SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Guider

Solskydd - Hur väljer man rätt skydd för sin hudtyp?

Att välja solskyddsprodukt utifrån sin hudtyp kan vara lika svårt som att hitta rätt hudvård. Men på samma sätt som du kan välja en rengöring eller ansiktskräm efter din hudtyp, kan du även skräddarsy ditt val av solskydd. Här kommer vi att guida dig kring skillnader på olika solskydd och hur du väljer rätt utifrån din hudtyp. Häng med!


Fysikaliska och kemiska filter - vad är skillnaden? 


Först och främst brukar man dela in solskydd i kategorier utefter vilket UV-filter de innehåller. Dessa kallas fysikaliska och kemiska solfilter. Men vad är det egentligen som skiljer dem åt? Jo, det är nämligen så att de jobbar på två olika sätt för att stöta undan UV-strålningen 

Fysikaliska solfilter 


Fysikaliska filter reflekterar med hjälp av små partiklar bort solstrålarna som möter din hud. Man kan tänka sig en spegel som strålarna studsar på. Fysikaliska UV-filter innehåller till exempel titandioxid och zinkoxid. Den här typen av solskydd passar generellt en känslig hud eftersom de inte irriterar lika lätt och att produkterna ofta innehåller ingredienser som är lugnande. 

Passar för hudtyp: Känsliga hudtyper och dig som har pigmenteringar eller lider av orenheter och akne. Detta är också ett bra alternativ till barn. 

Kemiska solfilter


Kemiska UV-filter fångar istället upp och omvandlar strålarna till en mindre skadlig form. Det sker en kemisk reaktion och absorberas direkt. När denna kemiska reaktion sker så kommer även ditt skydd att försvinna successivt. Var därför noga med att applicera det kemiska solskyddet 20-30 minuter innan exponering, och sedan regelbundet efter tiden du vistas i solen. 

Passar för hudtyp: Alla kan ha kemiska solfilter! Personer med fet eller oren hud brukar dock uppskatta den här typen av solskydd extra mycket efter som den har en smidigt och lätt konsistens. 

I många solskydd är det också vanligt med en kombination av dessa två då de jobbar på olika sätt för att skydda och stöta bort de farliga UV-strålarna. 

Solskydd för din hudtyp


Vi förstår att det inte är lätt att hitta rätt solskydd - det finns en riktigt djungel av produkter där ute. Som en tumregel brukar vi som sagt rekommendera solskydd med fysikaliskt solfilter till dig med känslig hud, till dig som lider av orenheter, pigmenteringar eller akne. Det kemikaliska solfiltret rekommederas istället till de flesta hudtyper - men i synnerhet till dig med fet och oren hud. 

Däremot har utvecklingen av filter gjort att det nu finns lättare fysikaliska filter för att passa fler hudtyper och även en fetare hud, och kemiska filter som även passar en känslig hud. Nedan har vi listat ett solskydd för varje hudtyp. Givetvis finns det massor som du kan välja mellan. Du är alltid välkommen att kontakta oss på kundservice för mer rådgivning. Här hittar du alla våra solprodukter.

Hudoteket tipsar - här är produkten för din hudtyp


Normal hud: 

Clarins Dry Touch Sun Care Cream SPF 50+ Face 

En lätt solkräm med antioxidanter med högt solskydd som passar normal hud. Solkrämen har en kombianation av fysikalst och kemiskt solfilter för optimalt skydd. Ger en matt finish!


Känslig hud: 

Evy Technology Sunscreen Mousse SPF 50

Detta solskydd är i en härlig mousse som passar alla men främst de med känslig hy. Solskyddet skyddar huden mot UVA och UVB och även värme, vind och vatten. Evys solskydd parfymfria och formulan är vattenfast och kladdfri. Torr hud: 

Mesoestetic Mesoprotech Nourishing Antiaging Oil 50+

Detta solskydd skyddar huden mot UVA och UVA samt IR och HEV. Det är ett kombinerat fysikalisk, kemiskt och biologiskt solskydd. Solkrämen smälter fint in i huden och blir till en olja när den masseras in i huden.

Fet hud: 

SkinCeuticals Mineral Matte SPF30

Solskydd för dig med en fetare hudtyp som inte täpper till porer och som skyddar mot UVA och UVB. Solkrämen lämnar en matt finish och en jämnare hudton. Detta solskydd är baserat på 100% mineraltiska UV-filter och är därmed ett fysikaliskt skydd.

Kombinerad hud: 

Skin Heliocare 360° Gel Oil Free SPF 50

Ett tunt, oljefritt solskydd som passar till en kombinerad eller fet hy. Solskyddet lämnar en matt finish utan en vit hinna. Detta solskydd är kombinerat fysikalisk och kemiskt, skyddar mot UVA och UVB samt HEV och IR. Passar bra under makeup eller som sista steg i din morgonrutin.

Pigmenterad hud: 

Dr Dennis Gross Dark Spot Sun Defense SPF 50 Sunscreen

Ett fysikaliskt solskydd med ett brett skydd mot UVA och UVB. Solkrämen har trots sitt höga skydd en lätt konsistens som snabbt går in i huden och håller den matt. Den innehåller även en kraftfull antioxidant som motverkar pigmenteringar och andra mörka fläckar. 

Oren hud: 

Priori TETRA fx20 Broad Spectrum SPF 45 Universal 

Detta solskydd är ett multifunktionellt bredspektrat mineralbaserat skydd som skyddar mot solen på fyra olika nivåer. Solkrämen anpassar sig efter din huds behov och ger inte upphov till orenheter. Den täpper inte igen och låter din hud andas hela dagen. 


Vill du veta mer om solskydd kan du läsa vår "Frågor & svar om solskydd" eller höra av dig till våra hudterapeuter på webshop@hudoteket.se eller på 036- 34 45 62.

Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: Solskydd - Hur väljer man rätt skydd för sin hudtyp?
Lockigt hår - hårtutorial

Denna frisyr är perfekt för dig med en lob, det vill säga axellångt hår. Lockigt hår passar utmärkt till jobbet men även till festen. Tack vare den lätt lockade stilen med de raka topparna så får du en härligt nonchalant look.

Så undersöker du brösten

Oktober är en månad som fått associationer till rosa färger och bröst, vi kallar det "Breast Cancer Awareness Month" och pratar om hur viktigt det är att klämma och känna på sina bröst. Inte bara i oktober, utan lite då och då. Här får du en enkel guide och tips på hur du enklast kan upptäcka eventuella förändringar i dina bröst.

Solskydd - Hur väljer man rätt skydd för sin hudtyp?

Att välja solskyddsprodukt utifrån sin hudtyp kan vara lika svårt som att hitta rätt hudvård. Men på samma sätt som du kan välja en rengöring eller ansiktskräm efter din hudtyp, kan du även skräddarsy ditt val av solskydd. Här kommer vi att guida dig kring skillnader på olika solskydd och hur du väljer rätt utifrån din hudtyp. Häng med!

Ta din hudvård till nästa nivå

Hur tar du din hudvårdsrutin till nästa nivå? Hur kan man göra en kemisk peeling som liknar en på salong? Avancerad hudvård kan vara svårt att förstå sig på om man inte är utbildad inom området. Vi har frågat våra diplomerade hudterapeuter hur man kan maximera sin rutin och använda produkterna på ett professionellt sätt. Vi guidar dig nedan!

Tjockare hår - våra bästa tips

Många drömmer nog om det där perfekta och fylliga hårsvallet som kan kännas svårt att uppnå. Hårets utseende och struktur präglas mycket av våra gener och kan därmed ha bättre och sämre förutsättningar. Men det finns saker som du själv kan göra för att påverka håret till det bättre, nedan ger vi dig våra bästa tips!

1 Kommentar
#1
Lena
Heliocares Color som ni har på bilden lämnar INTE en matt finish. Det gör däremot den som inte är färgad. Dessa två är som natt och dag. Kanske byta bild till den ofärgade (lite gul dock). ?
Den 04 maj 2021
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ZKUGnY (motverkar spam)