SEK
Välj valuta SEK DKK EUR (FIN)
eller

E-post

Du blir automatiskt medlem vid ditt första köp.
Kategorier

Fakta

De vanligaste hudproblemen

Det pratas ofta om att välja produkter efter sin hudtyp, men det är svårare om man dessutom har känslig hud eller till och med hudåkommor så som eksem eller rocasea. Här nedan kan du läsa mer om vanliga hudproblem och tips på hur du får bukt eller kan lindra det. Du är långt ifrån ensam om att ha en hud som krånglar!
Då är det troligtvis eksem, det visar sig genom att huden blir röd, torr och kliar. Eksem uppstår när man får en inflammation i huden då hudens yttersta skyddande lager har försvagats eller skadats. Denna inflammation kan bero på mycket torr hud, att huden har nötts eller skavts mot något, eller att du har kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden eller som du är allergisk mot.

Beroende på vilken typ av eksem du har så är det svårt att säga vad som funkar bäst just för dig. Däremot kan det vara bra att följa dessa råd, för att lindra besvären:

• Smörj in dig efter att du har tvättat dig
• Använd mild tvål och välj produkter som du vet är skonsamma för huden
• Undvik ämnen som kan irritera huden (till exempel parfymerade tvättmedel och sköljmedel, vissa smycken, diskmedel m.m.)

Vi rekommenderar: Beauté Pacifique Clinical Super3 Anti-Itching Creme.


Perorial dermatit är en hudsjukdom som framförallt drabbar kvinnor i åldern 20-30 år. Sjukdomen yttrar sig i utslag som sätter sig kring munnen och en bit ner på hakan samt under näsan. Typiskt för sjukdomen är rodnad, små knottror och utslag kring munnen. Sjukdomen kan komma efter till exempel en längre tids användning av stark kortisonkräm, överdriven tvätt eller makeup. Tänk därför på att inte använda för starka produkter såsom rengöringar, syror och retinoider och tänk också på att alltid vänja in aktiva ingredienser långsamt.

Sjukdomen går över men det kan ta tid. För att göra en behandling är det bra att rådgöra med en hudterapeut innan man börjar behandla på något sätt. Det vanligaste är att man rekommenderar en så kallad nollbehandling. Detta innebär alltså att du avstår helt från hudvårdsprodukter (och smink) tills dess att det läkt ut ordentligt vilket kan ta allt ifrån veckor till månader och till och med år.
Utslagen lämnar inga ärr efter sig vilket kan vara skönt att veta om du drabbats.

Vi rekommenderar:

Elixir Cosmeceuticals Sulfactil

Keratosis pilaris är en mycket vanlig och ofarlig hudsjukdom som påverkar många människor i alla åldrar och är vanligt hos annars friska människor. Denna hudåkomma visar sig som många små, grova, röda eller bruna knottror främst runt hårsäckarna på överarmar, ben, skinkor och ibland kinder. Dessa knottror får det att kännas som ständig ”gåshud”. Hudtillståndet kan upplevas kosmetiskt obehaglig men är ofarligt rent medicinskt.
Detta är en kronisk hudsjukdom som periodvis blir sämre eller bättre. Många patienter upplever att keratosis pilaris förbättras med ökande ålder. Många patienter noterar förbättring av sina symtom under sommarmånaderna och symptomen kan blossa ut i de kallare vintermånaderna.

Det drabbade området bör tvättas en gång eller två gånger om dagen med en mild tvätt.
Vidta åtgärder för att förhindra överdrivet torr hud, speciellt i de kallare vintermånaderna.
Använd mild tvål.
Smörj huden med speciella krämer som innehåller antingen mjölksyra, glykolsyra, salicylsyra eller karbamid.
Massera försiktig lotion på det drabbade området två gånger om dagen.

Vi rekommenderar: Exuviance Retexturing Treatment
Hud som är torr eller till och med mycket torr är naturligt skör och lättirriterad. Torr hud orsakar obehag, huden kan kännas stram och även lite kliande. På torr koppshud uppstår också sprickor och linjer på olika ställen som har en tendens att flaga. Dessutom blir rynkor mer synliga.

Torrhud är vanligt förekommande, särskilt under vinterhalvåret. Det finns även de som har genetiskt torr hud, akut torr hud som orsakats av olämpliga rengöringsprodukter, särskilda miljöfaktorer med mera. Oavsett anledningen så beror den torra huden på en förändring i hudbarriären.

Hur går det till när hudbarriären förändras?
Allt färre lipider produceras på hudens yta. Som en följd av detta blir hudbarriären mer och mer ojämn. Överhudens celler förlorar sin förmåga att binda vatten som då avdunstar. Då blir huden torr och känns obehaglig med en känsla av stramhet. Fuktighetsgivande cremer för kroppen är A och O i kampen mot torr hud. De hjälper till att återställa hinnan av fett och fukt och gör därmed huden vackert slät och silkeslen. Dessa cremer bör användas dagligen, särskilt efter duschen.


Vi rekommenderar:

Decléor Aroma Comfort Systeme Corps Moisturizing Body Milk

Här kan du läsa mer om hudbarriären
Upplever man att huden blir blossande, röd, varm och kanske även akneliknande knottror så har man förmodligen rosacea. Rosacea kan inte botas men efter att man fått sjukdomen diagnostiserad av läkare kan man testa olika hudprodukter som kan dämpa problemen.

Här kan du läsa mer om rosacea 

Oftast är porer och dess storlek något som är genetiskt betingat. Andra orsaker till stora porer kan vara att man har en fet hudtyp, då har man överproduktion av fett i talgkörtlarna och blir därför lätt blank och glansig. Personer med fet hud har i allmänhet större porer med en högre aktivitet i talgkörtlarna än personer med torr hud.
Här kan du läsa mer om olika tips mot stora porer.
Är det något hudtillstånd du vill veta mer om, eller få råd kring? Tveka inte att höra av dig till vår kundtjänst så hjälper vi dig! 
Läs mer om:

Visa kommentarer
Produkterna till: De vanligaste hudproblemen
Skönhet på franska

Mode, baguetter och ett vackert språk. Listan kan göras lång på ord som dyker upp i huvudet när vi säger "Frankrike". Modetermerna Chic och Stylish avspeglar sig även i den franska skönheten, som handlar mycket om att det eleganta möter det avslappnande och naturliga.  

Italiensk skönhet - människa och miljö i fokus

"Ciao Bella!" eller "Hej, vackra du!" som det heter på svenska, är en klassisk italiensk fras som du förmodligen har hört. Kanske tänker du på pasta, röda viner och romantik när du hör ordet Italien? Vi på Hudoteket tänker på hud- och hårvård och det vackra i det lilla!

Hur hittar man rätt solskydd för barn?

Barn älskar att leka ute i solen och på stranden under sommarens soliga månader. Men vi blir också mer och mer medvetna om hur farliga solens strålar är och deras ökade intensitet, och detta gäller i synnerhet för barn. Vi förklarar nedan hur du ska tänka när du väljer solskydd till dina barn.

Syror och retinol i solen

Vi är allt fler som upptäckt fördelarna med att använda produkter med syror och aktiva ämnen i sin dagliga hudvårdsrutin och vilken skillnad de faktiskt gör för vår hud. Men hur ska vi tänka nu när solen tittar fram? Kan vi fortsätta använda våra produkter med syror eller bör vi fundera en extra gång?

Cleanformance - ny hudvårdsserie från Babor

Babor lanserar en ny serie med clean beauty i fokus. Produkterna är veganska och lämnar ett rent resultat på både hud och miljö. Nedan presenterar vi de nya produkterna och tanken bakom hudvårdsserien Cleanformance.

Inga kommentarer
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: DLRnzE (motverkar spam)