eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

Vårda hudbarriären

Huden är kroppens största organ och kroppens skyddsmantel från yttre angrepp. Yttre angrepp kan vara mikroorganismer, allergener, virus, onda bakterier, svamp, föroreningar för att bara nämna några. Det är därför väldigt viktigt att hudens yttre lager, hudbarriären, hålls intakt så att små inkräktare inte tar sig in och skapar oreda i hud och kropp. I denna artikel förklarar vi hur hudbarriären fungerar, hur man märker att den är skadad och hur man på bästa möjliga sätt reparerar den.

Vintrar, Kvinna, Titta, Blond, Vacker Kvinna, Skönhet
Hur huden är uppbyggd

Huden består av tre lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och längst ned underhuden (hypodermis). Överhuden i sin tur består av fem olika skikt. Hornlagret, det ljusa skiktet, kornskiktet, taggcellsskiktet och längst ned tillväxtlagret.

Det allra översta lagret, hornlagret (stratum corneum) består av många, små och tunna lager döda hudceller. Dessa ligger packade som tegelstenar och det är detta som utgör hudens barriär tillsammans med olika typer av fetter som, likt murbruk, håller ihop tegelstenarna.

Vintrar, Kvinna, Titta, Blond, Vacker Kvinna, Skönhet

 

Täta kopplingar i kornskiktet

En annan viktig del av hudens barriärfunktion är så kallade T-kopplingar som finns i kornskiktet, alltså tre skikt ner i epidermis. Dessa kopplingar sitter mellan cellerna och gör det svårare för fukt att tränga ut. Dessutom skyddar de även mot yttre påfrestningar och gör det svårare för allergener, virus etcetera att komma in.


Vintrar, Kvinna, Titta, Blond, Vacker Kvinna, Skönhet
På bilden ser du goda bakterier (Lactbacillus) som ligger ovanpå cellerna, och stöter bort de onda bakterierna. Dessutom ser du de så kallade T- kopplingarna mellan cellerna. Bildkälla: esseskincare.com

Hur märker man av en skadad hudbarriär?

Det första kännetecknet är en torr och stram hud som är oelastisk. När hudbarriären är skadad reagerar den också lättare på produkter som den kanske innan har tålt.

 

Hur skadar man hudbarriären?

Hudbarriären är enbart en hundradels millimeter tjock och därför krävs det inte mycket för att rubba den. Följande kan skada hudens barriär:

  • Överdriven peeling: Ja, att skrubba och exfoliera huden för mycket är inte bra. Använd alltid en peeling anpassad för din hudtyp och använd den enligt din hudterapeuts ordination.
  • Aggressiva produkter: Starka rengöringar och för aktiva specialprodukter som inte passar din hudtyp eller hudtillstånd. Byt gärna till en mild rengöring och låt alla aktiva produkter vila ett tag.
  • Luftföroreningar: Avgaser, rök och smog påverkar barriären negativt. Skydda huden med antioxidanter och leta efter produkter med ”anti pollution”.
  • För mycket UV-strålning: Var noga med UV-skydd vid solexponering.
  • Hårt väder och väderväxlingar: Kyla och värme om vartannat, ihop med riktigt kallt uteväder och torr inomhusluft.

Hur bygger man upp hudbarriären?

Som tur är finns det enkla sätt att skydda och bygga upp hudbarriären igen. Följ gärna tipsen ovan och lägg gärna till en eller flera av följande delar i din hudvårdsrutin:

  • Probiotika och prebiotika: Probiotika är goda bakterier och de skyddar hudbarriären genom att hålla borta de onda bakterierna. Detta sker genom så kallad undanträngning, vilket betyder att ju större plats de goda bakterierna tar desto mindre plats får de skadliga bakterierna att föröka sig på. Först till kvarn gäller helt enkelt! Prebiotika fungerar som mat till probiotika och är därför också väldigt bra för hudbarriären.
  • Ceramider: Rika cremer som innehåller exempelvis ceramider är mumma för hudens barriär. Ceramider finns med i murbruket mellan tegelstenarna i hornlagret, vilket gör det till ett ypperligt ämne att tillsätta även via hudvården.
  • Antioxidanter: Så kallade anti pollution- produkter innehåller en stor mängd antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, avgaser, rök och andra föroreningar.

Välj rätt produkter

Bevara eller bygg upp en fin, frisk och välfungerande hud med rätt produkter. Här hittar du produkter som är extra bra för hudbarriären.

Ta hjälp av Hudotekets hudterapeuter

Är du osäker på status på din hudbarriär och vill ha tips och råd för just din hud? Vi hjälper dig gärna! Kom till Hudotekt Salong, kontakta Hudoteket Kundservice eller få Hudoteket Hudanalys. Då får du produkttips och råd om din hud i mailboxen inom några dagar.


Läs mer om:

Visa kommentarer
Så blir du brun utan sol

Förutom att se solkysst ut så bidrar en ”brun utan sol”, även förkortat BUS, till att ge liv åt tråkig hud, kamouflerar små skönhetsfel och gör att celluliter upplevs mindre synliga. Tack vare ett stort utbud av brun utan sol-produkter kan du välja den form som du själv gillar. Vill du ha en som du smörjer in? Eller en du duschar bort? Kanske föredrar du en som sprayas på? Följ vår guide för att lära dig hur du uppnår den perfekta strandglöden – utan att behöva pressa på stranden! Den tiden kan du ju göra roligare saker på, eller hur?

Vilken ”brun utan sol” passar mig?

Du har bestämt dig för att ge din hud en fin strandglöd i år, men vill inte riskera att det ser tillgjort ut. Här kommer undsättningen. Vi ger dig värdefulla tips så att du kan välja rätt brun utan sol-produkt!

Vegansk hudvård - vad innebär det?

Vegantrenden är mer än bara en ”hype” – det är ett levnadssätt som allt fler anammar i såväl matväg som i hudvårdsprodukter. Vegansk hudvård innehåller inget animaliskt och är framställd av enbart växter och mineraler samt säkra syntetiska ingredienser.

HEV-ljus

På senare tid har det pratats allt mer om High Energy Visible Light, även kallat HEV-ljus och högenergiljus. Forskning har visat att HEV-ljuset påverkar såväl hudens tillstånd som vår sömn. Vad innebär då HEV-ljus och kan man undvika det?

Cityskydd – ett perfekt UV-skydd till vardags

Miljöföroreningar kan göra mycket skada, inte bara på vår planet utan också på vår hud och vårt välmående. Dessa partiklar svävar runt i storstäder, landsbygden och även i hemmet.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: kUk9n8 (motverkar spam)