använda en SPF på minst 30. Vet du vad SPF 30 står för? Här kan du lära dig allt du behöver veta om solskydd. 

Några riktlinjer och tips på vägen 


Hur ska du då gå tillväga för att få det bästa möjliga skydd? Ja, det finns en hel del saker som du kan tänka på. Här nedan kommer några tips som kan vara bra att ha i åtanke. 

1. Smörj och låt absorbera! 


Applicera din solskyddfaktor på huden innan du går ut i solen. Låt den absorbera i ungefär 15 till 30 minuter innan du tar på dig kläderna. Då kommer du vara redo för solen!  

2. Applicera solskydd regelbundet 


Det här är speciellt viktigt om du ligger på stranden eller är på solsemester - kom ihåg att smörja in dig på nytt efter bad eller träning. Svett och vatten kan nämligen "förstöra" skyddet, och därför är det viktigt att du applicerar solskydd flera gånger under en dag på stranden. 

Heliocare 360 Pigment Solution Fluid SPF 50

Evy Technology Daily UV Face Mousse SPF 50

Med den här godingen får du ett komplett skydd mot skadliga effekter av UVA- och UVB-strålning. Svensktillverkat solskydd som ger ett fantastiskt skydd. Fungerar utmärkt under makeup eller som en booster över din ordinare hudvård. 

3. Använd en dagcreme med SPF 


Ett riktigt bra tips är att använda en dagcreme med SPF till ansiktet innan du applicerar din makeup. Extra skydd är alltid bra! Det finns många produkter med solskyddfaktor som är anpassade för ansiktet eller kroppen. 

Medik8 Daily Radiance Vitamin C Spf 30

Exuviance Essential Daily Defense Creme SPF 20

Dagcreme med antioxidanter som skyddar huden mot miljörelaterade skador och förebygger förtida ålderstecken. Här är cremen som utvecklats för att skydda huden mot skadliga faktorer i den omgivande miljön. 


4. Glöm inte läpparna!


Det är lätt att glömma bort dina läppar när du ger dig ut i solskenet. Därför är ett vårdande läppbalm med SPF något som kommer göra succé! Vi lovar, dina läppar kommer att tacka dig. 

Mesoestetic Mesoprotech Sun Protective Repairing Stick 100+ 

By Terry Lips Skincare Baume de Rose SPF 15

Perfekt att ha med sig i väskan för att förstärka solskyddet under dagen. Väldigt vårdande för läpparna.Reparera och ge näring till dina läppar med det ljuvligt återfuktande balsamet. Har också solskyddsfaktor 15. 

5. Njut av solen 


Gå nu ut i solen och njut tillfullo, i trygg vetskap om att du har gett din hud de bästa förutsättningarna! Tänk dock på att även den bästa solskyddsfaktor inte ger ett hundraprocentigt skydd mot huden. När solen står som högst mellan klockan 11 och 15 bör du vara i skuggan. Även kläder och hatt hjälper att skydda huden. Det bästa, och hälsosammaste, du kan göra för att få en solkysst look är att använda en brun utan sol-produkt - här tipsar vi om hur du blir brun utan sol. 

Om du vill ha mer information om hur solen påverkar oss - besök gärna Läkemedelsverket.
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Solskydd, hudens bästa skydd mot åldrande
Evy Technology Sunscreen Mousse Kids SPF 50
219 kr
5694230167203
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Mesoestetic Mesoprotech Antiaging Body Sun Mist 30+
775 kr
510119
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
Natura Bissé C+C Vitamin SPF 30 Dry Touch Sunscreen Fluid
625 kr
8436534716162
Spara favorit
Info Köp
Shoppa direkt
till toppen
Vilken solskyddsprodukt passar min hudtyp?

Precis som man väljer en ansiktskräm efter sin hudtyp så kan man även skräddarsy sitt val av solskyddsfaktor. Det finns olika typer beroende på vad man ska göra för aktivitet, om man svettas mycket eller om man ska bada. Vi berättar mer ingående om de olika varianterna, häng med!

Vi spräcker myterna om solskydd

Solskydd är ett omdiskuterat ämne i hudvårdsvärlden, och det kryllar av myter som är lätta att falla för. Vi hjälper dig att få koll på vilka solskyddsmyter som cirkulerar, och varför de inte stämmer!

De tio hudorden

Ens hudvårdsritual är något heligt och något du ska vara stolt över. Du investerar i dig själv och din huds välmående. Men gör du allt du bör? Med glimten i ögat bjuder vi in till Hudotekets Tio Hudord. Se listan som ett sätt att få lite tips på vad du inte bör glömma för att få din hud att må så bra som möjligt - eller se till att slaviskt följa samtliga tio hudord, så blir "hudguden" riktigt glad.

Ingrediensbästisar

Det finns massor med fantastiska, effektiva och bra ingredienser som du säkert vet och kan mycket om. Men, hur bra koll har du på vilka ingredienser som bör användas ihop för att få ut bästa effekt av produkterna? Att använda rätt kombination av ingredienser i din hudvårdsrutin kan göra en stor skillnad för din hud. Vissa ingredienser fungerar bäst tillsammans för att ge maximala fördelar. Låt oss gå igenom några av ingredienserna som är bästisar!

Perioral Dermatit

Perioral dermatit är en hudsjukdom/inflammation i huden som ger rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Den förväxlas ofta för att vara rosacea då utslagen är väldigt lika, men till skillnad från rosacea går perioral dermatit att bli av med. Vi förklarar tillståndet här.

1 Kommentar
#1
lisaaa
Denna kommentar har raderats av bloggens redaktör.
Den 13 april 2023
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: MaxCM2 (motverkar spam)