SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Frågor & svar

Så får du bukt med en knottrig hud

Jag har knottrig hud på armarna som jag inte får bukt med. Vad kan detta vara?
Svar: Det låter som du har en hudåkomma som heter Keratosis Pilaris som är ett relativt vanligt hudtillstånd. Detta uppstår när kroppen producerar överskott av keratin, ett naturligt protein i huden. Överskottet keratin, som är hudfärgat, omger och innesluter hårsäckarna i porerna. Keratosis pilaris är till viss del ett ärftligt tillstånd och symptomen är små knottror i huden där hårsäcksmynningarna sitter. Knottrorna som ej ska klämmas eller klias på. Många Keratosis pilaris knottror innehåller instängda hårstrån, vilket också kan skapa irritation.

Oftast befinner sig tillståndet med knottror runt hårsäckarna på utsidan av överarmarna, lår och vissa fall på kinderna. Tillståndet är därför vanligare på kroppen än i ansiktet. Keratosis pilaris och knottrig hud är inte farligt eller smittsamt, och ger heller ingen klåda eller irritation. Framför allt gör keratosis pilaris huden mycket torr och sträv, och kan uppleves estetiskt irriterande. De flesta upplever att tillståndet blir värre på vintern när det är kallt ut och mildare under sommaren. Keratosis är helt ofarligt men det går givetvis att behandla för att minimera uppkomsten av röda knottror. Det gör du bäst med en bodyscrub och mjukgörande cremer, gärna med syror i som exfolierar fint på huden. En knottrig hud behöver behandling men i vissa fall kan tillståndet försvinna med tiden. Behandling av keratosis pilaris och knottror innebär en uppmjukning av huden och gärna med exfolierande ingredienser. Exempel på dessa ingredienser är enzymer, AHA, BHA och PHA. Huden behöver regelbunden behandling och återfuktning. En annan rekomendation är kosttillskott med Omega 3,6 och 9 för att göra huden mjuk även innifrån.

Här finns produkter för att behandla Keratosis Pilaris eller en knottrig hud:

iS Clinical Body Complex

Elixir Cosmeceuticals Glyactil Smoothing Bodylotion

Priori LCA fx160 2xfoliant Peel+Scrub

Exuviance Retexturing Treatment

Eneomey Perfect Body 30


Vill du veta mer och få tips på produkter som kan hjälpa dig hud du blir av med knottror är du välkommen att kontakta någon av våra hudterapeauter.
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Så får du bukt med en knottrig hud
Take Over med Jane Iredale

Jane Iredale med Patricia i spetsen har nyligen tagit över våra sociala kanaler i en take over! Om du missade take overn har vi sammanställt alla era frågor och svar nedan. Här får du tips och trix på hur du lägger en bra bas och hur man ska applicera Jane Iredales ögonskuggor. Spana in IGTV:n och svaren på era frågor även på Instagram.

Hur blir jag av med finnar runt mun och haka?

Akne och finnar är ett vanligt hudproblem som beror på att talgkörtlarna i huden blir inflammerade. Det är särskilt vanligt att drabbas av akne i tonåren då det händer mycket i kroppen och hormonbalansen förändras, men även vuxna drabbas. Anledningarna till att man får finnar som vuxen kan vara flera, men i vissa fall kan man genom att titta på finnarnas placering i ansiktet identifiera dess orsaker.

Blå under ögonen - vad gör jag?

Att ha mörka ringar eller en blålila ton på huden under ögonen är mycket vanligt och kan för många upplevas som jobbigt då det kan ge ett trött och glåmigt intryck. Här får du tips på hur du kan vårda och dölja.

Hjälp! Jag har fått handeksem - vad gör jag?

Handeksem, även kallat icke allergiskt kontakteksem, är en mycket vanlig åkomma som drabbar många. Här får du våra bästa tips och råd.

Hjälp mot känslig hårbotten

Lider du av en känslig hårbotten? Känner du klåda och torrhet eller har huden till och med börjat flagna? Ta del av våra tips för att ta hand om din hårbotten på bästa sätt - ett vackert hårsvall börjar med en välmående hårbotten!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: NHfbnk (motverkar spam)