eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vårda hudbarriären

Huden är kroppens största organ och kroppens skyddsmantel från yttre angrepp. Yttre angrepp kan vara mikroorganismer, allergener, virus, onda bakterier, svamp, föroreningar för att bara nämna några. Det är därför väldigt viktigt att hudens yttre lager, hudbarriären, hålls intakt så att små inkräktare inte tar sig in och skapar oreda i hud och kropp. I denna artikel förklarar vi hur hudbarriären fungerar, hur man märker att den är skadad och hur man på bästa möjliga sätt reparerar den.

Vintrar, Kvinna, Titta, Blond, Vacker Kvinna, Skönhet
Hur huden är uppbyggd

Huden består av tre lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och längst ned underhuden (hypodermis). Överhuden i sin tur består av fem olika skikt. Hornlagret, det ljusa skiktet, kornskiktet, taggcellsskiktet och längst ned tillväxtlagret.

Det allra översta lagret, hornlagret (stratum corneum) består av många, små och tunna lager döda hudceller. Dessa ligger packade som tegelstenar och det är detta som utgör hudens barriär tillsammans med olika typer av fetter som, likt murbruk, håller ihop tegelstenarna.

Vintrar, Kvinna, Titta, Blond, Vacker Kvinna, Skönhet

 

Täta kopplingar i kornskiktet

En annan viktig del av hudens barriärfunktion är så kallade T-kopplingar som finns i kornskiktet, alltså tre skikt ner i epidermis. Dessa kopplingar sitter mellan cellerna och gör det svårare för fukt att tränga ut. Dessutom skyddar de även mot yttre påfrestningar och gör det svårare för allergener, virus etcetera att komma in.


Vintrar, Kvinna, Titta, Blond, Vacker Kvinna, Skönhet
På bilden ser du goda bakterier (Lactbacillus) som ligger ovanpå cellerna, och stöter bort de onda bakterierna. Dessutom ser du de så kallade T- kopplingarna mellan cellerna. Bildkälla: esseskincare.com

Hur märker man av en skadad hudbarriär?

Det första kännetecknet är en torr och stram hud som är oelastisk. När hudbarriären är skadad reagerar den också lättare på produkter som den kanske innan har tålt.

 

Hur skadar man hudbarriären?

Hudbarriären är enbart en hundradels millimeter tjock och därför krävs det inte mycket för att rubba den. Följande kan skada hudens barriär:

  • Överdriven peeling: Ja, att skrubba och exfoliera huden för mycket är inte bra. Använd alltid en peeling anpassad för din hudtyp och använd den enligt din hudterapeuts ordination.
  • Aggressiva produkter: Starka rengöringar och för aktiva specialprodukter som inte passar din hudtyp eller hudtillstånd. Byt gärna till en mild rengöring och låt alla aktiva produkter vila ett tag.
  • Luftföroreningar: Avgaser, rök och smog påverkar barriären negativt. Skydda huden med antioxidanter och leta efter produkter med ”anti pollution”.
  • För mycket UV-strålning: Var noga med UV-skydd vid solexponering.
  • Hårt väder och väderväxlingar: Kyla och värme om vartannat, ihop med riktigt kallt uteväder och torr inomhusluft.

Hur bygger man upp hudbarriären?

Som tur är finns det enkla sätt att skydda och bygga upp hudbarriären igen. Följ gärna tipsen ovan och lägg gärna till en eller flera av följande delar i din hudvårdsrutin:

  • Probiotika och prebiotika: Probiotika är goda bakterier och de skyddar hudbarriären genom att hålla borta de onda bakterierna. Detta sker genom så kallad undanträngning, vilket betyder att ju större plats de goda bakterierna tar desto mindre plats får de skadliga bakterierna att föröka sig på. Först till kvarn gäller helt enkelt! Prebiotika fungerar som mat till probiotika och är därför också väldigt bra för hudbarriären.
  • Ceramider: Rika cremer som innehåller exempelvis ceramider är mumma för hudens barriär. Ceramider finns med i murbruket mellan tegelstenarna i hornlagret, vilket gör det till ett ypperligt ämne att tillsätta även via hudvården.
  • Antioxidanter: Så kallade anti pollution- produkter innehåller en stor mängd antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, avgaser, rök och andra föroreningar.

Välj rätt produkter

Bevara eller bygg upp en fin, frisk och välfungerande hud med rätt produkter. Här hittar du produkter som är extra bra för hudbarriären.

Ta hjälp av Hudotekets hudterapeuter

Är du osäker på status på din hudbarriär och vill ha tips och råd för just din hud? Vi hjälper dig gärna! Kom till Hudotekt Salong, kontakta Hudoteket Kundservice eller få Hudoteket Hudanalys. Då får du produkttips och råd om din hud i mailboxen inom några dagar.


Läs mer om:

Visa kommentarer
Att tänka på vid användning av syror

Syror för hemmabruk är något mildare än de som används på salong, men för den saken skull betyder det inte att syrorna inte ger resultat. Var noga med att välja den syra som passar dig och din hudtyp och vänj huden innan du går ”all in”.

Hur påverkar vår sömn huden?

Skönhetssömn är inte bara ett begrepp, det är ett faktum. Sömnen spelar stor roll i vårt välmående och en dålig nattsömn återspeglas i såväl vår kropp som på vår hy morgonen efter. Hur påverkar vår sömn huden?

Syror i hudvård – vilken ska jag välja?

Syror har intagit en självklar plats på badrumshyllan hos den hudvårdsintresserade. Med hjälp av syror kan man få bukt med hud som hamnat i obalans, släta ut fina linjer och få ett friskt och strålande ansikte. Här finner ni en smidig guide på de vanligaste syrorna och vad de kan göra för dig och din hud.

My Clarins – nya favoriten hos tonåringar

Clarins serie My Clarins riktar sig till tonåringar som söker den perfekta hudvårdsrutinen. Med avskalad och enkel design har Clarins skapat en serie som fokuserar på den unga huden, som innehåller allt från uppiggande ansiktscreme till rengöringsprodukter. My Clarins är dessutom vegan-friendly, framtagna med nästan enbart naturliga ingredienser och massor av kärlek. Med denna hudvårdsserie ska huden få vad som är bra för den, och detoxa bort vad som är dåligt. Låt oss introducera dig för några av produkterna!

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen infaller den åttonde mars och får oss att minnas kvinnans kamp för en självklar plats i samhället, och fortsätta eftersträva jämställdhet. Idag har dagen inte lika starkt politiskt inslag som den hade förr men är absolut lika viktig. Detta är dagen då man hedrar en speciell kvinna i sitt liv, sin mamma, dotter, fru eller bästa vän. Vägen fram till denna dag har inte varit spikrak men sedan 1912 infaller internationella kvinnodagen varje år i Sverige. Idag berättar vi om fem starka kvinnor som sannerligen har inspirerat oss med sin drivkraft och sina varumärken.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 8H994n (motverkar spam)