SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Frågor & svar

Frågor & svar om syror

Tycker du att det här med syror känns svårt och krångligt? Hudoteket kommer till undsättning med svaren på dina vanligaste frågor. Är din fråga inte med? Tveka inte att höra av dig till oss så att vi kan lägga till den och därmed kunna göra fler till syraexperter!

Vi rekommenderar inte att man kombinerar olika typer av syror samtidigt, de har olika verkningsområden och olika ingredienser. Krockar dessa ingredienser kan syrorna ta ut varandra och effekt uteblir, eller i värsta fall göra det motsatta och skapa en reaktion. Däremot kan man lägga en syra på morgonen och en annan på kvällen – men rådfråga gärna oss innan för att veta vilken syra som passar dig.

Det finns hudvårdsmärken som har tagit fram syrablandningar, noga fördelade och med tillhörande tillsatser så att du kan få ta del av flera syrors egenskaper i en och samma produkt. Syran är då av lägre koncentration men ger fina resultat!

Ja det ska du, detta kan du läsa mer om här: Att tänka på vid användning av syror.

Detta beror på din hudtyp men överlag skulle man kunna sammanfatta det enligt följande:

För lyster / motverka ålderstecken / blekning av ärr – AHA
För orenheter / blemmor / pigmentering – BHA
För känslig hud / solskador / pigmentering – PHA

Ett svagt pirr eller en retande känsla i huden är helt normalt när man börjar använda syra, men detta ska ebba ut en stund efter applicering.


Vid användning av syra blir huden mer solkänslig, exfolieringen har ”skalat av” en skyddande barriär i form av döda hudceller så att nya kan bildas. Huden är med andra ord extra utsatt och behöver skyddas därefter. När huden är mer solkänslig innebär det att man lättare kan bränna sig, få irritationer, rodnad och mörka fläckar om man vistas ute i solen.
För att undvika detta ska du alltid använda solskyddsfaktor med minst SPF 30 – helst ännu högre. Glöm inte att åter applicera under dagen för att hålla dig skyddad samt att använda en solhatt.


Huden har blivit irriterad och du har förmodligen använt syran för snabbt och inte vant in huden tillräckligt, eller också så är din hud känslig och har fått en reaktion.

Det är viktigt att vänja in syran innan man använder den ”fullt ut”. Detta kan du läsa mer om här: Att tänka på vid användning av syra.

När du exfolierar din hud med syra avlägsnas det översta skiktet av döda hudceller, porerna rengörs och produktionen av nya hudceller får en skjuts. Exfolieringen ger en synbart fräschare, och mer välmående, hud.

Du får inte finare hy av att använda syran oftare än vad som står angivet, tvärtom. Här nedan är några exempel på bieffekter vid överanvändning av syror.

- En av bieffekterna när man överskrider tiden är att huden blir irriterad. Irritationen känns brännande och din hud kan bli röd eller fläckig. Det kan även klia, huden kan upplevas stram och göra ont.

- Din hud kan bli torrare än vad du var innan du började med behandlingarna.

- Blemmor och irritationer kan dyka upp som en reaktion på syrorna.

Om du har upplevt något av ovanstående symtom är det dags att ta en paus från att använda syror tills huden har återhämtat sig. Återhämtningen kan ta olika lång tid, beroende på hur pass stor reaktion huden fått - det kan ta allt från en vecka till månader.

Vi skulle rekommendera BHA-syran. Den är något mildare än AHA-syran och är en väldigt effektiv exfoliant som passar bra för kombinerad hy. BHA-syran hjälper huden att ta bort döda hudceller, rengöra porer och minskar talgproduktionen.

För känslig hud rekommenderar vi PHA-syror, som är en snällare variant.

AHA-syran är faktiskt flera olika syror, läs mer om den och vad syran är bra för här.

Ja, och effekten blir desto bättre! Retinol har en tendens att verka uttorkande, därför är det bra att kombinera med AHA eller BHA för mer återfuktning.

I regel nej, då området kring ögonen är väldigt känsligt och syrorna är för starka. Däremot finns det ögoncremer som innehåller PHA, den milda syran, som tillsammans med välgörande ingredienser är anpassade för ögat. Denna creme kan du använda runt ögonen och samtidigt få syrans goda egenskaper.

 Det beror på vilken typ av produkter du använder samt vad du har för hudtyp och hur pass känslig du är. Är du osäker, tveka inte att rådfråga oss innan du reser! Viktigt är dock att använda solskyddsfaktor med minst SPF 30 och att skydda ansiktet med en hatt eller en keps.

Syror kan göra nytta för hela kroppen, inte bara i ansiktet. Har man torr hud är en lotion med AHA-syra att föredra, den städar undan de döda hudcellerna som förhindrar dina mjukgörande cremer att återfukta huden.

Body lotions med syror kan även lindra hudtillståndet keratosis pilaris. Syrorna hjälper till att avlägsna de döda hudcellerna från huden, och avlägsna det som samlats i porerna och orsakar keratosis pilaris, samt göra huden mjukare och mer återfuktad.

Detta är väldigt individuellt och har ingen åldersgräns på så vis. Det bästa är att rådfråga oss så kan vi tipsa om produkter som passar dig och din hud bäst.

Läs mer om:

Syror AHA BHA PHA

Visa kommentarer
Produkterna till: Frågor & svar om syror
Allt du behöver veta om solskydd

Njut av solen utan att behöva oroa dig för röd, smärtande, hud och ålderstecken. Här har vi samlat frågor och svar kring solskydd och vad man ska tänka på - så att du kan bli din egen solskyddsguru!

Take Over med Sisley

Filippa, försäljningschef och Sisley-expert, tog nyligen över vår Instagram i en take over! Där guidade hon dig genom vårens favoriter, gav bästa tipset för att motverka mörka ringar under ögonen och mycket mer. Här kan du kan läsa de spännande frågorna och alla de lärorika svaren. Förresten, du har väl inte missat videon med härliga Filippa som finns på Instagram? In och kika!

Take Over med Babor

Lisa, Brand Manager på Babor, tog nyligen över vår Instagram i en take over! Hon lär dig allt om Babors olika ampuller och hur du använder dem på bästa sätt. Utöver detta svarar hon på era frågor nedan.

Frågor & svar om syror

Tycker du att det här med syror känns svårt och krångligt? Hudoteket kommer till undsättning med svaren på dina vanligaste frågor. Är din fråga inte med? Tveka inte att höra av dig till oss så att vi kan lägga till den och därmed kunna göra fler till syraexperter!

Take Over med Esse

Dags för ännu en Take over - denna gång med Esse! Esse är ekologisk och probiotisk hudvård som ger utmärkta anti-aging resultat. Cecilia som är utbildare på Esse guidar dig genom höstens favoriter och svarar på era frågor. Ni får alla svaren nedan och har ni inte spanat in videon så finns den på instagram!

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: PgRTQM (motverkar spam)