eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier
Zinkoxid hör man ofta talas om när det kommer till solskydd. Ihop med kompisen titandioxid utgör de ett komplett skydd mot UV-strålarna som vi inte gärna vill utsätta oss för.

Historien bakom zinkoxid


Zinkoxid är ett zinksalt som förekommer i naturen. Fram till 1800-talet var zinkoxid väldigt sällsynt och hade tidigare enbart fungerat som läkemedel, i det antika Grekland användes det särskilt vid ögonsjukdomar. Under mitten av 1800-talet började man pröva att ha det i ansiktspuder då det inte missfärgades och var heller inte skadligt så som andra alternativ hade varit. Dessutom var det billigt att framställa och gjorde därmed att puderförsäljningen ökade kraftigt i såväl USA som i Europa.

Zinkoxid i makeup


Idag är zinkoxid vanligt i makeup-produkter, i allt från teatersmink till ansiktspuder. I mineralpuder förekommer det oftast ihop med färgpigment. Zinkoxiden ger pudret skydd mot UV-strålar, förbättrar pudrets förmåga att fästa och täcker bra.

Vad har det för egenskaper?


Zinkoxid är lugnande, antibakteriellt, är täckande och har skyddade egenskaper. Med hjälp av dess lindrande egenskaper kan man få bukt på hudirritationer, lindriga eksem och ytligare brännskador. Tillsammans med kompisen titandioxid utgör det också det vi kallar för fysikaliskt solfilter som reflekterar bort strålarna från huden med hjälp av små, små partiklar. Man kan efterlikna det med en spegel som får strålarna att studsa bort från huden.

Hur framställs det?


För användning i solskydd har zinkoxid malts extremt fint, i så kallat nanoformat. Det är alltså så litet så att det skulle kunna beskrivas som osynligt.
I dagsläget är det främst i solskyddsprodukter som det förekommer nanomaterial. I EU är det just titandioxid och zinkoxid som är tillåtna UV-filter i nanoform. Ett flertal studier har gjorts av de vanligen förekommande metalloxiderna, titandioxid och zinkoxid, och dessa visar inga tecken på att kunna gå genom oskadad hud. Mer om detta kan du läsa på läkemedelsverket.
Det finns även ekologiska varianter av solskydd där man inte använt sig av nanopartiklar, dessa solskydd fungerar precis lika bra men kan ha en något tjockare konsistens samt ange en mer vitaktig ton på huden. 

Håll utkik efter:


För att veta om din produkt innehåller zinkoxid så är INCI-beteckningen Zinc oxide.

Här kan du läsa mer om fysikaliskt solfilter
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Zinkoxid
Oxybenzone

Oxybenzone, även kallat bensofenon-3, är en av de vanligaste ingredienserna i kemiska solskyddsprodukter. Tillsammans med kompisar ur Bensofenon-familjen utgör de ett skydd mot UV-strålarna.

Zinkoxid

Zinkoxid hör man ofta talas om när det kommer till solskydd. Ihop med kompisen titandioxid utgör de ett komplett skydd mot UV-strålarna som vi inte gärna vill utsätta oss för.

Titandioxid

Ett fysikaliskt solfilter utgör ett skydd mot solens UVA- och UVB-strålar. För att detta solfiltret ska bli komplett behövs titandioxiden och zinkoxid. Här kan du ta del av information om titanoxid och varför det är så bra i just solskydd.

BHA–syra

Beta Hydroxy Acid, BHA, är en mycket populär syra i hudvårdsbranschen. Salicylsyra är en naturligt förekommande BHA-syra som kommer från pilbark, vilket är samma trä som även används för att producera värktabletten aspirin. Pilbarken bidrar med antiinflammatoriska egenskaper vilket gör denna syra något speciell. Tekniskt sett är salicylsyran den enda BHA-syran, men det finns besläktade ingredienser som har en liknande effekt på huden.

PHA-syra

Polyhydroxisyror, eller Poly Hydroxy Acid, är en hudvänlig syra med goda exfolierande egenskaper. De molekyler som utgör PHA-syran är större i storlek än sina följeslagare AHA och BHA, vilket innebär att den inte kan penetrera huden lika djupt. I stället arbetar den uteslutande på hudens yta, utan att störa de känsliga lagren som ligger under. Detta leder till en optimal hudförnyelse med minimal irritation.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: sUYmVV (motverkar spam)